Ενδομητρίωση: ποια φρούτα να προτιμήσετε αν πάσχετε από τη νόσο _ Human Reproduction Research

Μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για ενδομητρίωση, όμως υπάρχουν σαφείς συστάσεις για το τι μπορεί να βοηθήσει και τι να επιδεινώσει την κατάσταση για τις εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Σύμφωνα μάλιστα με μία νέα μελέτη, η συστηματική κατανάλωση φρούτων, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ, μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες από την ενδομητρίωση,

Η ενδομητρίωση είναι μία ορμονοεξαρτώμενη διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του ιστού του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (ενδομήτριο) έξω από τη μήτρα. Αν και οι αιτίες της παραμένους ασαφείς, είναι γνωστό ότι στην εξέλιξή της συμβάλλουν γενετικοί, ανοσοποιητικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Προγενέστερες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξή της, επειδή επηρεάζει τις φλεγμονώδεις διεργασίες και αλλάζει την ορμονική δραστηριότητα στον οργανισμό.

Διατροφή για ενδομητρίωση: η μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν εάν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να επηρεάζει την συχνότητα της ενδομητρίωσης.Οι επιστήμονες μελέτησαν τον ιατρικό φάκελο 70.835 γυναικών αναπαραγωγικἠς ηλικίας, οι οποίες συμμετείχαν σε μεγάλη μελέτη από το 1991 έως το 2013. Ανά τέσσερα χρόνια οι γυναίκες συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Στη διάρκεια των δύο δεκαετιών παρακολούθησης, επιβεβαιώθηκαν λαπαροσκοπικά 2.609 περιπτώσεις ενδομητρίωσης. Οι 313 από τις ασθενείς εκδήλωσαν και υπογονιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα:

Ενδομητρίωση: ο ρόλος της διατροφής

Είναι ενδομητρίωση ή πόνος περιόδου;

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών γενικά σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Στην πραγματικότητα, όσες γυναίκες έτρωγαν τρεις, τέσσερις, πέντε ή πάνω από έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν αντίστοιχα 9%, 10%, 18% και 12% λιγότερες πιθανότητες ενδομητρίωσης, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν καθημερινά δύο ή λιγότερες μερίδες. Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη όσον αφορά τα φρούτα, με τις γυναίκες που έτρωγαν τρεις μερίδες την ημέρα να έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες ενδομητρίωσης.

 

Ωστόσο όσες καθημερινά κατανάλωναν και εσπεριοειδή, αποκόμιζαν ακόμα μεγαλύτερη προστασία: με ένα εσπεριδοειδές την ημέρα, η μείωση του κινδύνου έφθανε το 22%, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερα από ένα εσπεριδοειδές την εβδομάδα.Επιπλέον, στην υποομάδα των γυναικών που κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον ένα εσπεριδοειδές συν άλλα δύο φρούτα, δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα υπογονιμότητας.

 

Τα ευρήματα δεν ήσαν τόσο ευνοϊκά όσον αφορά τα λαχανικά. Αν και η συνολική κατανάλωση λαχανικών δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον κίνδυνο ενδομητρίωσης, η συχνή κατανάλωση συγκεκριμένων λαχανικών φάνηκε να δρα επιβαρυντικά, ιδίως στις γυναίκες που δεν είχαν υπογονιμότητα.

Έτσι, όσες έτρωγαν καθημερινά μία ή περισσότερες μερίδες μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ή/και λαχανάκια Βρυξελλών, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ενδομητρίωση. Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι «η αυξημένη, συστηματική κατανάλωση φρούτων, ιδίως εσπεριδοειδών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ενδομητρίωσης», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.

Όσον αφορά τον δυνητικά αρνητικό ρόλο των λαχανικών, «αυτός ίσως υποδηλώνει έναν ρόλο των γαστρεντερικών συμπτωμάτων (από την κατανάλωσή τους) τόσο στην εκδήλωση όσο και στην επιδείνωση του σχετιζόμενου με την ενδομητρίωση πόνου», εξηγούν.

Οι επιστήμονες προχώρησαν την έρευνά τους ένα βήμα παραπέρα, εξετάζοντας την πιθανή συσχέτιση διαφόρων θρεπτικών συστατικών με την συχνότητα της ενδομητρίωσης.

Όπως διαπίστωσαν, μόνο ένα συστατικό φάνηκε να την μειώνει: η βήτα-κρυπτοξανθίνη που υπάρχει στα εσπεριδοειδή και ενισχύει τη δράση της ρετινόλης (βιταμίνης Α) στον οργανισμό. Αυτό είναι σημαντικό διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Α απ’ όση οι υγιείς συνομήλικές τους.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αξίζει τον κόπο να γίνουν πρόσθετες μελέτες, οι οποίες θα εξετάσουν περαιτέρω την πιθανή επίδραση των διατροφικών συνηθειών στην εκδήλωση και ανάπτυξη της ενδομητρίωσης.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα