Hashimoto και μητρότητα | Προκλήσεις και λύσεις 

Κεφάλαιο Hashimoto

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Το φύλο (κυρίως στις γυναίκες) και η κληρονομικότητα αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης, ωστόσο και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τους παράγοντες εκδήλωσής της.

Ο θυρεοειδής αδένας με λίγα λόγια 

Ο θυρεοειδής αδένας έχει τεράστια σημασία για την εύρυθμη λειτουργία στο σώμα μας. Πρόκειται για το μικρό σε σχήμα πεταλούδας όργανο που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας, του μεταβολισμού, του βάρους, της θερμοκρασίας και πολλών άλλων απαραίτητων για τον οργανισμό διαδικασιών.

Όπως είναι λογικό, όταν είναι εκτός ισορροπίας και όχι ρυθμισμένος, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και τις λειτουργίες του οργανισμού, με τον κίνδυνο να είναι ακόμη πιο έντονος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σαφέστατα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο κομβικής σημασίας όργανα που είναι υπεύθυνα τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την εξέλιξη του εγκεφάλου του μωρού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ορμόνη του θυρεοειδούς επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν κάθε συστήματος στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του αγέννητου εμβρύου. Ο θυρεοειδής ενός μωρού αρχίζει να λειτουργεί στις 10 έως 12 εβδομάδες κύησης, οπότε για το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, το έμβρυο εξαρτάται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς της μητέρας για την κρίσιμη αρχική ανάπτυξη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό η λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας να παραμείνει φυσιολογική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πιθανότητες σύλληψης και Hashimoto

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν είναι δυνατή η επίτευξη εγκυμοσύνης ενώ έχουν Hashimoto. Η απάντηση είναι ναι, αλλά δεδομένου ότι η ασθένεια του Hashimoto συνδέεται με την υπογονιμότητα, καθιστά πιο δύσκολο το να μείνει μια γυναίκα έγκυος.

Μάθετε περισσότερα:

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto’s: Ποια συστατικά μπορούν να σας βοηθήσουν

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδίτιδα του Hashimoto

Ενώ η εξάντληση και η αύξηση βάρους είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν πάσχετε από τη νόσο του Hashimoto ή τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα αυτά τα συμπτώματα. Η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί ακούσια επίθεση των κυττάρων στο σώμα του θυρεοειδούς αδένα. Εάν δεν παρακολουθηθεί ώστε να ακολουθήσετε την αρμόδια θεραπεία, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποβολή ή πολλές άλλες επιπλοκές.

Αν δεν αντιμετωπιστεί:

Αν δεν αντιμετωπιστεί, οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, (νόσος που εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα κύησης με κύρια χαρακτηριστικά την υπέρταση και την πρωτεϊνουρία), πρόωρης γέννησης, αποκόλλησης του πλακούντα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συμβεί απώλεια εγκυμοσύνης, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αναφορικά με το μωρό τώρα, οι μελέτες αναφέρουν πως μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο αναπνευστικής δυσφορίας νεογνών, μεγαλύτερο εμβρυικό μέγεθος αναφορικά με το στάδιο της κύησης και γνωστικές διαταραχές με χαμηλότερο IQ ή μαθησιακές δυσκολίες.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν η θυρεοειδίτιδα παρακολουθείται στενά και αντιμετωπίζεται κατάλληλα, το πιθανότερο είναι οι γυναίκες να έχουν επιτυχημένα αποτελέσματα εγκυμοσύνης.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί πως οι εγκυμονούσες που έχουν Hashimoto ή κάποιο άλλο είδος υποθυρεοειδισμού θα πρέπει να ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να εξασφαλίσουν μια ευτυχισμένη, ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη.

Για παράδειγμα:

Ειδοποιήστε άμεσα τον ενδοκρινολόγο σας

Τη στιγμή που μία γυναίκα με Hashimoto υποπτευθεί ότι μπορεί να είναι έγκυος, πρέπει να έρθει άμεσα σε επικοινωνία με τον ενδοκρινολόγο της. Είναι σημαντικό να ελεγχθεί ο θυρεοειδής αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή η εγκυμοσύνη, ώστε ο γιατρός της εγκύου να μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε προσαρμογές στη θεραπεία της για να διατηρήσει τις ορμόνες της σε φυσιολογικό εύρος.

Μην αμελείτε τα ραντεβού σας

Προγραμματίστε να κάνετε τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας για να ελέγχετε συνεχώς τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και μείνετε συνεπείς σε αυτά.

Μην ξεχνάτε το φάρμακό σας

Μην σταματήσετε να παίρνετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Κατά την εγκυμοσύνη, τα χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να βλάψουν το μωρό σας ή ακόμη και να προκαλέσουν απώλεια ή αποβολή. Ίσως χρειαστεί υψηλότερη δόση από τη συνηθισμένη για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του αγέννητου μωρού σας.

Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή

Προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά και να ακολουθείτε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα, το σελήνιο είναι απαραίτητο καθώς εμπλέκεται σε αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις διεργασίες, έτσι εμμέσως παρέχει προστασία στην αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Καλές πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν τα ψάρια, το κρέας, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το σουσάμι, το γάλα, τα λαχανικά κ.α.

Επιπλέον, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε με τον γιατρό σας τη λήψη εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής όπως το  To Fertilovit® FTHY που αποτελεί ένα προηγμένο συμπλήρωμα διατροφής χωρίς ιώδιο, κλινικά δοκιμασμένο σε γυναίκες με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Δώστε έμφαση στη σωστή λήψη των φαρμάκων

Έχει σημασία να λαμβάνετε το φάρμακο του θυρεοειδούς στην ώρα του και με άδειο στομάχι, χωρίς να έχετε καταναλώσει προηγουμένως καφέ ή φαγητό.

“Είμαι ήδη μαμά με Hashimoto”

Σε περίπτωση που είστε ήδη μητέρα με την πάθηση ή ανακαλύψετε πρόσφατα ότι νοσείτε από Hashimoto, μην αμελείτε τη σωστή θεραπεία και τις συνεδρίες με τον ενδοκρινολόγο σας. Μερικά από τα συμπτώματα της ασθένειας αν δεν ρυθμιστεί, μπορεί να σας δυσκολέψουν με το να είστε μία δραστήρια και χαρούμενη μαμά ή μέλλουσα μαμά.

Η κόπωση, η υπνηλία, η εξάντληση και η συνεχής πιθανώς αίσθηση κούρασης είναι ακόμη πιο έντονες όταν πρέπει να συνδυαστούν με τις αυξημένες υποχρεώσεις μίας μητέρας.

Διάβασμα για το σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, παιχνίδια, βόλτες, μαγειρική και οικοκυρικές δουλειές απαιτούν πολύ χρόνο και ενέργεια, με το Hashimoto να μην αποτελεί και τον καλύτερο σύμμαχο σε αυτό, ειδικά αν δεν είναι ρυθμισμένος.

Προς επίρρωση της αίσθησης αυτής εξάντλησης, η γυναίκα – μητέρα με Hashimoto έχει πιθανότατα και συχνή νευρικότητα, νιώθει ευερέθιστη και οξύθυμη. Όλα αυτά τα φαινόμενα επιβαρύνουν το οικογενειακό περιβάλλον με εντάσεις και απομακρύνουν την ηρεμία και τη γαλήνη από τις οποίες πρέπει να διέπεται ένα υγιές σπίτι για την ανατροφή των παιδιών, μικρότερων και εφήβων.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις νυχτερινές αϋπνίες και εφιδρώσεις που επισκέπτονται συχνά τα άτομα με Hashimoto, καθιστούν τις προκλήσεις του να είσαι μητέρα – νοσούσα από αυτό, ιδιαίτερα πολλές και απαιτητικές.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι και απροσπέλαστες, ειδικά αν αναλογιστούμε τις δυνατότητες και την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής πάνω σε μία τόσο συχνή ασθένεια. Μητρότητα και θυροειδής μπορούν να συνδυαστούν με έναν υγιή και αποτελεσματικό τρόπο, στο πλαίσιο του οποίου η μητέρα και τα παιδιά συνεργάζονται και δείχνουν αλληλοκατανόηση.

Μάθετε περισσότερα:

Διατροφική προσέγγιση των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και την ενδεδειγμένη θεραπεία, μπορείτε να απολαύσετε μία κανονική και άνετη ζωή, ακόμη κι αν πάσχετε από Hashimoto, για εσάς και τα παιδιά σας.

Τα προαναφερθέντα περί παρακολούθησης, συνέπειας στην αγωγή και σωστής διατροφής (με χρήση συμπληρωμάτων για έξτρα ενίσχυση του οργανισμού) αποτελούν τους καλύτερους σύμμαχους στο κεφάλαιο: Hashimoto.

Καταλήγοντας: 

Να είστε βέβαιες ότι με τη σωστή φροντίδα και προσοχή, μπορείτε να έχετε μια υγιή ζωή και να ισορροπήσετε σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μην διστάσετε να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Μάθετε περισσότερα για το Fertilovit® FTHY

Fertilovit® FTHY
Προηγμένο συμπλήρωμα διατροφής χωρίς ιώδιο, κλινικά δοκιμασμένο σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Πατενταρισμένη φόρμουλα.
0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα