Η σημασία της καταμέτρησης καταβολών ωοθυλακίων (AFC-Antral Follicular Count)

Η καταμέτρηση καταβολών ωοθυλακίων αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες γονιμότητας μιας γυναίκας και τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Η καταμέτρηση καταβολών ωοθυλακίων βοηθά στον υπολογισμό του ωοθηκικού αποθέματος μιας γυναίκας, της καταμέτρησης των ωαρίων και τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν ποτέ και η εμμηνόπαυση σημαίνει και το τέλος της διαθεσιμότητας των ωαρίων της.

Όσο η ηλικία της γυναίκας αυξάνει η λειτουργία των ωοθηκών ξεκινά να εξασθενεί, ο αριθμός των ωοθυλακίων να μειώνεται και η ποιότητα των ωαρίων να χειροτερεύει.

Διαβάστε περισσότερα:

4 συμπληρώματα για καλύτερη ποιότητα ωαρίων.

Καταμέτρηση καταβολών ωοθυλακίων

Τα ωάρια αναπτύσσονται στις ωοθήκες της γυναίκας, μέσα στα ωοθυλάκια. Ένα ωοθυλάκιο είναι ένας γεμάτος υγρό σάκος που περιέχει ένα μη ώριμο ωάριο ή ωοκύτταρο. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο. Αρκετά ωοθυλάκια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο, αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες, μόνο ένα θα κάνει ωορρηξία.

Τα ωοθυλάκια που δεν παρήγαγαν ένα ώριμο ωάριο, τότε θα αποσυντεθούν. Όταν βρίσκεστε σε θεραπείες γονιμότητας όλη αυτή η διαδικασία παρακολουθείται. Ο στόχος σε μερικές θεραπείες γονιμότητας είναι να διεγερθούν οι ωοθήκες ώστε να παράξουν πολλαπλά ώριμα ωοθυλάκια με τη μία. Ένα τεστ καταμέτρησης καταβολών ωοθυλακίων, βοηθά να προσδιοριστεί αυτός ο αριθμός και να εκτιμηθεί το ωοθηκικό απόθεμα.

Τι είναι ένα τεστ καταμέτρησης καταβολών ωοθυλακίων;

Ένα τεστ καταμέτρησης καταβολών ωοθυλακίων είναι ένα διακολπικό υπερηχογράφημα που μετρά τις εμφανείς καταβολές των ωοθηλακίων μιας γυναίκας στην αρχή του κύκλου. Αυτό το τεστ γονιμότητας γίνεται συνήθως ανάμεσα στη δεύτερη και την πέμπτη ημέρα του κύκλου σας. Ο ειδικός θα παρακολουθήσει κάθε ωοθυλάκιο και θα προσδιορίσει των αριθμό των ωοθυλακίων. Να αναφερθεί πως μετρώνται μόνο τα ωοθυλάκια με μέγεθος μεταξύ 2-6mm ενώ οι γιατροί ελπίζουν να βρουν 8 ή περισσότερα ωοθυλάκια κατά τη διάρκεια αυτού του τεστ.

Αυτό το τεστ στοχεύει συνήθως στο να:

 • Βοηθήσει να αξιολογηθούν τα αποθέματα ωοθηκών σας
 • Διαγνωστεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)
 • Διαγνωστεί η πρόωρη ανεπάρκεια ωοθηκών
 • Βοηθήσει να προσδιοριστεί η δυναμική της γονιμότητας ανάλογα με την ηλικία
 • Να προσδιοριστεί το πλέον κατάλληλο πρωτόκολλο για την ασθενή σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF

Πολλοί γιατροί γονιμότητας πιστεύουν ότι η καταμέτρηση των καταβολών ωοθυλακίων σε μια γυναίκα είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί η κατάσταση της υγείας της γονιμότητάς της. Το τεστ αυτό καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό της ποσότητας ωαρίων που έχει μια γυναίκα στις ωοθήκες της. Το πόσα ωοθυλάκια τής έχουν απομείνει μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του πού ακριβώς βρίσκεται στο χρονοδιάγραμμα της γονιμότητάς της.

Πώς προσδιορίζεται η καταμέτρηση των καταβολών ωοθυλακίων;

Το τεστ αυτό φιλοδοξεί να βρει τουλάχιστον 8 ή και περισσότερα ωοθυλάκια στις ωοθήκες. Αν τα αποτελέσματα του τεστ δείξουν λιγότερα από 6 τότε αυτό θεωρείται χαμηλή μέτρηση.

Ειδικότερα: 

Χαμηλή μέτρηση: Μια μέτρηση από 3 μέχρι 6 ωοθυλάκια.

Πολύ χαμηλή μέτρηση: Αν ένα υπερηχογράφημα δείξει λιγότερα από 3 ωοθυλάκια, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος ίσως χρειαστεί περισσότερη ιατρική υποβοήθηση. 

Τι μπορεί να σημαίνει η καταμέτρηση των καταβολών ωοθυλακίων για τη γονιμότητά σας

Ειδικά όταν προσπαθείτε να συλλάβετε ή κάνετε θεραπείες γονιμότητας, το ωοθηκικό σας απόθεμα είναι σημαντικό. Αν μια γυναίκα έχει έναν αριθμό ωοθυλακίων από μέσο μέχρι υψηλό, οι ειδικοί γονιμότητας πιστεύουν ότι ότι οι προοπτικές είναι καλές και σε περίπτωση που απαιτείται εξωσωματική γονιμοποίηση, θα μπορέσουν να ανακτήσουν μια καλή ποσότητα ωαρίων και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης. Αν μια γυναίκα δεν παράγει αρκετά ωοθυλάκια κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας γονιμότητας εξαιτίας χαμηλής καταμέτρησης τότε θα πρέπει να εξεταστούν άλλες επιλογές.

Άλλα τεστ

Επιπρόσθετα με το τεστ καταμέτρησης καταβολών ωοθυλακίων, θα χρειαστεί να μετρηθούν οι ακόλουθες ορμόνες:

Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη – Follicular Stimulating Hormone (FSH)

Πρόκειται για εξέταση αίματος που πραγματοποιείται μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας της εμμήνου ρύσεως, η οποία μετράει τα επίπεδα της ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση.

Αντιμυλλέριος ορμόνη – Anti-Müllerian Ηormone (AMH)

Τα επίπεδα της ορμόνης AMH στο αίμα πιστεύεται ότι αντανακλούν το συνολικό αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες, δηλαδή είναι ένας ισχυρός δείκτης όχι μόνο των ωοθηκικών εφεδρειών, αλλά και της λειτουργικότητας της ωοθήκης. Η εξέταση αίματος για την AMH μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου.

Ο συνδυασμός αυτών των εξετάσεων μπορεί να δώσει μία καλή εικόνα για τη δυναμική των ωοθηκών. 

Συνοπτικά

Το υψηλότερο απόθεμα βέλτιστης ποιότητας ωαρίων υπάρχει στην πιο γόνιμη δεκαετία της γυναίκας, περίπου μέχρι τα 25 με 30 έτη. Μετά τα 35 η ποιότητα αυτή μειώνεται. Οπωσδήποτε, αυτό δεν σημαίνει πως μια γυναίκα μετά από τα 35 ή ακόμα και τα 40 δεν είναι σε θέση να συλλάβει. Με τις νέες τεχνολογίες, η εγκυμοσύνη σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία είναι κάτι εφικτό, ακόμα και αν χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια.

Εκτός από τα τεστ που προαναφέραμε και τη στενή ιατρική παρακολούθηση, τη μείωση του στρες, την άσκηση, συστήνεται φυσικά να ακολουθείτε και μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων που απομένουν. Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η πρόσληψη Q10 είναι απαραίτητη για την υγεία των ωαρίων. Τα Fertilovit F 35 Plus έχουν δημιουργηθεί ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό. Μάλιστα, για ακόμα πιο δύσκολες περιπτώσεις ωοθηκικής ανεπάρκειας, καταλληλότερα θεωρούνται τα Fertilovit F Endo.

 

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα