Η ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη για την επίτευξη κύησης αλλά και για την ολοκλήρωση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Είναι δεδομένο πως αν μια ορμόνη απορρυθμιστεί τότε συμβαίνει ένα ντόμινο απορρυθμίσεων στον οργανισμό. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν έχετε ορμονική ανισορροπία;
Το βέβαιο είναι πως τις περισσότερες φορές οι ορμονικές διαταραχές δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Η ορμονική ανισορροπία συμβαίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Ορμονική ισορροπία και εγκυμοσύνη
Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος και να ολοκληρώσει με επιτυχία την εγκυμοσύνη της, η ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη. Οι ορμονικές ανισορροπίες συνήθως δεν προκύπτουν εν μια νυκτί όπως προαναφέραμε, αρκετές φορές συμβαίνουν λόγω κάποιας παθολογίας (πχ αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto’s) αλλά μπορεί να είναι και μια αντανάκλαση των επιλογών τρόπου ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ συχνά δε συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας.
Οι ορμόνες συντονίζονται από το ενδοκρινικό σύστημα και χωρίς σωστή ενδοκρινική λειτουργία, το σώμα δεν μπορεί να διατηρήσει την κατάλληλη ορμονική ισορροπία και ομοιόσταση. Σαφέστατα, οι ορμόνες συνδέονται με παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή, η άσκηση, οι τοξίνες του περιβάλλοντος, το βάρος και το στρες. Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι πολλαπλοί παράγοντες επηρεάζουν τη συνολική εικόνα των ορμονών είναι ζωτικής σημασίας.
Ποιες είναι οι βασικές ορμόνες που σχετίζονται με τη γονιμότητα;
- Οι ορμόνες του θυρεοειδούς
- Προλακτίνη
- Aντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH)
- Θυλακιοτρόπος (ή ωοθυλακιοτρόπος) ορμόνη (FSH)
- Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)
- Προγεστερόνη
- Τεστοστερόνη
- Ινσουλίνη
Η ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει:
- Διαταραχή ή ακόμα και διακοπή της ωορρηξίας
- Μικρότερες ωχρινικές φάσεις
- Εχθρικό περιβάλλον για το αναπτυσσόμενο έμβρυο
Συμπτώματα που υποδεικνύουν ορμονική ανισορροπία
- Ανωμαλίες του κύκλου
- Κηλίδες αίματος ή ασυνήθιστη αιμορραγία
- Ακμή
- Τριχοφυΐα στο πρόσωπο
- Τριχοφυΐα στο σώμα
- Τριχόπτωση
- Ανεξήγητη αύξηση του βάρους
- Διαταραχές διάθεσης
- Χαμηλά ποσοστά γονιμότητας
Διάγνωση
Το πρώτο στάδιο είναι να γίνει η σωστή γνωμάτευση που περιλαμβάνει τη λήψη ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και σύσταση εξετάσεων γενικού και ορμονικού ελέγχου. Η διερεύνηση αυτή αποτελεί από τα βασικότερα όπλα του γιατρού προκειμένου να προτείνει τις λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αντιμετώπιση
Ο ιατρός δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πλάνο για την αποκατάσταση ή ρύθμιση της ορμονικής ισορροπἰας ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, την ηλικία και τα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα πλάνα απόκτησης μωρού. Κάποιες φορές μπορεί η ορμονική ισορροπία να επιτευχθεί με τη χρήση παρόμοιων ορμονών ενώ άλλες φορές, η τεκνοποίηση μπορεί να απαιτεί τη χρήση κάποιας μεθόδου ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Η διατήρηση των ορμονικών επιπέδων στα βέλτιστα επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί με φυσικό τρόπο. Ακολουθούν 15 φυσικοί τρόποι ενίσχυσης της ορμονικής ισορροπίας.
1. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά
Αντιοξειδωτικά όπως το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί είναι γεμάτα με ευεργετικά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E, φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και λουτεΐνη.
2. Κατανάλωση πλούσιου πρωινού
Η κατανάλωση ενός ισορροπημλενου και πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά πρωινού (χωρίς ανούσιες θερμίδες) μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.
3. Αποφυγή τρανς λιπαρών
Τα τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ωορρηξίας, λόγω των αρνητικών τους επιπτώσεων στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτά βρίσκονται συνήθως σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια, τηγανητά τρόφιμα και μεταποιημένα προϊόντα.
4. Μείωση υδατανθράκων σε περίπτωση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαχείριση της πρόσληψης υδατανθράκων παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις που η ασθενής έχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Διαβάστε περισσότερα:
Διατροφή για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών-τα πρέπει και τα μη
5. Περιορισμός «κακών» υδατανθράκων
Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα ποτά, τα λευκά ζυμαρικά, το ψωμί και το ρύζι. Αυτοί οι υδατάνθρακες απορροφώνται πολύ γρήγορα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
6. Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να απαλλαχθεί από την περίσσεια ορμονών και κρατούν το σάκχαρο του αίματος ισορροπημένο. Μερικά παραδείγματα των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια.
7. Αντικατάσταση πηγών πρωτεΐνης
Η αντικατάσταση ορισμένων ζωικών πρωτεϊνών (όπως το κόκκινο κρέας) με φυτικές πηγές πρωτεϊνών (όπως φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι) οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας.
8. Επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, ενώ τα γαλακτοκομικά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να τον μειώσουν.
9. Ενίσχυση του οργανισμού με εξιδεικευμένα συμπληρώματα
Τα Fertilovit® αποτελούν τον απόλυτο σύμμαχο κάθε γυναίκας που προσπαθεί να συλλάβει και να βελτιὠσει την ορμονική της ισορροπἰα σε μοριακό επίπεδο. Εξειδικευμένα προϊόντα για την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος που προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας χωριστά:
- Fertilovit® F 35 Plus: Για κάθε γυναίκα πάνω από 35 ετών
- Fertilovit® F THY: Για την υποστἠριξη και τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα
- Fertilovit® F PCOS: Στην περίπτωση πολυκυστικών ωοθηκών και διαταραχών της ωοθυλακιορρηξίας
- Fertilovit® F ENDO: Όταν το ζητούμενο είναι η βέλτιστη ενίσχυση της ποιότητας των ωαρίων πριν από εξωσωματική γονιμοποίηση.
10. Σωματική άσκηση
Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της γονιμότητας. Όμως, το κλειδί και εδώ είναι το μέτρο καθώς η υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης έχει συσχετιστεί με μειωμένη γονιμότητα σε ορισμένες γυναίκες.
11. Αποβολή άγχους
Τα αυξημένα επίπεδα άγχους μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν όταν ο οργανισμός βιώνει στρες.
12. Μείωση/Διακοπή κατανάλωσης καφεΐνης
Η πρόσληψη καφεΐνης όταν μία γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει είναι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σχεδόν απαγορευτική, ενώ η υπερκατανάλωσή της θα έπρεπε να αποφεύγεται.
13. Διατήρηση υγιούς βάρους
Το να είναι κανείς λιποβαρής ή υπέρβαρος έχει συσχετιστεί με αυξημένη υπογονιμότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα επηρεάζει άμεσα την έμμηνο ρύση και ωοθυλακιορρηξία. Έτσι, είναι σημαντικό το βάρος να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Διαβάστε περισσότερα:
14. Έλεγχος επιπέδων σιδήρου
Η κατανάλωση συμπληρωμάτων σιδήρου καθώς και σιδήρου που προέρχεται από φυτικά τρόφιμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων ωορρηξίας.
15. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα καθώς η αλκοόλη αποτελεί βασικό ορμονικό διαταράκτη. Είναι ακόμη ασαφές πόσο αλκοόλ απαιτείται για να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά σε γενικές γραμμές συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ.
Συμπερασματικά
Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές σώμα και αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής, ενισχύεται η γονιμότητα και προετοιμάζεται κατάλληλα το σώμα για την εγκυμοσύνη.
Έτσι, αν μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, είναι σημαντικό να αρχίσει άμεσα τις υγιεινές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, χωρίς να αφήνει το άγχος να την καταβάλλει. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία και η κατεύθυνση από τον γιατρό είναι δεδομένα.