Εξωσωματική γονιμοποίηση και εργασία – προκλήσεις και πρακτικές συμβουλές

Η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μιας γυναίκας: Τη φυσική, τη συναισθηματική, την ερωτική, την οικονομική, την κοινωνική και την επαγγελματική. Το αντίκτυπο μίας τέτοιας θεραπείας στην καριέρα της συχνά υποτιμάται αλλά δεν θα έπρεπε.

Μάλιστα, μπορεί να διακριθεί σε τρεις κατηγορίες

  • Το άμεσο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στον χώρο εργασίας σε καθημερινή βάση, ακόμα και αν αυτός ο χώρος πλέον είναι το σπίτι.
  • Το άμεσο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην καριέρα της
  • Το έμμεσο αντίκτυπο στην ψυχική της υγεία που έχει συνεπώς επίδραση στην καριέρα της

Εάν λάβετε υπόψιν τις ώρες που θα πρέπει να αφιερώσετε σε όλες τις σχετικές διαδικασίες, η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι σαν να έχετε μία εργασία μερικής απασχόλησης. Η εξισορρόπηση ανάμεσα στη θεραπεία και την κανονική σας διαβίωση, τις υποχρεώσεις και την εργασία σας μπορεί να αποβεί δύσκολη.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που πιθανότατα σας βοηθήσουν αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και σας προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο θα το διαχειριστείτε στο εργασιακό σας περιβάλλον.

1. Μάθετε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε

Ενημερωθείτε για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το ατομικό σας πρόγραμμα θεραπείας, πόσες επισκέψεις στην κλινική θα χρειαστεί να κάνετε και πόσο θα διαρκέσουν. Η θεραπεία αλλά και η αντίδραση του οργανισμού σε αυτή είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα με άλλες να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους αμέσως και άλλες να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν. Ακόμη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο αν υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε άδεια μερικές ημέρες.

2. Κάντε ένα πλάνο πριν μιλήσετε με τον εργοδότη σας

Προτού καν συζητήσετε το θέμα αυτό με τον εργοδότη σας, θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε μερικές συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με το πώς μπορεί να αντισταθμίσετε τον χρόνο που απαιτείται για τη θεραπεία σας. Μπορείτε για παράδειγμα να προτείνετε να εργαστείτε μέχρι πιο αργά ή να βρείτε κάποιον κατάλληλο συνάδελφο να σας αναπληρώσει. Η ύπαρξη ενός εφαρμόσιμου σχεδίου μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι όταν μιλάτε στον εργοδότη σας.

3. Αποφασίστε πόσες πληροφορίες είστε διατεθειμένη να μοιραστείτε

Πολλοί είναι όσοι προτιμούν να κρατήσουν πιο ιδιωτική την απόφασή τους να προβούν σε εξωσωματική θεραπεία. Άλλωστε δεν έχετε νομική ευθύνη να ενημερώσετε τον εργοδότη σας εκτός εάν χρειάζεστε ιατρική άδεια. Αναλόγως του είδους της σχέσης που έχετε με τους εργοδότες σας, αν είστε σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον εργασίας ή όχι, σκεφτείτε από πριν αν θα αποκαλύψετε τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε.

4. Σχεδιάστε από πριν ακριβώς τι θα πείτε

Εάν προτιμάτε να μη μοιραστείτε τελικά περισσότερες λεπτομέρειες, φροντίστε να ενημερώσετε τον εργοδότη σας ότι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε είναι σοβαρό αλλά όχι απειλητικό για τη ζωή. Ακόμη, ενημερώστε ότι λόγω κάποιον ιατρικών σας ραντεβού για ένα συγκεκριμένο διάστημα είναι πιθανό να αργείτε το πρωί ώστε να μην φανείτε ασυνεπείς.

5. Μην βασίζεστε στην έγκριση άλλων

Ενδεχομένως το εργασιακό περιβάλλον να μην δει θετικά τις πιο συχνές απουσίες σας αλλά αυτό δεν πρέπει να σας επηρεάσει. Πρόκειται για κάτι πολύ προσωπικό και δεν πρέπει να επιτρέψετε στους άλλους να σας κάνουν να νιώσετε ευάλωτη ή να σας απασχολήσει αν συμφωνούν ή όχι με την επιλογή σας.

6. Θέστε σε προτεραιότητα τη φυσική σας κατάσταση

Οι θεραπείες γονιμότητας προκαλούν στο σώμα σας σημαντικές αλλαγές και πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες σας. Τα σωματικά συμπτώματα και το συναισθηματικό στρες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα στη δουλειά σας. Επενδύστε σε ρούχα που σας επιτρέπουν να νιώθετε άνετα ακόμα και αν εργάζεστε αρκετές ώρες και δεν πιέζουν την κοιλιακή χώρα. Ακόμη, τα μικρά και συχνά αλλά πάντα θρεπτικά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ναυτίας που είναι πιθανό να σας ταλαιπωρήσει λόγω της διέγερσης με ορμόνες, οπότε μη διστάσετε να παίρνετε μαζί σας φαγητό για μεσημεριανό γεύμα αλλά και σνακ στο γραφείο, ή να ἐχετε προετοιμάσει κάτι αντίστοιχο για τα διαλλείματα σας όταν εργάζεσθε από το σπίτι.

7. Αφήστε για λίγο τις επιπλέον δεσμεύσεις

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γεμίσετε το πρόγραμμά σας με πράγματα που είναι προαιρετικά. Επικεντρωθείτε σε όσα είναι απαραίτητο να κάνετε και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στη θεραπεία και τον εαυτό σας.

8. Δώστε βάση στην αυτο-φροντίδα

Καταπιαστείτε με τις δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνετε και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους σας, όπως μία βόλτα για περπάτημα με το σύντροφο σας, γιόγκα, μαθήματα βαθιάς αναπνοής, ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ή μαγειρική και απόλαυση ενός νόστιμου γεύματος.

9. Συζητήστε με κάποιον που σας καταλαβαίνει

Ορισμένες γυναίκες τις βοηθάει να μιλήσουν για αυτό που βιώνουν όχι μόνο με τους συντρόφους τους ή το γιατρό τους, αλλά και με έναν ψυχολόγο, με κάποια άλλη γυναίκα με παρόμοια εμπειρία ή μία πολύ αγαπημένη φίλη τους.

10. Προσέξτε τη διατροφή σας και εξετάστε το ενδεχόμενο συμπληρωμάτων

Η  σωστή διατροφή παίζει ρόλο στα πάντα: τόσο για την υγεία σας όσο και στο να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σα δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να είστε δυνατές. Όπως είναι λογικό, λόγω της δύσκολης και γεμάτης απαιτήσεις καθημερινότητας, πολλές φορές οι βιταμίνες δεν μπορεί να καλυφθούν μονάχα από το φαγητό. Τα Fertilovit® για γυναίκες παρέχουν την απαραίτητη εξατομίκευση για μέγιστη κάλυψη των εκάστοτε αναγκών.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα