Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση όπου ο ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται επάνω σε άλλα όργανα της πυέλου, για παράδειγμα στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες. Οι ιστοί στα σημεία αυτά έχουν την ίδια συμπεριφορά με το ενδομήτριο: Αναπτύσσονται, διασπώνται και αιμορραγούν, με τη διαφορά πως επειδή βρίσκονται εκτός της μήτρας το αίμα αυτό δεν μπορεί να διοχετευτεί εκτός του σώματος. Έτσι ο κύκλος αυτός προκαλεί ερεθισμό ή φλεγμονή στα γύρω όργανα, ενώ μπορεί να προκαλέσει ουλώδη ιστό, γνωστό ως συμφύσεις, όπου δηλαδή τα όργανα «προσκολλώνται» το ένα στο άλλο.

Σήμερα γνωρίζουμε πως περίπου το 40% των περιπτώσεων ανεξήγητης γονιμότητας συνδέονται με την ενδομητρίωση. Η προφανής εξήγηση είναι πως ο ιστός εκτός μήτρας ή ο ουλώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες, να εμποδίσει τη διέλευση του ωαρίου από μέσα τους ή να εμποδίσει τα σπερματοζωάρια να εισέλθουν. Όπως όμως ανακαλύπτουν οι ειδικοί, το ζήτημα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκο, όπως υποδεικνύει σχετική δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη, και ίσως υπάρχει μια βαθύτερη σύνδεση ανάμεσα στην ενδομητρίωση και την ποιότητα των ωαρίων.

Τι διερευνούν σήμερα οι ειδικοί για την ενδομητρίωση και την ποιότητα των ωαρίων

Μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Assisted Reproduction and Genetics υποδεικνύει ότι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά επίτευξης κύησης όταν υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας η οποία δεν πάσχει από τη νόσο. Αλλά και όταν γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας ωάρια δότριας με τη νόσο, τα ποσοστά επιτυχίας είναι σημαντικά χαμηλότερα.

Μία δεύτερη παλαιότερη μελέτη στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, έδειξε πως τα έμβρυα που προέκυψαν από ωάρια γυναικών με ενδομητρίωση με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμφύτευσης και εξέλιξης συγκριτικά με έμβρυα που προέκυψαν από γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως γυναίκες με ενδομητρίωση βιώνουν υψηλότερα ποσοστά αποβολής σε αρχικά στάδια της κύησης συγκριτικά με τις άλλες γυναίκες, ενώ, συμπληρωματικά, γνωρίζουμε σήμερα πως μια αποβολή είναι συχνά το αποτέλεσμα ωαρίων με γενετικές ανωμαλίες. Οι μελέτες αυτές οδήγησαν τους ειδικούς να σκεφτούν πως η ενδομητρίωση δεν προκαλεί μόνο «πρακτικά» εμπόδια που οδηγούν σε υπογονιμότητα αλλά ίσως υπάρχει σχέση ανάμεσα στη νόσο και την ποιότητα των ωαρίων.

Για το πώς και εάν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξετάζουν οι επιστήμονες.

Ένα φλεγμονώδες περιβάλλον για τα ωάρια

Ένας πιθανός λόγος που η ενδομητρίωση σχετίζεται με κακή ποιότητα ωαρίων είναι πως η νόσος μπορεί να δημιουργεί ένα φλεγμονώδες περιβάλλον στο αναπαραγωγικό σύστημα. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν πως η ενδομητρίωση σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών κυττάρων, όπως αυξημένα μακροφάγα κύτταρα (ένα είδος κυττάρων του αίματος που βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει τα κυτταρικά απόβλητα και τους ξένους οργανισμούς) και κυτοκίνες (μόρια που ευνοούν τη φλεγμονή ως μέρος της ανοσοποιητικής απόκρισης του οργανισμού).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ δημοσίευσαν έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Feritilty and Sterility όπου υποστηρίζουν πως η παρουσία των φλεγμονωδών αυτών κυττάρων στο αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί να είναι τοξική για τα ωάρια, επηρεάζοντας την ποιότητά τους. Άλλη μελέτη, ερευνητών από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο αναφέρει πως το γεγονός ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και χαμηλότερα ποσοστά επίτευξης κύησης φαίνεται να υποδεικνύει πως «η σχετική με την ενδομητρίωση έκθεση σε τοξικές ουσίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μη υγιή έμβρυα… Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί τόσο το χαμηλό ποσοστό εμφύτευσης όσο και τα αυξημένα περιστατικά πρόωρης αυτόματης αποβολής». Τα «μη υγιή έμβρυα» στα οποία αναφέρονται οι ερευνητές εδώ είναι το αποτέλεσμα των προβληματικών ωαρίων.

Ενδομητριώματα (σοκολατοειδείς κύστεις)

Τα ενδομητριώματα είναι κύστεις που σχηματίζονται μέσα ή επάνω σε μια ωοθήκη σε γυναίκες με ενδομητρίωση. Αποκαλούνται «σοκολατοειδείς κύστεις» επειδή είναι γεμάτες με ένα σκουρόχρωμο υγρό που αποτελείται από «παλιό» αίμα, τμήματα ενδομήτριου ιστού και απόβλητα από τον έμμηνο κύκλο. Όπως υποδεικνύει δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Assisted Reproduction and Genetics, η παρουσία των ενδομητριωμάτων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτόματη αποβολή σε πρώιμο στάδιο της κύησης και χαμηλότερη ποιότητα εμβρύου και μπορεί να αποτελούν μία εξήγηση για τη σύνδεση ανάμεσα την ενδομητρίωση και την ποιότητα των ωαρίων.

Ποιος είναι ο μηχανισμός;

Οι ωοθήκες παράγουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες, την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ωρίμανση ενός ωαρίου. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως οι ορμονικές ανισορροπίες στις ωοθήκες, όπως αυτές που μπορεί να προκαλούνται από τα ενδομητριώματα, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ποιότητα του ωαρίου. Και εκτός από την πιθανή σύνδεσή τους με την ποιότητα, τα ενδομητριώματα επηρεάζουν τον αριθμό των ωαρίων καθώς τυπικά οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν λιγότερα ωάρια στον ωοθηκικό ιστό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Μειωμένη αιμάτωση

Ένας άλλος πιθανός συσχετισμός ανάμεσα στην ενδομητρίωση και την ποιότητα των ωαρίων μπορεί να αφορά τον ουλώδη ιστό που προκαλείται στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας με τη συγκεκριμένη πάθηση. Αυτός ο ουλώδης ιστός μπορεί να εμποδίσει την επαρκή αιμάτωση προς ή μέσα τις ωοθήκες, που σημαίνει ότι μειώνει την οξυγόνωσή τους. Τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να εμποδίζουν τη φυσιολογική ωρίμανση των ωαρίων, ούτως ώστε να μην μπορούν να γονιμοποιηθούν, να εμφυτευτούν ή να εξελιχθούν σε ένα υγιές έμβρυο.

Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων

Η σχέση ανάμεσα την ενδομητρίωση και τον αριθμό ωαρίων -καθώς και στην πιθανή σχέση της με την ποιότητά τους- αποτελούν πολύ βασικό λόγο για να σκεφτεί μια γυναίκα να καταψύξει τα ωάριά της. Καθώς η ενδομητρίωση συσχετίζεται με τα αποθέματα ωαρίων στις ωοθήκες και μειώνει τη γονιμότητα είτε θέτοντας ανατομικά εμπόδια είτε ως αποτέλεσμα της φλεγμονής, οι γυναίκες με την πάθηση αυτή που δεν είναι ακόμη έτοιμες να αποκτήσουν οικογένεια αποτελούν εξαιρετικές υποψήφιες για κατάψυξη ωαρίων.

FERTILOVIT® F ENDO

>>>Για καλύτερη ποιότητα ωαρίων στην περίπτωση καταστάσεων όπως η ενδομητρίωση, όπου απαιτείται επιπλέον αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης προστασία σε μοριακό επίπεδο ή για τη διατροφική υποστήριξη ανοσολογικών παραγόντων.

Πατενταρισμένη φόρμουλα διπλής δράσης, που περιέχει πιστοποιημένα, χαμηλής οσμής, υψηλής καθαρότητας και βιοδιαθεσιμότητας Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα DHA & EPA, μαζί με βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, Ν-ακέτυλο-L-κυστεΐνη, μαγνήσιο, λυκοπένιο, πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Για την διατροφική υποστήριξη των γυναικών κάθε ηλικίας με αυξημένες γυναικολογικές και αναπαραγωγικές απαιτήσεις, ιδιαίτερα όταν η διατροφή είναι φτωχή σε πολύτιμα λιπαρά οξέα.