Η (υπο)γονιμότητα είναι ζήτημα που αφορά όλους
H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γονιμότητας – (EFW), που θεσπίστηκε το 2016, πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη (πλήρη) εβδομάδα του Νοεμβρίου με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση για την υπογονιμότητα.
Τα analytics της (υπο)γονιμότητας
Βάσει στατιστικών, υπολογίζεται πώς πάνω από 90 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως υποφέρουν από υπογονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, η υπογονιμότητα πλήττει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια παγκοσμίως και ορίζεται σαν την αποτυχία σύλληψης μετά από 12 μήνες ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θέτει ως σημαντικό ζήτημα το γεγονός πως, σε ορισμένες κοινωνίες, εάν μία γυναίκα δεν είναι γόνιμη ή δεν μπορεί να αποδείξει τη γονιμότητά της, μπορεί να μην θεωρείται κατάλληλη υποψήφια για γάμο ενώ δυστυχώς μπορεί να θεωρηθεί και ως βάρος για την οικογένεια και την κοινωνία. Όπως επίσης και το εάν μια γυναίκα δεν είναι σε θέση αλλά και ούτε θέλει να γεννήσει παιδιά, θα υποστεί σημαντικές κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες, με το ρατσισμό και τον στιγματισμό να αποτελούν δύο τεράστια ζητήματα.
Σαφέστατα, η υπογονιμότητα αφορά και τον άντρα παρόλο που για πολλά χρόνια τα credits της «ανικανότητας» πιστώνονταν στη γυναίκα.
Το 2020, μιλώντας επί ίσοις όροις, η υπογονιμότητα είναι μια λέξη που αφορά το ίδιο τόσο τον άντρα, όσο και τη γυναίκα και φυσικά (και) το ζευγάρι.
Οπωσδήποτε, σε αυτή την εξίσωση, είναι σημαντικό, και τα δύο φύλα, να επενδύσουν στις λέξεις πρόληψη, προστασία και λύσεις, ακόμα κι αν η απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι στα άμεσα σχέδια.
Το δικαίωμα στην απόκτηση ενός παιδιού είναι αξίωμα ακόμα κι αν κάποιος είναι εντελώς αρνητικός στο ενδεχόμενο το να γίνει γονιός και η προστασία της γονιμότητας είναι ένα δώρο που στο μέλλον (ίσως) πολλοί άνθρωποι κάνουν στον εαυτό τους.
Κάτι σημαντικό
Πριν πούμε το ο, τιδήποτε, το να προστατέψουμε ένα μέρος του σώματός μας αποτελεί μία αλυσίδα για τη συνολική εικόνα της υγείας μας. Σε θέματα όπως η υπογονιμότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το «γιατί». Το «γιατί» είναι κάτι το οποίο μπορεί ξεκάθαρα να διερευνήσει/ διευκρινίσει ο γιατρός όμως η πρόληψη και η προστασία του οργανισμού αποτελεί ατομική μας ευθύνη.
«Είμαι γυναίκα. Πώς μπορώ να προστατέψω τη γονιμότητά μου;»
- Εάν σάς έχει «ξυπνήσει» το φίλτρο της μητρότητας και έχετε βρει τον ιδανικό σύντροφο ή αν είστε single γυναίκα που θέλετε να αποκτήσετε μόνη σας παιδί ή αν απλώς θέλετε να είστε ενημερωμένη για το μέλλον, η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να μην περιμένετε πολύ καιρό για να μπείτε στη διαδικασία. Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας αφού η γονιμότητά μας μειώνεται δραματικά καθώς μεγαλώνουμε. Επιπλέον, η ηλικία της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της αλλά και την ικανότητά της να φέρει ένα υγιές παιδί κόσμο. Ειδικότερα, θα κινδυνεύσει περισσότερο από διαβήτη κύησης, χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο, να έχει αιμορραγία, πρόωρο τοκετό ή υπέρταση.
- Μάθετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και το σώμα σας. Κατανοήστε τη γονιμότητά σας με τον τρόπο που κατανοείτε απλά πράγματα. Στατιστικά, μια γυναίκα έχει περίπου 5-6 ημέρες κάθε μήνα να επιτύχει εγκυμοσύνη. Κρατήστε σημειώσεις του κύκλου σας, κατεβάστε ένα app, μετρήστε τη βασική θερμοκρασία του σώματός σας και με πολύ απλά λόγια ακούστε το σώμα σας, διότι το σώμα σας κάθε μήνα σας μιλάει.
- Πείτε ένα μεγάλο «ΝΑΙ» σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και την κακή διατροφή. Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα, όπως το ίδιο αρνητικές συνέπειες έχουν και τα υψηλά επίπεδα στρες. Προσθέστε στη διατροφή σας συμπληρώματα όπως τα FERTILOVIT® που προστατεύουν και ενισχύουν σε μοριακό επίπεδο τη γονιμότητα αλλά και τη συνολική υγεία κάθε γυναίκας.
- Προστατευτείτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώνουν πως τα χλαμύδια και η γονόρροια είναι σημαντικές αιτίες υπογονιμότητας. Χωρίς θεραπεία, περίπου το 10-15% των γυναικών με αυτά τα νοσήματα θα αναπτύξουν πυελική φλεγμονώδη νόσο (PID). Αν και η εποχή συμβάλλει στην ενθάρρυνση της σεξουαλικής απελευθέρωσης, δυστυχώς οι γυναίκες, και περισσότερο οι νεότερες, δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
- Αποφύγετε να είστε πολύ αδύνατες. Οι αθλήτριες αλλά και οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω του χαμηλού σωματικού τους βάρους και της επίδρασης του χαμηλού βάρους στην περίοδο – καθώς μπορεί να προκληθεί η διακοπή της έμμηνου ρήσεως.
- «Παγώστε» το χρόνο με τη μέθοδο κατάψυξης ωαρίων. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια σύγχρονη τεχνική υποβοήθησης της αναπαραγωγής -στην οποία όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν – με την οποία, αφού συλλεχθούν ώριμα και καλής ποιότητας ωάρια, καταψύχονται σε υγρό άζωτο στους -196 οC. Με αυτή την τεχνική δίνεται στη γυναίκα η δυνατότητα διαφύλαξης καλής ποιότητας ωαρίων σε βάθος χρόνου, κάτι πολύ σημαντικό αφού είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η ποιότητα των ωαρίων εξασθενεί με την πάροδο των ετών.
«Είμαι άντρας. Πώς μπορώ να προστατέψω τη γονιμότητά μου;»
Καλώς ή κακώς τα παραπάνω 6 δεδομένα αφορούν άμεσα ή έμμεσα και τον άντρα. Για παράδειγμα, η γονιμότητα ενός άντρα επηρεάζεται σαφέστατα από την ηλικία, τη διατροφή, το βάρος, το στρες και τη μη άθληση. Η δε κρυοσυντήρηση σπέρματος είναι και αυτή μία διαθέσιμη επιλογή. Επιπλέον, κάθε άντρας πριν μπει στη διαδικασία απόκτησης παιδιού θα πρέπει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, να κάνει ένα restart γενικού υγιεινού τρόπου ζωής. Κάθε άντρας θα πρέπει να ποντάρει στα αυτονόητα αλλά ενδεχομένως και σε συμπληρωματικές λύσεις όπως τα FERTILOVIT ® MEN SERIES ώστε να θωρακίσει τον οργανισμό του.
Συμπερασματικά
Είθισται, οι περισσότερες διαταραχές της υπογονιμότητας να πιστώνονται στη γυναίκα. Η αλήθεια όμως είναι πως το νόμισμα έχει δύο όψεις. Όταν λέμε πως: «o άνδρας γεννά, η γυναίκα τίκτει», πρέπει να το μεταφράζουμε σωστά και να καταλάβουμε πως η υπογονιμότητα αφορά και τους δύο, και δεν έχει φύλο. Όταν αντιληφθούμε αυτό το δεδομένο, θα εστιάσουμε καλύτερα στις λέξεις: πρόληψη, προστασία και λύσεις.