Επιλογή και όχι υποχρέωση | Το δικαίωμα στη μητρότητα για κάθε γυναίκα με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

Το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση των οικουμενικών δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι επίσης κάτι που πρέπει να αφορά την ίδια τη γυναίκα και περιλαμβάνει πολλές μορφές όπως, μητέρα μετά τα 40, single μαμά, μητέρα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μητέρα μέσω υιοθεσίας, μητέρα με δανεικά ωάρια κ.λπ. Το δικαίωμα στη μητρότητα, όμως, περιλαμβάνει και το δικαίωμα στη μη μητρότητα. Σαφέστατα, αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα της επιλογής της μητρότητας σε πολλές κοινωνίες δεν αναγνωρίζεται ενώ σε πολλές περιπτώσεις και εκεί που αναγνωρίζεται υπάρχουν σαφείς προκαταλήψεις και στερεότυπα που μέχρι και σήμερα καταλήγουν να περιθωριοποιούν εκατομμύρια γυναίκες. Η μητρότητα είναι από τη φύση της μία υπέροχη λέξη που δεν θα έπρεπε να τρομοκρατεί.

Επιπλέον, η μητρότητα είναι μια σπουδαία συνειδητή επιλογή που όμως κακώς συνδέεται με την ολοκλήρωση, την ευτυχία και τη σωματική ακεραιότητα καθώς με αυτό τον τρόπο ακυρώνει την ίδια της την ύπαρξη. Τη ζωή.

Η ρητορική των ηθικών υποχρεώσεων για μια γυναίκα και τα “πρέπει” αναφορικά με το πότε θα γίνει μαμά και με ποιες προϋποθέσεις, υπερισχύουν των δικαιωμάτων της ίδιας της γυναίκας, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Πολλά περιοδικά, ακόμα και σήμερα, εν έτη 2021, προβάλλουν την ιδανική εικόνα της γυναίκας μέσω διάσημων καλλιτεχνών με χαρακτηρισμούς όπως αφοσιωμένη γυναίκα και μητέρα, η πολυάσχολη μητέρα κ.λπ.

Γιατί είναι απαραίτητο να αναφέρουμε την οικογενειακή τους κατάσταση και τη μητρότητα ως συστατικό της επιτυχίας και της ολοκλήρωσης;

Με αυτόν τον τρόπο δεν υπονομεύεται και η έννοια της ίδιας της λέξης; Η δυναμική αυτής της λέξης είναι τόσο μεγάλη που δεν χρειάζεται να μπει δίπλα σε άλλες λέξεις λειτουργώντας ως δεκανίκι για να οριστεί η ευτυχία και η ολοκλήρωση.

Η μητρότητα είναι μια σπουδαία λέξη από τη φύση της και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αρνητικά όταν δεν υφίσταται για να μειώσει τον οποιονδήποτε. Και αυτό είναι κάτι που μια μητέρα το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα καθώς δεν θα ήθελε ποτέ τα παιδιά της να πέσουν θύματα της λέξης αυτής.

Το τεράστιο κεφάλαιο εργαζόμενη γυναίκα / μητέρα (και η παράπλευρη απόφαση στη μη μητρότητα)

Όσο κι αν νομοθετικά η εργαζόμενη μητέρα έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα, η πραγματικότητα συχνά είναι διαφορετική. Το πρακτικό κομμάτι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται και λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος στην πράξη, το αποτέλεσμα είναι το εξής: πολλές γυναίκες καθυστερούν τη μητρότητα είτε γιατί φοβούνται πως δεν θα ανταπεξέλθουν και στους δύο ρόλους, είτε γιατί έχουν κοινωνικά φοβηθεί πως η μητρότητα εμμέσως θα τις θέσει σε ένα εργασιακό περιθώριο. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και το άγχος της ηλικίας.

Το εν λόγω ζήτημα, λοιπόν, έχει τεράστιο βαθμό σημαντικότητας διότι παράλληλα αποτελεί ένα ντόμινο συγκρούσεων και προκλήσεων αναφορικά με την επιλογή της μητρότητας. Στο εργασιακό κομμάτι, κάποια βασικά κίνητρα για να πάρει μια εργαζόμενη γυναίκα την απόφαση να κάνει παιδί θα ήταν τα εξής:

  • Εργασία με ευέλικτο ωράριο.
  • Ανακατανομή καθηκόντων.
  • Κατανόηση εργοδότη και συναδέλφων.
  • Δυνατότητα εργασίας από το σπίτι σε ορισμένες περιόδους ή και όλο το χρόνο.
  • Ευέλικτη εργασία του συζύγου, ώστε να μπορεί και εκείνος να συμβάλλει στην ανατροφή του παιδιού.

Η μητρότητα είναι επιλογή

Το να κατανοήσουμε τον όρο μητρότητα και να σεβαστούμε το δικαίωμα (και μη) σε αυτή, είναι μια πράξη σεβασμού σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη. Πολλές γυναίκες που για κάποιον λόγο δεν απέκτησαν δικά τους παιδιά, που έδωσαν προτεραιότητα στην εργασία τους, που είναι υπογόνιμες, που δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, που έχασαν το μωρό τους, αισθάνονται εξαιρετικά άβολα μια μέρα σαν αυτή της Γιορτής της Μητέρας. Με αφορμή αυτή την Ημέρα που γιορτάζεται ο όρος που πρεσβεύει την πραγματική αγάπη ας πούμε “χρόνια πολλά” με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο στις εξής γυναίκες:

Στις γυναίκες που προσπαθούν να γίνουν μητέρες με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή 

Η μητρότητα δεν είναι υποχρέωση αλλά δικαίωμα της κάθε γυναίκας που μεταφράζεται σε δικαίωμα σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η διαδικασία είναι σπουδαία και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βλάπτει την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας. Μια γυναίκα που στρέφει τις ελπίδες της στην επιστήμη είναι άξια θαυμασμού όπως άξιοι θαυμασμού είναι οι γιατροί που τη βοηθούν με το όνειρο της μητρότητας.

Στις single μητέρες

Η μητρότητα για κάποιο λόγο είναι συνδεμένη με το κλασικό μοτίβο της οικογένειας ακόμα και στη σημερινή εποχή. Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών που έχουν επιλέξει να φέρουν στον κόσμο μόνες τους ένα παιδί. Υπάρχουν και εκείνες που χώρισαν ή που έμειναν χήρες. Υπάρχουν γκέι γυναίκες που επίσης επέλεξαν να φέρουν στον κόσμο μόνες τους ένα παιδί. Σε κάθε περίπτωση, η single μαμά δεν θα πρέπει να υποτιμάται και να νιώθει πως βρίσκεται στο περιθώριο. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα.

Στις μητέρες μετά τα 40

Η μητρότητα δεν πρέπει να περιορίζεται σε ηλικιακό κουτί. Πολλές είναι οι γυναίκες που επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 και αυτό είναι κάτι απολύτως σεβαστό. Η μητρότητα δεν περιορίζεται σε ετικέτα κάτω των 40 και όταν αυτό γίνεται υποβαθμίζει το ρόλο της γυναίκας και τον όρο μητρότητα. Το άγχος της ηλικίας και τα στεγανά, υπονομεύουν τη μητρότητα και αυτό το είναι κάτι που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στη ζωή μιας γυναίκας.

Στις μητέρες μέσω παρένθετης μητέρας 

Η επιλογή της παρένθετης μητρότητας ως μεθόδου τεκνοποίησης από άτεκνα ζευγάρια είναι επίσης κάτι απολύτως σεβαστό. Η ουσιαστική συμβολή της επιστήμης στην προσπάθεια άτεκνων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου, διασφαλίζοντας συγχρόνως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιδιωτική αυτονομία της παρένθετης μητέρας, είναι κάτι σπουδαίο που δεν πρέπει να δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Η επιλογή της παρένθετης μητέρας δεν θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα να νιώθει λιγότερο μητέρα.

Στις μητέρες μέσω υιοθεσίας
Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι γυναίκες από το στίγμα της υιοθεσίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μητρότητα είναι μια σύνθετη εμπειρία και η επιλογή της υιοθεσίας είναι άξια θαυμασμού και σπουδαία. Η κοινωνία πρέπει επίσης να αποδεχτεί την υιοθεσία ως ένα από τα ευγενή μέσα επίτευξης της μητρότητας.
Στις μητέρες με δανεικά ωάρια 
Η μητρότητα με δανεικά ωάρια είναι μαγεία της επιστήμης και δεν χρησιμοποιείται ως μέσο αλλά ως σκοπός για την επίτευξη του δικαιώματος της αναπαραγωγής. Μια γυναίκα που έγινε μητέρα με δανεικά ωάρια δεν θα πρέπει να νιώθει σαν έγινε μαμά με δανεικά όνειρα.
Στις μητέρες που το μωρό τους δεν τα κατάφερε
Οι γυναίκες των οποίων τα μωρά δεν επιβιώνουν πολλές φορές περιθωριοποιούνται ακόμα περισσότερο από τις υπογόνιμες γυναίκες. Γυναίκες που βίωσαν εγκυμοσύνη και ήρθαν αντιμέτωπες με τον εφιάλτη των επιπλοκών και έχουν το στίγμα και το τραύμα πως φταίνε.
Στις μητέρες που έκαναν ένα παιδί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποκτήσουν άλλο
Η δευτερογενής υπογονιμότητα και η ερώτηση σε μια μητέρα αναφορικά με το “πότε θα κάνει ένα αδερφάκι για το παιδί της”, δημιουργεί ενοχές και υπονομεύει τη μητρότητα. Στο ίδιο πλαίσιο της δευτερογενούς υπογονιμότητας και ή μη θέληση για δεύτερη τεκνοποίηση. Μια γυναίκα με ένα παιδί δεν είναι λιγότερο μαμά από μια πολύτεκνη μητέρα.
Στις γυναίκες που δεν τα κατάφεραν να γίνουν μητέρες 
Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια μέρα άβολη για τις γυναίκες που προσπάθησαν και δεν κατάφεραν να γίνουν μαμάδες αλλά έχουν υψηλό το αίσθημα της μητρότητας. Είναι πνευματικές μαμάδες, είναι θείες, είναι pet mothers. Μπορεί να είναι δασκάλες, νοσοκόμες, νταντάδες, μαίες. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε γυναίκα δίπλα μας και τη Γιορτή της Μητέρας να αισθάνεται αρνητικά συναισθήματα, όπως ενοχές, τύψεις και ντροπή. Ας τις προστατέψουμε.

Μια μικρή αναφορά στο δικαίωμα στη μη μητρότητα

Η μητρότητα είναι κάτι σπουδαίο που ωστόσο δεν θα πρέπει να καθορίζει μια γυναίκα. Όπως προαναφέραμε δεν είναι μια υποχρέωση αλλά μια επιλογή. Πολλές γυναίκες επέλεξαν να μη γίνουν μητέρες αν και έχουν ανεπτυγμένο το μητρικό ένστικτο και το αίσθημα της μητρότητας. Μπορεί να επέλεξαν να μη γιορτάζουν την Ημέρα της Μητέρας ωστόσο θα πουν τα “χρόνια πολλά” στη μητέρα τους και σε κάθε μητέρα. Ας προστατέψουμε κι εκείνες από άκομψες ερωτήσεις περί μητρότητας.

Καταλήγοντας 

Το δικαίωμα κάθε γυναίκας πάνω από το σώμα της είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπως επίσης, κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη δική της επιλογή αναφορικά με τη μητρότητα. Χρόνια πολλά σε κάθε μαμά με όποιο τρόπο κι αν επέλεξε να γίνει μητέρα.

Σας αγαπάμε. Σας στηρίζουμε.

Χρόνια πολλά σε όλες σας.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα