ζευγάρι έλεγχος γονιμότητας

Διατροφή και σεξουαλική ζωή | Πλήρης οδηγός για κάθε ζευγάρι 

Διατροφή και σεξουαλική ζωή: υπάρχει πραγματική σύνδεση μεταξύ τους;

Μεγάλο μέρος όσων ακούγονται για τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και σεξουαλικής επιθυμίας και βελτίωσης της σεξουαλικής απόδοσης είναι ανυπόστατα. Μια καλή διατροφή ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λίμπιντο και να εξασφαλίσει ότι το σώμα λειτουργεί καλά.

Αντίθετα, μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, τα οποία πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή. Για παράδειγμα, η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται συχνά με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, η οποία μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή.

Το φαγητό είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής και της συνολικής υγείας, οπότε είναι φυσιολογικό η διατροφή να επηρεάζει και τη σεξουαλική ζωή. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών μπορεί να μην είναι μια θεραπεία για σεξουαλικά θέματα, αλλά είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κανείς.

Το μεγάλο κεφάλαιο της διατροφής 

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και της σεξουαλικής ζωής. Είναι επίσης σημαντική η αποφυγή κατανάλωσης πολύ αλκοόλ.

Υγιεινή διατροφή

Η ενίσχυση του οργανισμού με τα σωστά τρόφιμα βοηθά στην αύξηση των επιπέδων διάθεσης και ενέργειας, για την υποστήριξη μιας υγιούς σχέσης και σεξουαλικής ζωής. Για βέλτιστη υγεία, είναι σημαντικό να τηρείται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι χαμηλή σε τρανς λιπαρά, κορεσμένα λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο. Ακόμη, πρέπει να καταναλώνεται μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και άπαχων πρωτεϊνών.

Για την αποφυγή αύξησης του βάρους, είναι σημαντικό να μην καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίει κανείς σε μια μέρα.

Αργινίνη και L-κιτρουλίνη

Η αργινίνη, επίσης γνωστή ως L-αργινίνη, είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται από το σώμα για να φτιάξει μονοξείδιο του αζώτου. Αυτή η σημαντική χημική ουσία βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, γεγονός που προάγει την καλή ροή του αίματος. Η καλή ροή αίματος στους στυτικούς ιστούς στο πέος είναι σημαντική για τη διατήρηση μιας στύσης. Όταν παίρνει κανείς συμπληρωματική αργινίνη, τα έντερα είναι πιθανό να μην αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Έτσι, χρήσιμα μπορεί να είναι τα συμπληρώματα L-κιτρουλίνης. Η L-κιτρουλίνη είναι ένα άλλο αμινοξύ που μετατρέπεται σε αργινίνη στο σώμα και είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της ήπιας στυτικής δυσλειτουργίας.

Και τα δύο αμινοξέα βρίσκονται επίσης σε κάποια τρόφιμα.

Η L- κιτρουλίνη βρίσκεται σε ρόφιμα, όπως στα:

 • Καρπούζι
 • Σκόρδο
 • Κρεμμύδι
 • Ρεβύθια

Η αργινίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως στα:

 • Καρύδια
 • Αμύγδαλα
 • Ψάρια
 • Φρούτα
 • Φυλλώδη λαχανικά

Ψευδάργυρος

Η σχέση μεταξύ ψευδαργύρου και σεξουαλικής υγείας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ο ψευδάργυρος φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης από το σώμα. Είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη σπέρματος, ενώ τα επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου ενισχύουντην ανδρική γονιμότητα. Ο ψευδάργυρος και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις στη θηλυκή γονιμότητα.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής. Βρίσκεται όμως και σε κάποια τρόφιμα: Τα στρείδια είναι η πλουσιότερη πηγή της φύσης για αυτό το βασικό στοιχείο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά, ικανά να προσάγουν σεξουαλική επιθυμία.

Η εξατομίκευση στα συμπληρώματα 

Η σειρά Fertilovit® για άντρες και γυναίκες αποτελεί απόλυτα εξειδικευμένες φόρμουλες πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών (που ανάμεσα σε πολύτιμα συστατικά περιέχουν ψευδάργυρο που προαναφέραμε) και προσφέρουν διαιτητική υποστήριξη τόσο σε θέματα γονιμότητας και βέλτιστης αναπαραγωγικής ικανότητας όσο και στη συνολική υγεία καθώς  ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, το Fertilovit® M PLUS για άντρες, περιέχει μεταξύ άλλων, ανώτατης καθαρότητας και βιοδιαθεσιμότητας L – κιτρουλίνη, για ακόμα μεγαλύτερη σεξουαλική ευεξία.

Διαβάστε περισσότερα:

Το ταμπού της ανδρικής υπογονιμότητας | “Κακό” σπέρμα δεν σημαίνει κακό σεξ

 

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις αναστολές και να αυξήσει την πιθανότητα εμπλοκής σε σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει οξεία ή χρόνια στυτική δυσλειτουργία. Ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε μη ασφαλή συμπεριφορά. Όταν εμπλέκεται το σεξ με το αλκοόλ, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις για να αποτραπεί ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, επομένως δεν θα έπρεπε να βασίζεται κανείς στο αλκοόλ για να βελτιώσει τη σεξουαλική του ζωή.

Συνήθειες και διατροφικές συγκρούσεις

Τρώγοντας μαζί

Κατά μία έννοια, ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο. Το σεξ αρχίζει με στοργή, οικειότητα και επιθυμία. Το γεύμα είναι μια εξαιρετική στιγμή για να χαλαρώσει το ζευγάρι και να χτίσει κανείς οικειότητα με τον σύντροφό του σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον.

Διατροφικές συγκρούσεις

Μερικές φορές, διαφορετικές προτιμήσεις και συνήθειες τροφίμων μπορεί να είναι πηγή άγχους σε μια σχέση. Για την οικοδόμηση σχέσης οικειότητας και εμπιστοσύνης, το ζευγάρι πρέπει να μιλά για θέματα που περιβάλλουν τη σχέση του καθενός με το φαγητό. Οι πηγές πιθανών διενέξεων περιλαμβάνουν:

 • Πολιτιστικές διαφορές
 • Θρησκευτικούς διατροφικούς περιορισμούς
 • Ένταση μεταξύ χορτοφάγου και μη χορτοφάγου

Διαβάστε περισσότερα:

Vegan διατροφή και γονιμότητα.

Εάν κάποιος έχει ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή χρόνιας δίαιτας, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις του με τα τρόφιμα και τον σύντροφό του.

Υποστήριξη

Το σωματικό βάρος συνδέεται με την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος για πολλούς ανθρώπους. Καλό είναι ο καθένας να στηρίζει τον σύντροφό του αν εκείνος προσπαθεί να χάσει βάρος ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα διαταραχής πρόσληψης τροφής. Η άσκηση κριτικής για τις διατροφικές επιλογές και η επικριτική στάση κάθε άλλο παρά θα καλλιεργήσει καλά συναισθήματα.

Παθήσεις σχετικές με τη διατροφή

Πολλές παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή, καθώς και τη συνολική υγεία και ποιότητα ζωής. Μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, καθίστανται απαραίτητα.

Υπερβολικό βάρος

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με τη χαμηλότερη γονιμότητα. Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί επίσης να βλάψει την αυτοεκτίμησή του, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντό του και την επιθυμία του για σεξ. Για την απώλεια βάρους, είναι απαραίτητος ο περιορισμός θερμίδων, η επιλογή φυσιολογικών μερίδων φαγητού και ο περιορισμός των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντική.

Διαβάστε περισσότερα:

Σωματικό βάρος και πιθανότητα κύησης 

Γιατί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών προκαλεί αύξηση βάρους

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να περιορίσει τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και να μειώσει τη ροή του αίματος στον κόλπο στις γυναίκες. Ορισμένα φάρμακα αρτηριακής πίεσης ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές παρενέργειες. Για τη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης, είναι απαραίτητη η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς πάρα πολύ νάτριο. Αντίθετα, απαραίτητο είναι να καταναλώνονται καθημερινά τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Υψηλή χοληστερόλη

Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα ή τρανς λίπη μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερόλη LDL. Η υπερβολική χοληστερόλη LDL μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να συμβάλει στην αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση είναι η υποκείμενη αιτία των περισσότερων καρδιακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη στυτική δυσλειτουργία. Για να διατηρήσει κανείς υγιή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λίπη. Τέλος, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ένα απλό συμπέρασμα

Για ακόμα μία φορά βλέπουμε πως το κεφάλαιο διατροφή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που περιλαμβάνει πολλές σημαντικές ενότητες όπως αυτή της σεξουαλικής διάθεσης. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε πιστά κάθε κανόνα καθώς αυτός θα είναι ο σύμμαχός μας για το βασικότερο όλων: μια καλύτερη ζωή.

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα