Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα λόγω της γήρανσης του οργανισμού συμβαίνουν τις περισσότερες φορές σταδιακά και μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον ιστό των όρχεων, την παραγωγή σπέρματος και τη στυτική λειτουργία.
Αν και δεν υπάρχει μία διακριτή μετάβαση αντίστοιχη με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, σταδιακά εμφανίζονται αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που μερικοί αποκαλούν “ανδρόπαυση”.
Οι αλλαγές στο αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα λόγω γήρανσης συμβαίνουν κυρίως στους όρχεις, όπου παρατηρείται σταδιακή μείωση της μάζας τους. Επίσης, η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, η τεστοστερόνη μειώνεται και αυτή σταδιακά. Αρκετοί άνδρες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως υπάρχει και ανικανότητα, εκτός και αν συντρέχουν και άλλοι ιατρικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτή, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Διαταραχή της αναπαραγωγικής δομής
Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, τα σωληνάρια που μεταφέρουν το σπέρμα μπορεί να γίνουν λιγότερο ελαστικά. Οι όρχεις συνεχίζουν μεν να παράγουν σπέρμα, αλλά, λόγω των αλλαγών στη δομή τους όσο και των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν, ο ρυθμός παραγωγής σπερματοζωαρίων επιβραδύνεται. Επιπλέον, η επιδιδυμίδα, οι σπερματοδόχοι κύστες και ο αδένας του προστάτη συνεχίζουν να παράγουν το υγρό που βοηθά στη μεταφορά σπέρματος, εμφανίζουν όμως και αυτά διαταραχές στη λειτουργία τους.
Ουροποιητική λειτουργία
Ο προστάτης αδένας διογκώνεται με την ηλικία, και αυτό κυρίως συμβαίνει επειδή μέρος του υγιούς ιστού του αντικαθίστανται με ιστό που ομοιάζει με ουλή. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), επηρεάζει περίπου το 50% των ανδρών και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην ούρηση όσο και την εκσπερμάτιση.
Προχωρημένη ανδρική ηλικία και γονιμότητα
Η γονιμότητα ποικίλλει από άνδρα σε άνδρα και όπως άλλωστε είναι γνωστό, οι άνδρες μπορεί να γίνουν βιολογικοί γονείς και σε πολύ μεγάλη ηλικία. Η ηλικία δηλαδή από μόνη της δεν αποτελεί προγνωστικό παράγοντα αναπαραγωγικής ικανότητας, αν και με το χρόνο όλες οι βασικές παράμετροι του σπέρματος (συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία) μπορεί να υποστούν χειροτέρευση. Επίσης, η λειτουργία του προστάτη δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ( προσοχή βέβαια στις φλεγμονές) και ο όγκος του εκσπερματικού υγρού παραμένει συνήθως ο ίδιος, όμως αυτό που πολλές φορές αλλάζει προς το χειρότερο είναι η αναλογία ζωντανών / νεκρών σπερματοζωαρίων.
Μερικοί άνδρες μπορεί να έχουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο). Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το μειωμένο επίπεδο τεστοστερόνης ή να προκύψει από ψυχολογικές αλλαγές λόγω γήρανσης, κάποια ασθένεια, χρόνιες παθήσεις ή λήψη φαρμάκων. Η στυτική δυσλειτουργία (ED) αποτελεί επίσης μια σημαντική ανησυχία για τους μεγαλύτερους άνδρες, ιδιαίτερα εάν η σύντροφος τους είναι πολύ μικρότερης ηλικίας και προσπαθούν να κάνουν παιδί.. Είναι όμως φυσιολογικό οι στύσεις να εμφανίζονται λιγότερο συχνά από ό, τι όταν ένας άντρας ήταν νεότερος.
Τι πρέπει να θυμάστε
Πολλές φυσικές αλλαγές στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η διόγκωση του προστάτη ή η ατροφία των όρχεων, δεν μπορούν να αποφευχθούν. Είναι όμως σημαντικό να ελέγχετε με το γιατρό σας σε ετήσια βάση την κατάσταση του και να έχετε μία ειλικρινή επικοινωνία μαζί του σχετικά με τα προβήματα και τις ανάγκες σας. Η θεραπεία κοινών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, μπορεί να αποτρέψει προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάστε ότι η γήρανση από μόνη της δεν σας εμποδίζει να απολαμβάνετε υγιείς σεξουαλικές σχέσεις και πως αρκετές φορές οι αλλαγές στη στυτική λειτουργία σχετίζονται συχνότερα με άλλους παράγοντες εκτός από την απλή γήρανση.
Οι άνδρες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχουν μία καλή σεξουαλική ζωή, εάν συνεχίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, συνεχίσουν να προσέχουν τη διατροφή τους, να ασκούνται και να παίρνουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα, όπως το Fertilovit MT, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην παραγωγή σπερματοζωαρίων. Πάντα βέβαια με τη συμβουλή και τη καθοδήγηση του γιατρού τους.