Εγκυμοσύνη την άνοιξη εν μέσω Covid -19 | Οι εποχικές αλλεργίες και όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Μπορεί η άνοιξη να είναι μια αισιόδοξη εποχή και να μην είναι ταυτισμένη με κακοκαιρία και ασθένειες ωστόσο κάθε εποχή ενέχει κινδύνους και αυτό αφορά σαφέστατα και όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα. Ειδικότερα, προκειμένου να έχουν μια ισορροπημένη περίοδο εγκυμοσύνης και εν μέσω Covid-19 εποχής, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικές για να προστατευθούν τόσο από ιούς και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από τις ξαφνικές καιρικές αλλαγές όσο και από τις εποχικές αλλεργίες.

Τι σημαίνει, λοιπόν, ασφαλής εγκυμοσύνη κατά τους ανοιξιάτικους μήνες;

Καθώς η εγκυμοσύνη καταπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα, τη μεταβατική αυτή περίοδο μπορεί να ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο μια έγκυο και να αυξήσει το ρίσκο για πιο σοβαρές ασθένειες και πόσω μάλλον εν καιρώ πανδημίας. Η θωράκιση του οργανισμού με σωστή διατροφή, με βιταμίνες όπως βιταμίνη C και ω-3 λιπαρά οξέαπου όπως έχει αποδειχθεί μεταξύ άλλων συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και τη µειωµένη συχνότητα αλλεργιών, η κατανάλωση πολλών υγρών καθώς και στοχευμένες επιλογές βασικών συμμάχων για να προστατέψετε εσάς και το μωρό σας είναι κάτι παραπάνω από δεδομένα.

Διατροφή 

Το τηγάνισμα, τα υπερβολικά λιπαρά, τα αλμυρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά εποχής, καθαρή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και γενικά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας είναι ήσσονος σημασίας.

Σε γενικές γραμμές:

 • Το να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C μέσω της διατροφής και ακόμα περισσότερο μέσω μιας συμπληρωματικής διαδικασίας θα θωρακίσει στο maximum εσάς και το μωράκι σας. Μη ξεχνάμε, πως ανάμεσα σε άλλα, η βιταμίνη C συμμετέχει στην παραγωγή αντισωμάτων, βοηθώντας τον οργανισμό να αναρρώσει γρηγορότερα από ιώσεις, γρίπη, λοιμώξεις ή κρυολογήματα. 
 • Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν κομβικό ρόλο για την υγεία. Τα ω-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) συναντώνται σε αφθονία σε τρόφιµα, όπως είναι κατά κύριο λόγο τα θαλασσινά, ενώ εμπεριέχονται και σε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής. Όπως λοιπόν προκύπτει μέσα από επιστημονικές μελέτες, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και τη µειωµένη συχνότητα αλλεργιών.
 • Το ασβέστιο αλλά και το μαγνήσιο που δρα συνεπικουρικά με αυτό, όχι μόνο συντηρεί την καλή υγεία των οστών και των δοντιών της εγκύου, αλλά προάγει και την ανάπτυξη γερών οστών στο έμβρυο.
 • Το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος συμμετέχουν σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Συμπληρώματα 

Το FERTILOVIT® For2 PLUS DHA είναι ένα προηγμένο συμπλήρωμα διατροφής νέας γενιάς ειδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίζει με ασφάλεια τις ιδιαίτερες διαιτητικές απαιτήσεις των γυναικών τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η ισορροπημένη και προηγμένη σύνθεσή του περιέχει μεταξύ άλλων  βιταμίνη C παρατεταμένης αποδέσμευσης αλλά και Ω-3 Λιπαρά οξέα ανάμεσα σε άλλα κομβικά στοιχεία απαραίτητα για εσάς και το μωράκι σας. Αυτό σημαίνει αυξημένη θωράκιση του οργανισμού της εγκύου τόσο από «κακούς εισβολείς» καθώς και από αλλεργίες όπως θα δούμε παρακάτω.

Κατανάλωση υγρών

Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα καθιστά ακόμη μεγαλύτερη τη σημασία της καθημερινής κατανάλωσης υγρών: Πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερού την ημέρα. επίσης, επιπλέον ενυδάτωση προέρχεται μέσα από τα φρούτα και λαχανικά της εποχής.

Άσκηση

Η ευκολότερη και πιο χρήσιμη άσκηση που μπορούν να κάνουν οι έγκυες γυναίκες την άνοιξη είναι το περπάτημα. Επιπλέον, οι μέτριας έντασης αερόβιες ασκήσεις που μπορούν να κάνουν στο σπίτι, επιταχύνουν την κυκλοφορία του αίματος και προετοιμάζουν το σώμα για τη γέννα ανακουφίζοντας τους πόνους της πλάτης και του χαμηλότερου σημείου της πλάτης. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Στυλ ένδυσης και επιλογή παπουτσιών

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εύκολη κινητικότητα όταν επιλέγουν τα ρούχα που θα φορέσουν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καλό είναι να προτιμώνται τα βαμβακερά ρούχα. Επιπλέον, η αλλαγή της κατανομής βάρους του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά την επιλογή των παπουτσιών σημαντική. Η επιλογή παπουτσιών και παντοφλών, τα οποία είναι άνετα και με ειδικές μαλακές σόλες, έχει μεγάλη σημασία για μια ισορροπημένη εγκυμοσύνη.

Δείτε επίσης: Πως να αυξήσεις την απορρόφηση σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Το κεφάλαιο αλλεργίες και εγκυμοσύνη 

Η ανανέωση της φύσης τους μήνες αυτούς, προκαλεί αύξηση της ποσότητας της γύρης στον αέρα. Ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες με αλλεργικές τάσεις, θα πρέπει να αποφεύγουν τη γύρη δέντρων και λουλουδιών που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Εκτός από αυτό, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται σκονισμένα περιβάλλοντα και προϊόντα με χημικό περιεχόμενο όπως αποσμητικό και χλωρίνη.

Τι προκαλεί τις εποχικές αλλεργίες;

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος καταπολεμά ιδανικά τους «κακούς εισοβολείς» όπως οι ιοί της γρίπης, τα κρυολογήματα και άλλους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις οι οποίες επιδιώκουν να προκαλούν ασθένειες. Ωστόσο, μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε πράγματα που ουσιαστικά δεν είναι και τόσο επιβλαβή για την υγεία. Αυτό συμβαίνει με τις εποχικές αλλεργίες. Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το σώμα αντιδρά σε αλλεργιογόνα που τείνουν να εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη εποχή.

Οι εποχικές αλλεργίες είναι συνήθως η αντίδραση του σώματος στη γύρη. Η γύρη είναι μια κονιοποιημένη ουσία που σχηματίζει τα αρσενικά σπερματοζωάρια που γονιμοποιούν τα φυτά ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν. Οι «συνήθεις ύποπτοι» των εποχιακών αλλεργιών είναι τα ακόλουθα:

 • Αγριμόνιο
 • Χόρτα
 • Μούχλα
 • Κόκος αμάρανθου
 • Αμβροσία
 • Δέντρα

Ανάλογα με το πού ζει κανείς, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες δύνανται να εμφανιστούν γύρω στον Φεβρουάριο και να τελειώσουν στις αρχές του καλοκαιριού. Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τις εποχικές αλλεργίες χειρότερες. Επίσης, μια κατάσταση που ονομάζεται “ρινίτιδα της εγκυμοσύνης” μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με τις εποχιακές αλλεργίες. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης. Αλλά η αιτία της ρινίτιδας της εγκυμοσύνης είναι οι επιπλέον ορμόνες, όχι τα αλλεργιογόνα.

Αντιμετώπιση στο σπίτι για εποχικές αλλεργίες

Οι μέλλουσες μητέρες με εποχικές αλλεργίες μπορούν να δοκιμάσουν αρκετές μεθόδους στο σπίτι για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Χρήση αλατούχου ρινικού εκνεφώματος.
 • Η παρακολούθηση των νέων εξελίξεων και ο καθημερινός έλεγχος της γύρης έχουν επίσης σημασία. Κατά τη διάρκεια των περιόδων έξαρσης της γύρης, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να αποφύγουν να περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε εξωτερικούς χώρους για να κρατήσουν χαμηλή την έκθεση στη γύρη.
 • Αποφυγή των εξωτερικών χώρων το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 έως 10 το πρωί, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία η ποσότητα της γύρης είναι συνήθως υψηλότερη.
 • Ντους και αλλαγή ρούχων μετά από έξοδο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της γύρης που συσσωρεύεται στα μαλλιά και τα ρούχα.
 • Χρήση προστατευτικής μάσκας.
 • Βιταμίνη C ως ενίσχυση του ανοσοποιητικού και φυσικό αντιισταμινικό. Η βιταμίνη C λειτουργεί ως φυσικό αντιισταμινικό καθώς έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα της ισταμίνης, ορμόνης που αυξάνεται σε περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων και είναι υπεύθυνη για τα αλλεργικά συμπτώματα.
 • Κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων που μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και τη µειωµένη συχνότητα αλλεργιών.

Συμπερασματικά 

Κάθε εποχή έχει τον βαθμό δυσκολίας της για κάθε μέλλουσα μαμά. Απλώς επειδή η άνοιξη είναι ταυτισμένη με πολύ θετικά συναισθήματα, τείνουμε να ξεχνάμε πως είναι μεταβατική εποχή άρα έχουμε εξάρσεις σε λοιμώξεις λόγω απότομης εναλλαγής θερμοκρασίας αλλά και εποχικές αλλεργίες. Και όλα αυτά στην Covid – 19 εποχή. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με κάθε πιθανό σύμμαχο είναι πάντα ο νούμερο ένα κανόνας. Και ένας τέτοιος σύμμαχος είναι το FERTILOVIT® For2 PLUS DHA.

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα