Ο πόνος, η έλλειψη σταθερού ερωτικού συντρόφου, η μειωμένη αυτοεκτίμηση και η σχετικά πρόσφατη διάγνωση είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των γυναικών με ενδομητρίωση, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία.
Σε μελέτη που δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, αναφέρουν ότι είναι καλά γνωστό πως η ενδομητρίωση ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, καθώς και ότι η παρουσία και η σοβαρότητα του πυελικού πόνου σχετίζονται με την ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης.
Ωστόσο «η ενδομητρίωση είναι μία πολύπλοκη, πολυδιάστατη νόσος και οι παρατηρούμενες διακυμάνσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών θα μπορούσαν να σχετίζονται με πολλούς άλλους παράγοντες», προσθέτουν.
Τέτοιοι παράγοντες, λένε, θα μπορούσαν να είναι οι κοινωνικοί (π.χ. η κατάσταση της μόνιμης σχέσης τους), ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την ενδομητρίωση καθαυτή (π.χ. το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εποχή της διάγνωσης) και οι ατομικές διαφορές μεταξύ των γυναικών (π.χ. όσον αφορά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση).
Για να εξετάσουν τον αντίκτυπο καθενός από αυτούς τους παράγοντες μελέτησαν 210 Ιταλίδες, ηλικίας 19 έως 51 ετών, οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με ενδομητρίωση 2 έως 25 έτη πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη (κατά μέσον όρο είχαν μεσολαβήσει 7 χρόνια).
Καμία από τις εθελόντριες δεν είχε ιστορικό προβλήματος ψυχικής υγείας ή άλλου νοσήματος, ενώ η ψυχική κατάστασή τους αξιολογήθηκε με δύο ειδικές επιστημονικές κλίμακες, που λέγονται Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) και Ruminative Response Scale (RRS).
Η μελέτη έδειξε κατ’ αρχάς ότι η σοβαρότητα του πυελικού πόνου ασκούσε αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των εθελοντριών, γεγονός που επιβεβαιώνει τα ευρήματα των προγενέστερων κλινικών μελετών. Το εύρημα αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη θεραπεία, διότι υποδηλώνει ότι η διαχείριση του πόνου πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα της ιατρικής φροντίδας.
Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που είχε μεσολαβήσει μεταξύ της διάγνωσης και της ένταξης στη μελέτη επίσης φάνηκε να είναι πολύ σημαντικό. Όσες γυναίκες είχαν διαγνωστεί πιο πρόσφατα, είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους απ’ ό,τι εκείνες που είχαν διαγνωστεί πολλά χρόνια νωρίτερα, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να γίνεται το ταχύτερο δυνατό η διάγνωση και να προσφέρεται στις ασθενείς συμβουλευτική, εάν είναι απαραίτητο.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ερωτικοί σύντροφοι των ασθενών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβασή τους: οι εθελόντρεις με σταθερή, στοργική σχέση είχαν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Παρομοίως, οι γυναίκες με υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα ευρήματα της μελέτης σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι «παράγοντες πέραν του πυελικού πόνου μπορεί να ασκήσουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των γυναικών με ενδομητρίωση» και επομένως απαιτούνται «στοχευμένες, διεπιστημονικές παρεμβάσεις» για να βελτιωθεί η ψυχική ευεξία τους, καταλήγουν οι ερευνητές.
Διαβάστε περισσότερα:
Ενδομητρίωση και επιθυμία για ένα μωρό
Μάθε τι μπορεί να κάνει το F Endo για εσένα
ΠΗΓΕΣ: