Εμφύτευση εμβρύου (με εικόνες) και τα πρώιμα σημάδια της κύησης 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Το διάστημα που μεσολαβεί από την ωορρηξία ή μία ωοληψία και εμβρυομεταφορά ( εάν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση) μέχρι τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί το τεστ κύησης

Από τη σύλληψη στην εμφύτευση εμβρύου

Η σύλληψη είναι η διαδικασία που ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα ώριμο ωάριο. Η γονιμοποίηση, σε φυσιολογικές συνθήκες, συμβαίνει μέσα στην σάλπιγγα και η μονοκυτταρική οντότητα που δημιουργείται μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου ονομάζεται ζυγωτό.

Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγωτό) συνεχίζει το ταξίδι του μέσα στη σάλπιγγα προς τη μήτρα (πιο συγκεκριμένα ενδομητρική κοιλότητα), ενώ ταυτόχρονα διαιρείται, αυξάνοντας τον αριθμό των κυττάρων του.

Βλαστοκύστη – FERTILOVIT®

Όταν φτάσει στη μήτρα, περίπου 5 με 6 ημέρες μετά, στο στάδιο πλέον της βλαστοκύστης, θα έχει χωριστεί σε δύο ομάδες κυττάρων: την εσωτερική ομάδα των κυττάρων ( inner cell mass ή έσω κυτταρική μάζα) που θα εξελιχθεί τελικά σε έμβρυο και την εξωτερική ομάδα ( τροφοεκτόδερμα / τροφοβλάστη), που θα γίνει ο πλακούντας.

Από την ωορρηξία στην εμφύτευση του εμβρύου – FERTILOVIT®

Η βλαστοκύστη θα διεισδύσει στο τοίχωμα της μήτρας και η διαδικασία αυτή ονομάζεται εμφύτευση.

Η εμφύτευση συμβαίνει μεταξύ 6 και 12 ημερών μετά τη σύλληψη και ενώ το ενδομήτριο είναι ήδη καλά προετοιμασμένο μέσω ενζύμων και ορμονών.

Μόλις το έμβρυο εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας, αρχίζει να εκκρίνεται μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) η οποία μπορεί να ανιχνευθεί στα ούρα και στο αίμα για να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη.

Η εμφύτευση αποτελεί μία άκρως πολύπλοκη διαδικασία καθώς απαιτεί τη συνεργασία δεκάδων ορμονικών, βιοχημικών, ανοσολογικών και παρακρινών παραγόντων.

  • Εάν η εμφύτευση δεν συμβεί, η περίοδος επανέρχεται – γεγονός που αποτελεί σοβαρή απογοήτευση εάν μία γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, αλλά και μια υπενθύμιση ότι το σώμα  προετοιμάζεται να προσπαθήσει ξανά.

  • Εάν η εμφύτευση συμβεί, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κόπωση, ευαισθησία στο στήθος ή ναυτία, ειδικά κατά τους πρώτους τρεις μήνες.

Εξωσωματική γονιμοποίηση και εμφύτευση εμβρύου με FERTILOVIT®

Στην περίπτωση που μία γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ωάρια που συλλέγονται κατά την ωοληψία γονιμοποιούνται και τα έμβρυα αναπτύσσονται στο εργαστήριο, προτού τοποθετηθούν ξανά στην ενδομητρική κοιλότητα, συχνά στο στάδιο της βλαστοκύστης.

Το διάστημα που μεσολαβεί από την ωορρηξία ή ωοληψία και εμβρυομεταφορά, μέχρι την εμφύτευση εμβρύου και τη στιγμή που μπορεί μια γυναίκα να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα αγχωτικό. Πριν τη μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) σε εργαστήριο υπάρχουν ορισμένα πιθανά σημάδια και συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κύησης.

Ας δούμε τα πιο κοινά από αυτά:

Κράμπες εμφύτευσης

Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν κράμπες και αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να λένε με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι αυτές οι κράμπες οφείλονται στην αύξηση της προγεστερόνης (ορμόνη που είναι αυξημένη μετά την ωορρηξία και πριν την έμμηνο κύκλο). Το σύμπτωμα αυτό θυμίζει αρκετά τους πρώτους πόνους πριν την περίοδο.

Αιμορραγία εμφύτευσης

Η κολπική αιμόρροια ή οι κηλίδες αίματος μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη για επιτυχή εμφύτευση εμβρύου και εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για «αιμορραγία εμφύτευσης» και οφείλεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτού του είδους η αιμορραγία παρατηρείται περίπου στο 25% των κυήσεων, ωστόσο μόλις το 3% των γυναικών την αναγνωρίζουν ως το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους. Σε αυτή την περίπτωση το αίμα μπορεί να έχει κοκκινωπό, ροζ ή και καφετί χρώμα ενώ διαρκεί λιγότερο από τρεις ημέρες.

Ευαίσθητο στήθος

Καθώς οι ορμόνες αλλάζουν παρατηρείται ότι το στήθος αρχίζει να πρήζεται και να είναι πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο ενώ οι θηλές παίρνουν πιο σκούρο χρώμα. Επιπλέον, οι φλέβες στους μαστούς μπορεί να γίνουν πιο ευδιάκριτες.

Ναυτία

Αν και συνηθίζουμε να αποκαλούμε τη ναυτία της εγκυμοσύνης «πρωινή ναυτία» μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και αποτελεί ένα από τα δυσάρεστα συμπτώματα. Εδώ έχουμε επίσης αλλαγές στην όρεξη ή και πιθανή αποστροφή προς αγαπημένα τρόφιμα.

Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα

Ένα από τα σχετικά κοινά συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν και το πεπτικό σύστημα. Και τα δύο αυτά συμπτώματα ακολουθούν την πλειοψηφία των γυναικών και τους επόμενους μήνες.

Κούραση

Το αίσθημα της εξάντλησης προκαλείται από την αύξηση της προγεστερόνης. Οι παλμοί ανεβαίνουν για να μεταφέρουν οξυγόνο στη μήτρα, η θερμοκρασία αυξάνεται και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη υπνηλία.

Πονοκέφαλοι

Η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και οι διακυμάνσεις των ορμονών δημιουργούν ήπιους αλλά συχνούς πονοκεφάλους σε αρκετές γυναίκες που βρίσκονται στις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Αλλαγές στη διάθεση

Οι έντονες αλλαγές των ορμονών στο σώμα έχει τεράστια επίδραση στα συναισθήματα. Η έκρηξη ορμονικών αλλαγών στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τη γυναίκα ασυνήθιστα συναισθηματική αλλά και κυκλοθυμική.

Συχνοουρία

Η συχνουρία είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται αρκετά νωρίς. Είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι οποίες προωθούν την αυξημένη ροή αίματος προς τα νεφρά.

Θερμοκρασία

Όταν μια γυναίκα έχει ωορρηξία, η βασική θερμοκρασία του σώματός της το πρωί ανεβαίνει από 0,4 έως 1 βαθμό Κελσίου και παραμένει ανεβασμένη μέχρι την ημέρα της περιόδου. Σε περίπτωση που συνεχίσει να ανεβαίνει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι εγκυμοσύνης.

Κολπικές εκκρίσεις

Κάποιες γυναίκες παρατηρούν έκκριση ενός παχύρρευστου, γαλακτώδους υγρού από τον κόλπο στις αρχές της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης καθώς τα κολπικά τοιχώματα παχαίνουν.

Καθυστέρηση της περιόδου

Αποτελεί το πιο κοινό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, ωστόσο, αρκετές γυναίκες δεν σημειώνουν τις ημέρες του κύκλου τους ή έχουν ακανόνιστο κύκλο, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του αξιόπιστο σύμπτωμα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως καθυστέρηση περιόδου δεν σημαίνει πάντα εγκυμοσύνη αλλά μπορεί να οφείλεται σε σημαντική απώλεια βάρους, υποθαλαμική
αμηνόρροια, προβλήματα του θυρεοειδούς, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση, κ.α.

Μη ξεχνάτε:

Είναι γνωστό ότι τα συμπτώματα περιόδου και τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι (σχεδόν) πανομοιότυπα. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της προγεστερόνης την εβδομάδα μετά την ωορρηξία είτε υπάρχει εγκυμοσύνη, είτε όχι. Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθεί μια γυναίκα ότι είναι έγκυος είναι να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που παίζει σπουδαίο ρόλο είναι η σωστή προγεννητική προετοιμασία και των δύο συντρόφων .

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

Ποιες διατροφικές συνήθειες μπορεί να βελτιὠσουν τη γονιμότητα πριν τη σύλληψη

Σύλληψη μετά τα 40

Υπολογισμός της ωοθυλακιορρηξίας σε ασταθή κύκλο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Στείλτε μας την απορία σας

[/vc_column_text][dt_contact_form fields=”name,email,telephone,message” required=”email” button_title=”Αποστολή”][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα