Εξωσωματική γονιμοποίηση και διατροφή | Οι σωστές και οι “λάθος” τροφές

Η διατροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα -αναφορικά με την υγεία- κεφάλαιο για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Σαφέστατα, και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα τρόφιμα που καταναλώνονται έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ζευγαριού που ακολουθεί αυτή τη μέθοδο. Ο λόγος;

Όπως είναι λογικό, για μια υγιή εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικό να είναι απολύτως υγιή τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια. Έτσι, είναι κομβικής σημασίας να ακολουθείται από τους υποψηφίους γονείς μια ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία ή ένα πολύ χαμηλό σωματικό βάρος επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και μειώνει το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή στη διατροφή προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι συναισθηματικά και σωματικά απαιτητική, οπότε μια σωστή διατροφή είναι και ένας τρόπος ενίσχυσης της διάθεσης και της θετικής ψυχολογίας.

Ο καθένας έχει διαφορετικό τύπο σώματος, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει μια ιδανική διατροφή που θα είναι κατάλληλη για όλους. Υπάρχει ωστόσο ένα γενικότερο πλάνο βάσει ερευνών που υποδεικνύουν ποια τρόφιμα συνιστώνται να καταναλώνονται και ποια να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πέρα από την κατανάλωση υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων όμως, είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή και στον αριθμό των θερμίδων, για τη μέτρηση των οποίων μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μια αντίστοιχη εφαρμογή.

Δεδομένου ότι τα τρόφιμα έχουν μια έμμεση σχέση με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η σωστή επιλογή των τροφίμων θα βοηθήσει το σώμα να ανταποκριθεί με έναν καλύτερο τρόπο, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι γονείς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Αν ο γιατρός δεν τους δώσει ένας κατάλογο των τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουν την περίοδο αυτή, είναι απαραίτητο να τον ρωτήσουν και να κάνουν και τη δική τους έρευνα.

Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτυχής. Αυτά είναι τα:

Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο: Οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της διαδικασίας αναπαραγωγής στο σώμα, πρέπει να είναι στο κατάλληλο επίπεδο, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία. Κάθε είδους ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες λειτουργίες των ωοθηκών ή των ωαρίων. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών και ως εκ τούτου, η λήψη της συνιστώμενης ημερίσιας δόσης ψευδαργύρου που είναι 15 mg θα λειτουργήσει ευεργετικά. Συμπληρώματα που περιέχουν ψευδάργυρο όπως όλα τα Fertilovit® μπορούν σαφέστατα να βοηθήσουν, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει το ζευγάρι να ξεχνάει και τους φυσικούς τρόπους κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών που τον περιέχουν. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο λοιπόν είναι οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα είδη κρέατος και οι πατάτες.

Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ: Το φολικό οξύ έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερήρωας για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη και όχι τυχαία καθώς μαζί με ορισμένες γονικές βιταμίνες βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του βρέφους. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ, σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το ζευγάρι όπως όσπρια, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, μπανάνες, αβοκάντο κά.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο: Η έλλειψη σιδήρου ή η αναιμία μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή γέννηση βρέφους με πολύ χαμηλό βάρος. Κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, οι γυναίκες χάνουν σίδηρο και αν στην απώλεια αυτή προστεθεί και μια μη υγιεινή διατροφή, δεν είναι να απορεί κανείς που προκαλείται έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος στο σώμα σχετίζεται με την ωορρηξία και την καλή υγεία των ωαρίων, ενώ η ανεπάρκεια σιδήρου οδηγεί σε κακή υγεία των ωαρίων. Οπότε είναι σημαντικό οι υποψήφιοι γονείς να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα όπως οι σπόροι κολοκύθας, τα στρείδια και το σπανάκι. Οι χορτοφάγοι ενδέχεται να χρειαστεί να πάρουν και επιπλέον συμπληρώματα σιδήρου, αλλά μετά από συζήτηση με τον γιατρό τους.

Υγιεινά λίπη: Εάν τα λίπη καταναλώνονται με μέτρο, είναι πραγματικά ευεργετικά για το σώμα. Αλλά τα trans-κορεσμένα λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν στο junk food πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν. Η κατανάλωση λιπών από καρύδια, ελαιόλαδο, καλαμπόκι, σπόρους chia και λινέλαιο είναι ευεργετική και βοηθά στον σχηματισμό υγιών ωαρίων. Τα λίπη αυτά λειτουργούν ως «αποθήκη ενέργειας» στο σώμα που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στο ταξίδι της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα: Η κατάλληλη παρουσία πρωτεΐνης στο σώμα επηρεάζει την ανάπτυξη των ωαρίων στις ωοθήκες. Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη διαδικασία της σύλληψης, καθώς βοηθά στην υγιή ανάπτυξη του σώματος και παρέχει άμεση ενέργεια στο σώμα. Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν τουλάχιστον 60 γραμμάρια πρωτεΐνης στη διατροφή σε καθημερινή βάση, τα οποία μπορεί κανείς να εξασφαλίσει από τροφές όπως τα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ενυδάτωση: Με τον σημερινό τρόπο ζωής, συχνά πολλοί βλέπουν την κατανάλωση αρκετού νερού ως καταναγκαστικό έργο. Η ενυδάτωση του σώματος όμως και η λήψη νερού  συνδέεται με τη διατήρηση καλής ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων στοιχείων του σώματος. Ακόμη, το νερό υποστηρίζει την κυκλοφορία, οπότε είναι απαραίτητο να πίνει κανείς την απαιτούμενη για τον οργανισμό του ποσότητα νερού κάθε μέρα: Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη.

Ας δούμε μια λίστα με τα τρόφιμα που είναι καλό να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

Άπαχη πρωτεΐνη: Μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας χωρίς να επηρεάζει την υγεία ή το βάρος. Μερικές καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης είναι τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Όσπρια: Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Έχουν επίσης καλές ποσότητες σιδήρου, φυλλικού οξέος και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Τα όσπρια και τα φασόλια διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καλής ποιότητας ωοθυλακίων, που είναι απαραίτητα για τη γονιμότητα. Ιδανικές επιλογές είναι τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια.

Υγιεινά λίπη: Είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία διαφορετικών διαδικασιών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης και της γονιμότητας. Τροφές όπως το αβοκάντο, το λάδι καρύδας, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι αντσούγιες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα καρύδια Βραζιλίας, το σουσάμι, τα βιολογικά αυγά, το βιολογικό βούτυρο, οι σπόροι chia και οι σπόροι κάνναβης είναι καλές πηγές υγιεινών λιπών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: Eίναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα και μπορεί να αποτρέψει τη λίπανση του ωαρίου στο εργαστήριο. Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει κυρίως το βόειο κρέας, το αρνίσιο και το χοιρινό κρέας.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Ενισχύουν τη γονιμότητα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φολικό οξύ, και σίδηρο.

Λάχανο: Πλούσιο σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, το Δι-ινδόλη μεθάνιο που υπάρχει στο λάχανο βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού των οιστρογόνων.

Μπρόκολο: Πλούσιο σε βιταμίνη C, βοηθά στην ωρίμανση των ωαρίων. Ακόμη, είναι πλούσιο και σε σίδηρο, αντιοξειδωτικά και φολικό οξύ και βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του σώματος και του εμβρύου.

Πατάτες: Βοηθούν στην αύξηση της κυτταρικής διαίρεσης στο σώμα. Η τακτική κατανάλωση πατάτας παρέχει βασικές βιταμίνες όπως το Β και το Ε στο σώμα.

Μπανάνες: Πλούσιο σε βιταμίνη Β6, αυτό το superfood βοηθά στη ρύθμιση των κύκλων εμμηνόρροιας. Πρόκειται για ιδανικό snack αφού αποτελεί μια πολύ ευπροσάρμοστη επιλογή.

Ανανάς: Ο ανανάς περιέχει μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση των αναπαραγωγικών ορμονών.

Σολομός: Η πλούσια περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθιστά αυτό το τρόφιμο μια απαραίτητη προσθήκη στο διατροφικό πλάνο την περίοδο της θεραπείας γονιμότητας. Μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία οιστρογόνων και επίσης να αυξήσει τη ροή του αίματος.

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά: Τα χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν τη δική τους σημασία: Είναι «φορτωμένα» με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ας δούμε και τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ραφιναρισμένη ζάχαρη, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Πιο αναλυτικά:

Αυγά σε ακατέργαστη μορφή: Χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα διατροφής, όπως η μαγιονέζα, η κρέμα μπισκότων και η σος για σαλάτες. Υπάρχει ωστόσο ένας ιός που ονομάζεται ιός σαλμονέλας και υπάρχει στα ωμά αυγά, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αυγών σε ακατέργαστη μορφή και να είναι καλά μαγειρεμένα πριν καταναλωθούν.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Η κατανάλωση τροφίμων που εμπεριέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι επιζήμια για την υγεία. Σλυμφωνα με μελέτη, τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα τωω ωαρίων και μπορεί να μειώνουν το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εξευγενισμένα σάκχαρα: Τα τρόφιμα που περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη, πιέζουν το συκώτι να παράγει περισσότερη ινσουλίνη γρήγορα για να εξισορροπήσει το επίπεδο της ζάχαρης. Αυτές οι πιέσεις στα όργανα του σώματος επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά η κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων θαλασσινών μπορεί να προκαλέσει κάποια μόλυνση. Επίσης, τα θαλασσινά είναι πλούσια σε υδράργυρο που προκαλεί προβλήματα με την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι πολύ ισχυρός ορμονικός διαταράκτης και για αυτό μπορεί να αποτελεί αιτία ορμονικών διαταραχών και ακανόνιστης ωορρηξίας στις γυναίκες. Δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των ωαρίων, αλλά όταν καταναλώνεται και στην εγκυμοσύνη είναι παράγοντας κινδύνου ανωμαλιών για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Καφεΐνη: Η κατανάλωση καφέ και μαύρου τσαγιού κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης καλό είναι να περιορίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε ένα ιδανικό πλάνο διατροφής στα πλαίσια προετοιμασίας σας ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θυμηθείτε πως υπάρχει ένα Fertilovit® ειδικά για εσάς. Απο το νέο, καινοτόμο Fertilovit® For2 plus DHA , το Fertilovit® F 35 Plus  για βασική υποστήριξη σε κάθε γυναίκα άνω των 35 ετών και το Fertilovit® F ENDO για αυξημένες αναπαραγωγικές απαιτήσεις και εξωσωματική γονιμοποίηση, καλύπτουμε κάθε επιπλέον διατροφική ανάγκη.

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα