Εγκυμοσύνη μετά 40 | Εξωσωματική γονιμοποίηση και ηλικία – Τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει ένα ζευγάρι

Ηλικία και γονιμότητα

Γιατί η ηλικία επηρεάζει την πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος;

Όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την έναρξη δημιουργίας μιας οικογένειας μέχρι τα τριάντα τους. Η πιθανότητα όμως να μείνουν έγκυες φαίνεται πως μειώνεται 3-5% για κάθε έτος μετά την ηλικία των 30 και με ταχύτερο ρυθμό μετά τα 35.

Ο λόγος για αυτές τις αλλαγές είναι επειδή μια γυναίκα κατά τη γέννηση έχει όλα τα ωάριά της και με την πάροδο του χρόνου το «ωοθηκικό απόθεμά» της μειώνεται. Αυτή η μείωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα απότομη για τις γυναίκες που βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας των τριάντα ή στη δεκαετία των σαράντα.

Ακόμη, με το γήρας τα ωάρια επηρεάζονται όλο και περισσότερο από ανωμαλίες στα χρωμοσώματα, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη εγκυμοσύνης και γέννας, ακόμη και όταν μια γυναίκα εξακολουθεί να παράγει ωάρια.

Τι γίνεται με την ηλικία του άντρα;

Σε αντίθεση με την εμμηνόπαυση, η οποία σηματοδοτεί το σημείο όπου η λειτουργία των ωοθηκών και η παραγωγή ωαρίων παύουν στις γυναίκες, η παραγωγή σπέρματος στους άνδρες συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, αλλά υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η ποιότητα του σπέρματος, η ανάπτυξη εμβρύων και τα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να μειώνονται καθώς οι άνδρες γερνούν. Έχουν επίσης γίνει αναφορές ότι τα ποσοστά για ορισμένες γενετικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, μπορεί να είναι μεγαλύτερα  στα παιδιά των μεγαλύτερων ανδρών.

Ενώ αυτά αποτελούν θέματα που σίγουρα πρέπει οι άντρες να γνωρίζουν, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι αλλαγές αυτές δεν είναι αρκετά σημαντικές για να αποτρέψουν τους ηλικιωμένους άνδρες από το να κάνουν μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή να αποκτήσουν παιδιά.

Πότε πρέπει να ζητηθεί βοήθεια;

Μια γυναίκα στα 30 της που κάνει ελεύθερο σεξ για ένα έτος χωρίς να μείνει έγκυος, πρέπει να συμβουλευθεί έναν ειδικό γονιμότητας. Όσο πιο νέα είναι όταν συμβουλευτεί έναν ειδικό, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μπορέσουν να τη βοηθήσουν να συλλάβει, ακόμα και με φυσικό τρόπο.

Μια γυναίκα άνω των 35, σίγουρα δε άνω των 40, είναι καλό να αναλάβει δράση νωρίτερα και να δώσει διορία έξι μηνών προσπάθειας επίτευξης εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο πριν προβεί σε μια πλήρη αξιολόγηση γονιμότητας και ενδεχομένως θεραπεία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας;

Fertility Fact

Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας μειώνονται με την ηλικία και αυτό καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αποβολής. Μια γυναίκα στα 20 της έχει μόνο ένα 12-15% (1 στις 6 ή 7) πιθανότητα να έχει αποβολή κάθε φορά που μένει έγκυος. Μια γυναίκα πάνω από 40 ετών αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο έως και 50% (1 στις 2) κίνδυνο αποβολής.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό τα ωάριά τους να έχουν ανωμαλίες στον αριθμό των χρωμοσωμάτων που περιέχουν. Τουλάχιστον οι μισές από όλες τις αποβολές οφείλονται σε μη φυσιολογικά χρωμοσώματα, για αυτό και τα ποσοστά αποβολής είναι υψηλότερα στις γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας.

Ποιες είναι οι θεραπείες που μπορούν να χρειαστούν;

Εάν η ηλικία είναι ένας παράγοντας υπογονιμότητας μιας γυναίκας, ο γιατρός είναι πιθανό να της συστήσει να ξεκινήσει τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Υπάρχουν πιο απλές προσεγγίσεις θεραπείας για την ενίχυση της ωοθυλακιορρηξίας που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την πιθανότητα να μείνει μία γυναίκα έγκυος. Εντούτοις, ενώ αυτές οι πιο φυσικές προσεγγίσεις από μόνες τους μπορούν να προσφέρουν κάποια ελπίδα, όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο πιθανότερο είναι ο γιατρός να της συστήσει θεραπείες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Fertility Fact

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για πολλές γυναίκες που εξακολουθούν να παράγουν ωάρια στην 4η δεκαετία της ζωής τους.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια τεχνική που ονομάζεται «Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος» για να ελεγχθούν τα χρωμοσώματα των εμβρύων μιας γυναίκας εάν είχε αποβολές ή δεν είχε επιτυχή έκβαση η εξωσωματική της γονιμοποίηση παρά την παραγωγή καλών εμβρύων.

Εάν η γυναίκα είναι προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, έχει κακή ανταπόκριση στα φάρμακα ή είχε επανειλημμένα κακή ποιότητα ωαρίων / εμβρύων όταν έκανε εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει τη χρήση ενός δωρηθέντος ωαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα 2 απαραίτητα στοιχεία για τις βέλτιστες πιθανότητες επιτυχίας είναι η σωστή προετοιμασία του ζεύγους (προσοχἠ ὀχι μόνο της γυναίκας) και η εξατομίκευση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Αυτά τα 2 στοιχεία κάνουν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτά τα 2 στοιχεία βρίσκει κάθε ζευγάρι και στα Fertilovit®: Το σύμμαχο για την κατάλληλη προετοιμασία και ενίσχυση της γονιμότητας σε μοριακό επίπεδο. Και την εξατομίκευση ανάλογα με τις ανάγκες.

Η τρίμηνη προετοιμασία για εξωσωματική γονιμοποίηση με Fertilovit® Μ PLUS για τον άνδρα και Fertilovit® F ENDO για τη γυναίκα ( ή Fertilovit® F THY σε διαταραχές του θυρεοειδούς ή Fertilovit® F PCOS  όταν υπάρχει πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών) προσφέρει εξατομικευμένα τα πλέον ποιοτικά διατροφικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από το αναπαραγωγικό σύστημα σε μοριακό επίπεδο για να επιτελέσει στο βέλτιστο τη λειτουργία του. Με την ασφάλεια και την αξιοπιστία μίας διεθνούς εταιρείας που καινοτομεί στη δημιουργία εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής για τη γονιμότητα, κλινικά δοκιμασμένων σε κορυφαίες κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα