Γιατί πρέπει να ελέγχονται για ανεπάρκεια βιταμίνης D οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Oι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, καλό είναι να υποβάλλονται σε εξέταση των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα τους.

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες επίτευξης και ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης αν πάσχουν από ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μία ορμονική διαταραχή που προσβάλλει το 3% έως 8% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από κλινικό και εργαστηριακό υπερανδρογονισμό, πολυκυστικές,  διογκωμένες ωοθήκες και ασταθή έμμηνο κύκλο.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε  επιπλοκές όπως ο τύπου 2 διαβήτης, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η υπογονιμότητα εξαιτίας της έλλειψης ωορρηξίας.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι πάσχουσες από το σύνδρομο οι οποίες είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D όταν άρχισαν να υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας, είχαν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους ασθενείς δίχως ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Προβλήματα από την ανεπάρκεια

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι οποίες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από αυτήν σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως το σύνδρομο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 85% των γυναικών με PCOS έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα τους.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συσχετίζονται με επιδείνωση προβλημάτων όπως:

* Η αντοχή στην ινσουλίνη

* Η ακατάστατη ωορρηξία και έμμηνος κύκλος

* Τα χαμηλά ποσοστά εγκυμοσύνης

* Η αυξημένη τριχοφυΐα

* Η παχυσαρκία

* Ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος

Τα συμπληρώματα

Αντιθέτως, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D έχουν συσχετισθεί με ευνοϊκές εκβάσεις για την υγεία.

Σε μία ελληνική μελέτη, λ.χ., επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D3 επί τρεις μήνες μειώνει την αντοχή και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ των γυναικών με PCOS.

Αντίστοιχα, επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατζ, στην Αυστρία, ανακάλυψαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D επί 6 μήνες μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την συχνότητα των εμμήνων ρύσεων. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της οιστραδιόλης.

 

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility, αναλύθηκαν στοιχεία από 595 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και από 597 γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Όπως διαπιστώθηκε, η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετιζόταν με 48% λιγότερες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης και με 46% λιγότερες πιθανότητες απόκτησης μωρού στις γυναίκες με το σύνδρομο. Ωστόσο δεν βρέθηκε ανάλογη συσχέτιση για τις γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

«Παραδοσιακά, η βιταμίνη D μάς απασχολούσε λόγω του αντίκτυπου που έχει στην απορρόφηση του ασβεστίου και την ακεραιότητα των οστών, αλλά τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερες έρευνες την εμπλέκουν και σε άλλες βιολογικές διεργασίες, όπως η γονιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Samantha Butts, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Η μελέτη μας ενισχύει προγενέστερα ευρήματα που συσχετίζουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με μειωμένη ωορρηξία έπειτα από τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας και με μειωμένες πιθανότητες επίτευξης και ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης».

Και συνέχισε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών».

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά το σημαντικό ρόλο της Βιταμίνης D στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αλλά και τη γυναικεία γονιμότητα στο σύνολο της. Για αυτό και η Βιταμίνη D αποτελεί ένα πλέον σημαντκό συστατικό του βασικού συμπλόκου micronutrients στο Fertilovit PCOS, με στόχο την ορμονική ισορροπία και ενίσχυση των πιθανοτήτων για σύλληψη και εγκυμοσύνη.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα