ενέσεις εξωσωματικής

Στη θεραπεία γονιμότητας συχνά περιλαμβάνονται ενέσεις εξωσωματικής που θα βοηθήσουν το σώμα σας να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας του κύκλου. Για το πώς και κάθε πότε θα τις κάνετε θα σας κατευθύνει φυσικά ο γιατρός σας. Ενώ για το πρακτικό μέρος μπορεί να ζητήστε τη βοήθεια μιας νοσοκόμας ή του φαρμακοποιού σας, ή να επιλέξετε να τις κάνετε μόνη σας. Ωστόσο, το κεφάλαιο «ενέσεις εξωσωματικής» δεν κλείνει εδώ, αφού, εάν εργάζεστε, είναι πιθανό να σας αγχώνει η διαδικασία.

Η δυσκολία του να κάνετε τις ενέσεις εξωσωματικής μόνη σας

Εκτός κι αν έχετε διαβήτη και κάνετε ενέσεις ινσουλίνης, οπότε είστε εξοικειωμένη με τη διαδικασία της αυτο-ένεσης, είναι λογικό η σκέψη στην αρχή να σας τρομάζει και να σας φέρνει σε αμηχανία. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες καταφεύγουν στη βοήθειας μιας νοσοκόμας που θα έρχεται στο σπίτι τους ή στον φαρμακοποιό. Ωστόσο, επειδή μπορεί οι ενέσεις εξωσωματικής να είναι αρκετές ή να χρειαστεί να επαναλάβετε κάποιον κύκλο, είναι καλό να γνωρίζετε πως μπορείτε να κάνετε μόνη σας την ένεση. Ένας ακόμη λόγος να το επιχειρήσετε είναι πως θα πρέπει κάποιες φορές να γίνουν σε ώρα που θα είστε μακριά από το σπίτι ή στη δουλειά σας. Τα πάντα είναι θέμα εξοικείωσης και εξάσκησης, άλλωστε. Εκτός όμως από το  πρακτικό αυτό πρόβλημα, στο οποίο μπορεί να σας βοηθήσει η νοσοκόμα σας, είναι πιθανό η ανάγκη για να κάνετε την ένεση κάποια συγκεκριμένη ώρα να σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Και το τελευταίο που χρειάζεστε αυτή την περίοδο της ζωή σας είναι το περιττό άγχος. Δείτε εδώ μερικές πρακτικές συμβουλές και σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε αυτό το στάδιο της θεραπείας.

Αναζητήστε ένα άνετο περιβάλλον στο χώρο εργασίας σας

Οι ενέσεις εξωσωματικής χρειάζεται να γίνονται σε ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα και ίσως χρειάζεται να κάνετε κάποιες μακριά από την άνεση του σπιτιού σας. Πολλές εταιρείες διαθέτουν χώρο για μαμάδες που θηλάζουν ή αντλούν γάλα. Εάν ισχύει αυτό για την εταιρεία σας, ζητήσετε άδεια να χρησιμοποιείτε αυτό το χώρο για την ένεση. Εάν στο χώρο που εργάζεστε δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα άδειο γραφείο ή έναν χώρο αναμονής που δεν χρησιμοποιείται.

Υιοθετήστε ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας

Οι ενέσεις με ορμόνες για τη θεραπεία γονιμότητας μπορεί να έχουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, από εξάψεις και πονοκεφάλους μέχρι φούσκωμα και ναυτία. Εάν υπάρχει η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας ή εργασίας από το σπίτι, μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς γι’ αυτή την απαιτητική περίοδο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις ημέρες άδειας που έχετε ή να πάρετε αναρρωτική άδεια εάν πραγματικά δεν βρίσκεται άλλη λύση.

Ζητήστε βοήθεια

Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα μπορεί να σας βοηθήσει σε όλη τη διαδρομή στο ταξίδι της θεραπείας γονιμότητας. Συζητήστε μαζί του ή με τη νοσοκόμα σας και ρωτήστε για πρακτικές που βοήθησαν άλλες γυναίκες στη θέση σας. Ίσως ανακαλύψετε κάποια ιδέα που θα είναι χρήσιμη και βολική και στη δική σας περίπτωση. Εάν το να κάνετε μόνη σας την ένεση, ακόμη και στο γραφείο, σας λύνει τα χέρια πρακτικά, ζητήστε από τη νοσοκόμα να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους δισταγμούς σας. Επίσης, ρωτήστε στον ασφαλιστικό σας φορέα αναφορικά με τα δικαιώματά σας αυτή την περίοδο. Μπορεί να είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζετε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου όταν προετοιμάζομαι για εξωσωματική γονιμοποίηση;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI): Τι είναι και πως μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική