Ενδομητρίωση και εναλλακτική θεραπεία

Περίπου 10% όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, επηρεάζονται από ενδομητρίωση, με συμπτώματα υψηλού βαθμού φλεγμονής και οξειδωτικού στρές.

Ως εκ τούτου, η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών σε ορισμένους ασθενείς, φαίνεται να συμβάλλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Αυτό διαπίστωσε ο καθηγητής Nalini Santanam στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με διάφορα κέντρα αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης με αντιοξειδωτικά. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: Μετά την χορήγηση αντιοξειδωτικών για διάστημα 8 εβδομάδων, στο 43% των ασθενών που έλαβαν αντιοξειδωτικά, οι δείκτες φλεγμονής παρουσίασαν σημαντική μείωση, το 37% των ασθενών ανέφερε ύφεση στον πόνο κατά την έμμηνο ρύση και περίπου το ένα τέταρτο (24%) ανέφερε λιγότερο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Καλές διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Στην ενδομητρίωση, μπορεί να είναι ευεργετική η χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων. Ένα καινοτόμο και εξειδικευμένο ορθομοριακό προϊόν για τις γυναίκες με ενδομητρίωση, προσφέρει η ελβετική εταιρεία Gonadosan, το  Fertilovit®F Endo. (www.fertilovit.com)

 

Πηγή:

Nalini Santanam, Nino Kavtaradze, Ana Murphy, Celia Dominguez, and Sampath Parthasarathy. Antioxidant Supplementation Reduces Endometriosis Related Pelvic Pain in Humans. Transl Res. 2013 March ; 161(3): 189–195

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα