Διατροφή για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών – Τα πρέπει και τα μη.

FACT: Η διατροφή έχει αποδειχθεί βασικός σύμμαχος για τις γυναίκες με πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών

Για το λόγο αυτό παρακάτω, παραθέτουμε τις βασικές αρχές για τη φυσική διαχείριση του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Η σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών ΣΠΩ

Δυο είναι οι βασικοί τρόποι με τους οποίους οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν τη διατήρηση του βάρους, η παραγωγή και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επειδή η ινσουλίνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ρυθμίσετε τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής είναι η ρύθμιση της ινσουλίνης μέσω της διατροφής σας.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα κοινό γνώρισμα ανάμεσα σε πολλές γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Αν ακολουθήσετε μια καλή, ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και σας βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας σε ιδανικά επίπεδα, ενώ σταθεροποιεί και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, μπορεί να νιώσετε μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε
Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες η διατροφή επηρεάζει σημαντικά το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Λέγοντας αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε πως φυσικά δεν υπάρχει κάποια “συγκεκριμένη διατροφή PCOS” την οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Παρόλαυτα υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη παραδοχή σε ότι αφορά τις τροφές που μπορεί να σας ωφελήσουν και αυτές που θα πρέπει να αποφεύγετε.

Υπάρχουν 2 είδη διατροφών που μπορεί να σας ανακουφίσουν:

Μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Ο οργανισμός αφομοιώνει τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πιο αργά, που σημαίνει πως δεν προκαλεί ραγδαία αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης, όπως κάποιες άλλες τροφές (π.χ. υδατάνθρακες). Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι ξηροί καρποί, κάποια φρούτα, τα πλούσια σε άμυλο λαχανικά και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή: Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση όπως τα μούρα, τα λιπαρά ψάρια, τα φυλλώδη λαχανικά και το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την φλεγμονή, όπως είναι μία συνολική κατάπτωση του οργανισμού.

Μια ισορροπημένη διατροφή που στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών καλό θα ήταν να περιέχει:

 • Φυσικά, μη κατεργασμένα τρόφιμα
 • Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
 • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες
 • Σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Σκούρα κόκκινα φρούτα όπως τα μούρα, τα κεράσια και τα κόκκινα σταφύλια
 • Μπρόκολο και κουνουπίδι
 • Φακές και φασόλια
 • Καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο
 • Ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα
 • Μαύρη σοκολάτα (με μέτρο)
 • Μπαχαρικά όπως ο κουκουρμάς και η κανέλα

Διαβάστε περισσότερα:

Γιατί οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών πρέπει να τρώνε καλό πρωϊνό.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Πως μπορείτε να αυξἠσετε τις πιθανότητες κύησης

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την διατροφή που επιλέγει να ακολουθήσει η κάθε ασθενής για παράδειγμα:

 • Οι γυναίκες που ακολούθησαν μια διατροφή βασισμένη σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως είναι μια αντιφλεγμονώδης διατροφή σημείωσαν θεαματική απώλεια βάρους σε σχέση με τις ασθενείς που κατανάλωναν κορεσμένα λιπαρά.
 • Οι γυναίκες που ακολούθησαν μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βελτίωσαν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης μειώνοντας και τα επίπεδα χοληστερίνης, αποκτώντας επίσης μια καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο σταθερή περίοδο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Γενικά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που θεωρούνται από όλους ως ανθυγιεινές, όπως οι παρακάτω:

 • Κατεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, τα κέικ και τα γλυκά
 • Τηγανητά
 • Ζαχαρώδη ποτά όπως οι σόδες και τα energy drinks
 • Κατεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και τα hot dogs
 • Υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, είναι πιθανό να μπορέσετε να ελέγξετε πολλά από τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και τη γονιμότητα σας μέσα από τη διατροφή σας. Τα Fertilovit PCOS, αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο σε αυτή σας την προσπάθεια, παρέχοντας σας πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν θετικά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα, ενεργοποιούν το μεταβολισμό για ευκολότερη απώλεια βάρους και ομαλοποιούν την ωοθυλακιορρηξία.

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα