Γονιμότητα: Γιατί είναι απαραίτητο το άφθονο νερό

Νερό και γονιμότητα – υπάρχει σχέση;

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό γιατί κάνει καλό στην υγεία μας. Αυτό όμως που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι ο σπουδαίος ρόλος του νερού για τις γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους ή προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη.

Γιατί; Υπάρχουν πολλοί λόγοι, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:

1. Νερό και ποιότητα των ωαρίων. Για να είναι υγιή τα ωάρια ο οργανισμός πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος, ώστε να επεξεργάζεται σωστά τα θρεπτικά συστατικά και τις ορμόνες με τα οποία τα τροφοδοτεί. Όταν, όμως, υπάρχει έλλειψη σε κάτι τόσο ζωτικό για τον οργανισμό όπως το νερό, αυτομάτως εκείνος απομακρύνει τα διαθέσιμα αποθέματα από τα μη ζωτικά όργανα για να το προωθήσει στα ζωτικά (π.χ. εγκέφαλο, καρδιά κ.λπ.).

Η αναπαραγωγική λειτουργία δε θεωρείται εξελικτικά απαραίτητη για την ίδια την επιβίωση ενός ατόμου και έτσι το αναπαραγωγικό σύστημα είναι το πρώτο που θα στερηθεί το νερό εάν πάσχετε από χρόνια αφυδάτωση

2. Νερό και ορμονική ισορροπία: Πολλά προβλήματα γονιμότητας άγονται από την έλλειψη ορμονικής ισορροπίας στον οργανισμό. Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθεί τις ορμόνες να μεταφερθούν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς όπου είναι απαραίτητες, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η γονιμότητα.

3. Νερό και τραχηλική βλέννη. Ο βλεννογόνος του τραχήλου παίζει καθοριστικό ρόλο στη γονιμότητα, διότι είναι η «πύλη» που θα επιτρέψει ή θα απαγορεύσει τη διέλευση των σπερματοζωαρίων προς τις σάλπιγγες, όπου (ίσως) επιτευχθεί η σύλληψη. Από τα αρκετά εκατομμύρια σπερματοζωάρια που απελευθερώνονται στον κόλπο της γυναίκας με κάθε εκσπερμάτιση, μόνο μερικές εκατοντάδες θα φθάσουν έως τις σάλπιγγες. Και από αυτά, μόνο ένα θα γονιμοποιήσει το ωάριο. Η επιλογή και η μεταφορά των σπερματοζωαρίων από τον τράχηλο προς τις σάλπιγγες γίνεται εφικτή χάρη στις αλλαγές που υφίσταται ο τραχηλικός βλεννογόνος λίγο πριν την ωορρηξία. Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται από την αύξηση στην παραγωγή των οιστρογόνων, που με τη σειρά της οφείλεται στην ωρίμανση του ωοθυλακίου. Εάν ο τραχηλικός βλεννογόνος δεν υποστεί πολύ συγκεκριμένες αλλαγές κατά τη φάση αυτή, τα σπερματοζωάρια θα σταματήσουν την πορεία τους σε αυτόν και δεν θα μπορεί να επιτευχθεί η σύλληψη

Ο βλεννογόνος πρέπει να είναι υγρός ( γόνιμη τραχηλική βλέννη) και η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

4. Νερό και εμφύτευση. Η εγκυμοσύνη ουσιαστικά αρχίζει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Εάν η σύλληψη έχει γίνει με φυσικό τρόπο, το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να διασχίσει τη σάλπιγγα όπου λαμβάνει χώρα η γονιμοποίηση και να φθάσει έως το σημείο της εμφύτευσης. Αντίστοιχα, στην εξωσωματική γονιμοποίηση το γονιμοποιημένο ωάριο τοποθετείται απευθείας στη μήτρα από τον γιατρό. Πολλά γονομοποιημένα ωάρια, όμως, αποτυγχάνουν να εμφυτευθούν, με συνέπεια αποβολή στα πολύ πρώιμα στάδια της κυήσεως. Οι γυναίκες που μένουν έγκυοι με φυσικό τρόπο συνήθως εκλαμβάνουν αυτές τις πρώιμες αποβολές ως έμμηνο ρύση και δεν αντιλαμβάνονται καν τι έχει συμβεί.

Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της εμφύτευσης, διότι είναι απαραίτητο για την κυτταρική διαίρεση (τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων), τον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή. Επιπλέον, τα κύτταρα του τοιχώματος της μήτρας πρέπει να είναι υγιή για να μπορέσει να εμφυτευθεί το ωάριο.

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι ένα από τα απλούστερα (αλλά απαραίτητα) μέτρα για τον σκοπό αυτό.

5. Νερό και αποτοξίνωση. Κάθε τι που κάνουμε, από το κάπνισμα και την κατανάλωση πρόχειρων φαγητών έως την αναπνοή μολυσμένου αέρα, την έλλειψη ύπνου και την υπερβολική γυμναστική, εκθέτει ή/και γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες. Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απαλλαγεί από αυτές τις τοξίνες, βελτιώνοντας έτσι (και) τη γονιμότητα.

6. Νερό και ψυχική ισορροπία. Η έστω και ήπια αφυδάτωση επηρεάζει σημαντικά τον οργανισμό, προκαλώντας μεταξύ άλλων ψυχολογικές μεταπτώσεις. Όταν, όμως, το θέμα είναι η γονιμότητα, η ψυχική ισορροπία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Επομένως, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, ούτως ώστε να παραμένετε θετικές και να λειτουργείτε ψυχή τε και σώματι στο μάξιμουμ!

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα