Γνωρίζετε από τί εξαρτάται η καλή υγεία του μωρού σας;

Πλέον είναι πολλά και ισχυρά τα επιστημονικά δεδομένα που αποκαλύπτουν πως η υγεία ενός μωρού δεν επηρεάζεται μόνο από το γενετικό υλικό των γονιών του. Σύμφωνα επίσης με μελέτες, όταν οι μέλλοντες γονείς δεν είναι 100% υγιείς, τα παιδιά που θα γεννήσουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.

Στη μελέτη τους, που θίγει ένα θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς τα επόμενα χρόνια, “Γονεϊκότητα πριν από τη σύλληψη” (Parenting from before conception) που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, οι ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Robinson του Πανεπιστημίου αναφέρουν πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πριν τη σύλληψη έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο μέλλον του παιδιού απ’ ότι θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα.

Τι επηρεάζει την καλή υγεία του μωρού – πολύ πριν τη σύλληψή του;

«Πρόκειται για μια νέα πτυχή στην έρευνα για την (ανθρώπινη) αναπαραγωγή και ανάπτυξη» επισημαίνει μία από τους συγγραφείς της μελέτης, διευθύντρια του εν λόγω Ερευνητικού Ινστιτούτου και καθηγήτρια Sarah Robertson. «Μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια η επιστημονική κοινότητα ασχολείται σοβαρά με αυτά τα θέματα και μόλις τα τελευταία πέντε έχουμε αρχίσει να κατανοούμε το μηχανισμό του πώς συμβαίνει αυτό», προσθέτει.

Η μελέτη καταλήγει πως η επίδραση των γονιών στο μελλοντικό τους παιδί ξεκινά πολύ πριν τη σύλληψη, καθώς υπάρχουν ισχυροί παράγοντες στο ωάριο και το σπερματοζωάριο που μεταφέρουν τελικά στο αγέννητο μωρό πολλά περισσότερα και όχι μόνο το γενετικό τους υλικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που και για την επιστημονική ομάδα των Fertilovit®,  η σωστή προετοιμασία για τη γονεϊκότητα πρέπει να ξεκινάει πολύ πριν από τις πρώτες προσπάθειες για εγκυμοσύνη.

Η υγεία των γονιών συνδέεται άμεσα με την υγεία του μωρού

Πολλά πράγματα που κάνουμε πριν τη σύλληψη επιδρούν στην μελλοντική ανάπτυξη του παιδιού:

Από την ηλικία των γονιών και την κακή διατροφή, μέχρι την παχυσαρκία, το κάπνισμα και πολλούς ακόμη παράγοντες, φαίνεται πως όλα τους επηρεάζουν όλα τα “περιβαλλοντικά σήματα” που μεταφέρονται στο έμβρυο. «Πιστεύαμε ότι το παρελθόν μας δεν μετράει, αφού ένα παιδί σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Η πραγματικότητα είναι πως σήμερα μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα πως η υγεία ενός παιδιού δεν ξεκινά από το μηδέν.

Το παιδί έχει ήδη κληρονομήσει από τους γονείς του παράγοντες που συνδέονται με την προηγούμενη υγεία και συμπεριφορά τους και που μπορούν να διαμορφώσουν την ανάπτυξη του εμβρύου και μετά τη γέννηση» σχολιάζει η καθηγήτρια Sarah Robertson. «Και όλα αυτά μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για μεταβολικά νοσήματα, όπως διαβήτης και καρδιαγγειακά, ενώ μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενός παιδιού.

Η Robertson σχολιάζει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, πως τα δεδομένα της έρευνας δείχνουν πως ο πατέρας μπορεί να παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη μελλοντική υγεία του παιδιού απ’ ότι πιστεύαμε.

Τι μπορείτε να κάνετε για την καλή υγεία του μελλοντικού σας μωρού;

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας είναι πολύ σημαντική, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Για παράδειγμα, παρόμοια μελέτη δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018 στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet, σχετικά με το πώς η υγεία του άντρα και της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει όχι μόνο τις πιθανότητες σύλληψης αλλά και την υγεία και ανάπτυξη του μωρού. Ήταν ήδη γνωστό πως το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης και πρόωρου τοκετού, τα οποία συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως η παχυσαρκία και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο επιπλοκών στην κύηση, όπως διαβήτη, υπέρταση και προεκλαμψία.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής προτού καν αρχίσει το ζευγάρι να προγραμματίζει τη δημιουργία οικογένειας είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Επιπλέον, αυτές οι καλές συνήθειες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν όχι μόνο πριν τη σύλληψη αλλά ακόμη και από την εφηβεία, μια περίοδο όπου εγκαθίστανται πολλές ανθυγιεινές συνήθειες στη ζωή μας.

Η σημασία των θρεπτικών συστατικών

Η διατροφή επηρεάζει το σωματικό βάρος αλλά και την ισορροπία θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό του άντρα και της γυναίκας. Ακόμη και σε χώρες με υψηλό επίπεδο ζωής, η διατροφή είναι συνήθως υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και σάκχαρα, ενώ απουσιάζουν ζωτικής σημασίας συστατικά όπως μαγνήσιο, ιώδιο και βιταμίνη D.

Ανάλυση διατροφικών δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτέλεσε μέρος της ευρύτερης δημοσίευσης στο The Lancet σχεδόν όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας προσλάμβαναν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου και φυλλικού οξέος από τις ημερήσιες συστάσεις για την εγκυμοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα:

Πως μπορείτε να απορροφάτε καλύτερα το σίδηρο στην εγκυμοσύνη και να καταπολεμήσετε φυσικά την αναιμία

Δεν είναι όμως μεμονωμένο το παράδειγμα αυτό. Στοιχεία από εθνικής εμβέλειας μελέτη στην Αυστραλία έδειξαν πως το 40% των γυναικών (ηλικίας 14 έως 50 ετών) έχουν ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να υπάρχει επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών αποκλειστικά από τη διατροφή. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται η λήψη ενός εξειδικευμένου συμπληρώματος διατροφής που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και των δύο φύλων για το διάστημα πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σημαντική θετική επίδραση για την υγεία του μωρού.

Για παράδειγμα, η λήψη συμπληρώματος με φυλλικό οξύ τους δύο με τρεις μήνες πριν και μετά τη σύλληψη μειώνει σύμφωνα με σχετικἠ μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο The Lancet έως και 70% τον κίνδυνο ανωμαλιών στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τον νευρικό σωλήνα.

Τέτοια ειδικά συμπληρὠματα διατροφής με το απαραίτητο για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη φυλλικό οξύ καθώς και άλλες βιταμίνες και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, Β12 και βιταμίνη D, αποτελούν το Fertilovit® For 2 και Fertilovit® F 35 Plus ( για γυναίκες άνω των 35 ετών) καθώς και το Fertilovit MT  για τους άνδρες.

Συμπληρωματικά, ομάδα ερευνητών από Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και της Ολλανδίας  έδειξε πως γυναίκες που ακολουθούν υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τα τρία χρόνια πριν την εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη της κύησης, υπέρταση και προεκλαμψία κατά τη διάρκειά της.

Μάθετε περισσότερα για το προϊόν της χρονιάς Fertilovit F 35 Plus – την απόλυτη εξειδίκευση στη διατροφική υποστήριξη της γονιμότητας κάθε γυναίκας άνω των 35 ετών – Ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία σε μία μόνο κάψουλα. ΕΔΩ

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα