Τι είναι η ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μία ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ενδομητρίωση προέρχεται από τη λέξη ενδομήτριο, την εσωτερική δηλαδή επένδυση της μήτρας που εμφυτεύεται το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) και ξεκινάει η εγκυμοσύνη. Αν η σύλληψη δεν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου μήνα, τότε το σώμα αποβάλει το ενδομήτριο με τη μορφή περιόδου.
Μερικές φορές συμβαίνει, ο ενδομητρικός ιστός να μεταφερθεί έξω από εκεί που φυσιολογικά αναπτύσσεται, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες αλλά και σε άλλα όργανα μέσα στην κοιλιά ή και αλλού. Οι ορμόνες που παράγονται στον επόμενο έμμηνο κύκλο διεγείρουν αυτόν τον επιπλέον ιστό να αναπτυχθεί και αργότερα να απορριφθεί όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν βρισκόταν μέσα στη μήτρα.
Ωστόσο, αυτή η αιμορραγία και η αποβολή των εστιών ενδομητρικού ιστού που συμβαίνει εσωτερικά στο σώμα, σε αντίθεση με την περίοδο που αποβάλλεται μέσα από τον κόλπο, δεν έχει κανέναν τρόπο να εξέλθει από αυτό, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό του τοπικού ιστού. Συνήθως, η φλεγμονή προκαλεί τον πόνο που οι ασθενείς με ενδομητρίωση συχνά εμφανίζουν.
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδομητρίωσης
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν μία σωματική δυσφορία πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, υπογονιμότητα, πόνο ή άλλες ανωμαλίες του ουροποιητικού ή γαστρεντερικού συστήματος γύρω από ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, ήπια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους και κόπωση.
Το ενδιαφέρον είναι πως 15 έως 20% των γυναικών με ενδομητρίωση δε θα παρουσιάσουν συμπτώματα, ακόμα και αν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Δηλαδή, με την ενδομητρίωση, η ένταση του πόνου ή ο αριθμός των συμπτωμάτων δεν σχετίζονται πάντα αναλογικά με τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης. Ορισμένες γυναίκες, για παράδειγμα, έχουν ήπια ενδομητρίωση με πολύ έντονα συμπτώματα, ενώ άλλες έχουν σοβαρή ενδομητρίωση χωρίς συμπτώματα.
Ορισμένες γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί επίσης να παρουσιάζουν και διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως άσθμα, έκζεμα και ινομυαλγία.
Οι επιπτώσεις της ενδομητρίωσης στη γονιμότητα
Η φλεγμονή και ο ερεθισμός που προκαλούνται από την ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Η φλεγμονή των κροσσών στις άκρες των σαλπίγγων, που παραλαμβάνουν το ωάριο μετά την ωοθυλακιορρηξία και το μεταφέρουν στη σάλπιγγα, προκαλεί οίδημα και ουλώδη ιστό, με αποτέλεσμα το ωάριο να μην φτάνει στον προορισμό του. Επίσης, η φλεγμονή που δημιουργείται βλάπτει το σπέρμα και τα ωάρια όταν εκτίθενται στο αφιλόξενο περιβάλλον που προκαλείται από την ενδομητρίωση.
Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, η ενδομητρίωση αρχίζει να προκαλεί συμφύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τα πυελικά όργανα να κολλούν μεταξύ τους, και αυτό με τη σειρά του παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Εάν η ενδομητρίωση δεν αφορά τις ωοθήκες, όπου στην περίπτωση αυτή δημιουργείται μια κύστη που ονομάζεται ενδομητρίωμα και η οποία είναι δυνατό να διαγνωσθεί με ένα υπερηχογράφημα, η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με λαπαροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης, ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει την ενδομητρίωση αφαιρώντας τις βλάβες.
Η θετική επίδραση της εγκυμοσύνης στην ενδομητρίωση.
Μπορεί η ενδομητρίωση να αποτελεί κύριο παράγοντα γυναικείας υπογονιμότητας, μία εγκυμοσύνη όμως βελτιώνει την ενδομητρίωση, λόγω του ευνοϊκού για την ενδομητρίωση ορμονικού περιβάλλοντος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όταν η ενδομητρίωση είναι τόσο σοβαρή και η σύλληψη δε μπορεί να επιτευχθεί, τότε απαιτείται λαπαροσκόπηση ή/και κάποια μέθοδος υποβοήθησης της αναπαραγωγής όπως η Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Ο θεράπων ιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για εσάς.
Μόλις επιτευχθεί η εγκυμοσύνη και το πρόβλημα της ενδομητρίωσης έχει επιλυθεί στο μέγιστο βαθμό που είναι δυνατό, ο γιατρός σας μπορεί να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την επανεμφάνιση της ενδομητρίωσης. Ο θηλασμός επιβραδύνει την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης όπως και τα αντισυλληπτικά χάπια. Σε κάθε περίπτωση, η όποια θεραπευτική προσέγγιση προσαρμόζεται στο προσωπικό ιατρικό ιστορικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ασθενούς.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως ενώ υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ενδομητρίωση – που όπως αναφέραμε ποικίλουν από φάρμακα έως χειρουργικές επεμβάσεις – δεν πρέπει να υποτιμάτε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να βοηθήσετε την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού σας συστήματος και τον περιορισμό των συμπτωμάτων που προκαλεί η ενδομητρίωση.
Ακολουθώντας μία ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε διατροφικά στοιχεία που ενισχύουν το ορμονικό ισοζύγιο ( φρούτα, πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, φυτικές ίνες, Ω3 Λιπαρά Οξέα, ανάλατους καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, καθαρή πρωτεΐνη από λευκό κρέας κά) και αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες (κόκκινο κρέας, αλκοόλ, καφές, ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα, πρόχειρα φαγητά, κορεσμένα λίπη) θα δημιουργήσετε πιο ιδανικές συνθήκες για την επίτευξη μίας υγιούς εγκυμοσύνης.
Το Fertilovit F Endo είναι ένα προηγμένο ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα της Gonadosan ειδικά για τη διατροφική υποστήριξη των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Είτε προσπαθούν να συλλάβουν, είτε στα πλαίσια της θεραπευτικής προσέγγισης που έχει επιλέξει ο θεράπων ιατρός ( χειρουργική αντιμετώπιση ή υποβοηθούμενη αναπαραγωγή).
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Ενδομητρίωση και επιθυμία για ένα παιδί
Η επιστημονική μας ομάδα πάντα στη διάθεση σας για ότι άλλη απορία έχετε.