Ενίσχυση της γονιμότητας: 6 βιταμίνες που ίσως δε γνωρίζεις

Όταν προσπαθείς για ένα μωρό, είναι φυσιολογικό να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου προκειμένου η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί ομαλά και το μωρό που θα γεννηθεί να είναι υγιές. Η καλή δατροφή είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως αποτελεί τον πλέον απαραίτητο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή, καθώς συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενισχύουν τη γονιμότητα και προετοιμάζουν το σώμα για μία υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν διάφορες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία και είναι απαραίτητες για διάφορες λειτουργίες όπως:

 • Η έμμηνος ρύση και η ωορρηξία
 • Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
 • Η παραγωγή ενέργειας
 • Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Η αντιμετώπιση της φλεγμονής
 • Η ποιότητα των ωαρίων και η ωρίμανση τους
 • Η σπερματογένεση

Για αυτούς τους λόγους η επαρκής λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός σωστού περιβάλλοντος για μια υγιή εγκυμοσύνη. Κάποια μικροθρεπτικά συστατικά βοηθούν ακόμα και στη διαχείριση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών και της Ενδομητρίωσης, δύο πολύ συχνών αιτιών υπογονιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα:

Ενδομητρίωση και ποιότητα ωαρίων

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: 8 ενδείξεις ότι μπορεί να πάσχετε.

Στους άντρες μελέτες έχουν δείξει πως κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν την κινητικότητα και την ποσότητα σπέρματος.

Παρακάτω θα βρείτε 6 από τα λιγότερο γνωστά συμπληρώματα διατροφής, που όμως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της γονιμότητά σας

1. L- Καρνιτίνη

Πλεονεκτήματα: Βοηθάει στην κινητικότητα του σπέρματος, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

An external file that holds a picture, illustration, etc.Object name is 12958_2018_323_Fig2_HTML.jpg
ΕΙΚΟΝΑ 1 – Μηχανισμός δράσης της  L-Καρνιτίνης στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ίσως όταν σκεφτόμαστε τα σημαντικά για την αναπαραγωγή θρεπτικά συστατικά, η L-Kαρνιτίνη να μην είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αλλά και Ενδομητρίωση, μέσα από έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο μηχανισμό ( Εικόνα 1 – ΠΗΓΗ).

Σχετικό συμπλήρωμα για τη γυναίκα: Fertilovit F PCOS

Στους άνδρες, ο ρόλος της L-Καρνιτίνης είναι πολλαπλός καθώς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας των ανδρών με πολλούς τρόπους.

 • Αυξάνοντας την υγεία του σπέρματος , ως αντιοξειδωτικό.
 • Αυξάνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.
 • Συμβάλλοντας στη φυσιολογική μορφολογία των σπερματοζωαρίων
 • Αυξάνοντας τη συνολική ενέργεια – αυτό μπορεί να δώσει στον άντρα περισσότερη αντοχή
 • Αυξάνοντας τη λίμπιντο και συμβάλλοντας σε μία καλύτερη και πιο σταθερή στύση.

Σχετικό συμπλήρωμα για τους άνδρες: Fertilovit® M PLUS

2. Βιταμίνες Β (πέρα από το φυλλικό οξύ) 

Πλεονεκτήματα: Βοηθούν στην υγεία των ωαρίων και στην ποιότητα του σπέρματος.

Η πιο γνωστή βιταμίνη Β είναι η Β9 ή αλλιώς το φυλλικό οξύ, η οποία είναι απαραίτητη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και άλλες βιταμίνες Β που παίζουν σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα.

Σε μια από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες στην Αμερική αποδείχτηκε πως η μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών Β-1, Β-2, Β-3, Β-6 και Β-12 σχετίζεται άμεσα με μικρότερο ρίσκο υπογονιμότητας λόγω δυσλειτουργίας της ωορρηξίας. Άλλες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β-12 με περισσότερα προβλήματα στην γυναικεία γονιμότητα.
Περισσότερη έρευνα χρειάζεται ακόμα για την εξερεύνηση της σύνδεσης των βιταμινών Β με την ανδρική γονιμότητα, υπάρχουν όμως ενδείξεις πως μπορεί να βοηθούν στην ενίσχυση της ποιότητας του σπέρματος.

Σχετικά συμπληρώματα για γυναίκες: Fertilovit® F 35 Plus, Fertilovit® F ENDO, Fertilovit® F THY, Fertilovit® F PCOS,

3. Βιταμίνη C

Πλεονεκτήματα: Ενισχύει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τις κυτταρικές βλάβες και να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου. Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών έχει συσχετίσει την πρόσληψη βιταμίνης C με την βελτίωση της
ποιότητας, της κινητικότητας και του κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα.

Διαβάστε περισσότερα: Βιταμίνη C και γονιμότητα

Όλα τα προϊόντα Fertilovit® περιέχουν στη σύνθεση τους Βιταμίνη C παρατεταμένης αποδέσμευσης, ανώτατης ποιότητας και βιοδιαθεσιμότητας.

4. Συνένζυμο Q10

Πλεονεκτήματα: Απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των μιτοχονδρίων και την παραγωγή ενέργειας, μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.

Το σώμα μας παράγει το συνένζυμο Q10 φυσικά, λαμβάνοντας το και συμπληρωματικά μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης, ειδικά όταν κάνετε εξωσωματική και στόχος σας είναι η καλύτερη ποιότητα των ωαρίων. Μια κλινική έρευνα του 2018 έδειξε πως η λήψη του συνένζυμο Q10 πριν από την διαδικασία της εξωσωματικής βελτιώνει την ωοθηκική ανταπόκριση καθώς και την ποιότητα τωμν εμβρύων.

Σχετικά συμπληρώματα για γυναίκες: Fertilovit® F 35 Plus, Fertilovit® F ENDO, Fertilovit® F THY, Fertilovit® F PCOS,

Στους άνδρες, το συνένζυμο Q10 βελτιώνει την συγκέντρωση και την κινητικότητα του σπέρματος σε άνδρες με προβλήματα γονιμότητας.

Σχετικά συμπληρώματα για άνδρες: Fertilovit® Μ Plus, Fertilovit® MT

5. Βιταμίνη D

Πλεονεκτήματα: Βελτιώνει την ωοθηκική διέγερση και την ποιότητα του σπέρματος.

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες με την έλλειψη βιταμίνης D. Μια από τις αναλύσεις έδειξε μάλιστα πως οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και προβλήματα γονιμότητας είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. H βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για το γυναικείο και το αντρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στον άντρα ή στην γυναίκα μπορεί άμεσα να συνδέεται με την υπογονιμότητα.

Σχετικά συμπληρώματα: Fertilovit® F 35 Plus, Fertilovit® F ENDO, Fertilovit® F THY, Fertilovit® F PCOS, και για τους άνδρες Fertilovit® MT με διαφορετικές συγκεντρώσεις στην βιταμίνη D, ανάλογα με την περίσταση.

6. Ω3 λιπαρά οξέα

Πλεονεκτήματα: Βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος, βοηθούν στην επίτευξη της κύησης στις γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας

Τα Ωμέγα-3 είναι από καιρό γνωστό ότι προάγουν τη γονιμότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου DHA βρέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπέρμα, υποδηλώνοντας ότι τα μόρια DHA είναι σημαντικά για τη βιωσιμότητα, την ωριμότητα και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αυτών των κυττάρων. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συσχετίζονται με βελτιωμένη μορφολογία και κινητικότητα σπέρματος.

Εκτός από τα οφέλη για το σπέρμα, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται επίσης να είναι χρήσιμα για την ενίσχυση και της γυναικείας γονιμότητας. Η δια βίου κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να παρατείνει την αναπαραγωγική λειτουργία σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη η βραχυχρόνια θεραπεία με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων ενώ, πέρα από το ζήτημα της ηλικίας, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των χρόνιων προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα EPA ωμέγα-3 ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ενδομητρίωση σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα EPA.

Ακόμη και τώρα που αναμένουμε νέες μελέτες στην διερεύνηση των Ω3 λιπαρών οξέων για πιο σίγουρα συμπεράσματα, η λήψη ενός συμπληρώματος με Ω3 λιπαρά οξέα αξίζει όσο προσπαθείτε να συλλάβετε.

Σχετικά συμπληρώματα:  Fertilovit® F ENDO, Fertilovit® F PCOS

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε ενδεχομένως την υπογονιμότητα, υπάρχουν αρκετές παράμετροι τις οποίες δεν μπορείτε εσείς οι ίδιοι να ελέγξετε- όπως πχ τα γονίδια ή η ηλικία σας.

Μπορείτε όμως να ενισχύσετε διατροφικά τη γονιμότητα σας, παρέχοντας στον οργανισμό σας την καλύτερη δυνατή διατροφή –συμπεριλαμβανομένων των θρεπτικών συστατικών που μόλις αναφέραμε- παίρνοντας έτσι τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας, και βελτιώνοντας όχι μόνο τη γονιμότητά σας αλλά και την συνολική σας υγεία. Επιλέξτε ανάμεσα στις 8 διαφορετικές, επιστημονικά διαμορφωμένες φόρμουλες των Fertilovit®  αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

 

 

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα