Δευτεροπαθής υπογονιμότητα

Δευτεροπαθής υπογονιμότητα | Mini οδηγός για μαμάδες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ξανά παιδί 

Η δευτεροπαθής υπογονιμότητα είναι η αδυναμία να μείνει μια γυναίκα έγκυος ή να ολοκληρώσει επιτυχώς μια εγκυμοσύνη φτάνοντας στη γέννα, ενώ είναι ήδη μαμά. Πρόκειται για φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό, καθώς έως και 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δευτεροπαθή από ό, τι πρωτοπαθή υπογονιμότητα και είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στις γυναίκες που προσπαθούν στα τέλη της δεκαετίας των 30 ή και στη δεκαετία των 40 να αποκτήσουν τα δεύτερα ή τρίτα μωρά τους.

Δευτεροπαθής υπογομότητα – αιτίες

Μερικές φορές τα προβλήματα να μείνει μια γυναίκα έγκυος για δεύτερη (ή απλώς επόμενη) φορά, σχετίζονται με κάποια επιπλοκή που συνέβη σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη ή πριν από τον τοκετό, όπως ουλές της μήτρας ή βλάβη στις σάλπιγγες. Αλλά τις περισσότερες φορές, η δευτεροπαθής υπογονιμότητα προκαλείται από τους ίδιους παράγοντες που θα προκαλούσαν και την πρωτοπαθή υπογονιμότητα – ζητήματα όπως προχωρημένη ηλικία, διαταραχές στο σπέρμα και θέματα ωορρηξίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρωτογενούς υπογονιμότητας και της δευτερογενούς υπογονιμότητας;

Η πρωτοπαθής υπογονιμότητα αφορά το πρόβλημα στη σύλληψη του πρώτου μωρού, ενώ η δευτεροπαθής αφορά τις δυσκολίες στη σύλληψη για δεύτερη φορά, μετά την απόκτηση ενός παιδιού ή στην επιτυχή ολοκλήρωση μίας εγκυμοσύνης.

Τρόποι αντιμετώπισης δευτεροπαθούς υπογονιμότητας

Πριν την επίσκεψη στον γιατρό, υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορεί το ζευγάρι να δοκιμάσει για να δώσει μια ώθηση στη γονιμότητά του. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στα πιο υγιή και νέα ζευγάρια υπάρχει μόνο 20 – 25% πιθανότητα σύλληψης σε κάθε κύκλο.

Εστίαση στον κύκλο

Δεν είναι εύκολο για όσους θέλουν να γίνουν γονείς για δεύτερη φορά να αφιερώσουν τόσο πολύ χρόνο στις προσπάθειες σύλληψης όπως πιθανότατα έκαναν την πρώτη φορά. Αξίζει λοιπόν να αφιερωθεί λίγος χρόνος από τη γυναίκα ώστε να αναρωτηθεί αν ο κύκλος της είναι ακόμα κανονικός ή εάν έχουν υπάρξει οποιεσδήποτε αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Για παράδειγμα, καλό είναι να εντοπίσει πότε συμβαίνει η ωορρηξία, καθώς η σεξουαλική επαφή τις ημέρες εκείνες καθιστά τη σύλληψη περισσότερο πιθανή.

Επανεξέταση των συνηθειών διατροφής

Είναι πολύ πιθανό οι διατροφικές συνήθειες ενός ζευγαριού να έχουν αλλάξει από τότε που απέκτησε το πρώτο του παιδί. Ειδικά αν αυτές έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, η ενίσχυση της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην επίσπευση της σύλληψης. Μήπως για παράδειγμα, αυξήθηκε η κατανάλωση καφεΐνης από τη γυναίκα που πλέον έγινε μαμά; Αυτό είναι μεν κατανοητό, αλλά η υπερβολική καφεΐνη δεν ευνοεί τη σύλληψη, και θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στη δευτεροπαθή υπογονιμότητα.

Απολογισμός του τρόπου ζωής

Το άγχος από την έλευση ενός νέου μωρού, η ενδεχομένως επιστροφή στην κακή συνήθεια του καπνίσματος εξαιτίας άγχους και ο λιγοστός ύπνος, δεν κάνουν καλό στη γονιμότητα. Εάν οποιαδήποτε νέα ανθυγιεινή συνήθεια έχει εισβάλει στη ζωή της νέας μαμάς, ήρθε η ώρα να τη σταματήσει. Το ίδιο ισχύει και για τον μπαμπά – σύντροφο αν έχει αρχίσει να καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ ή να καπνίζει, παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματός του πάρα πολύ.

Εξέταση της γενικότερης κατάσταση της υγείας

Η έναρξη οποιωνδήποτε νέων φαρμάκων που θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν στη σύλληψη ή μια νέα χρόνια πάθηση που έχει αναπτυχθεί από τότε που γεννήθηκε το πρώτο μωρό είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές στην υγεία που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για τη δευτερογενή υπογονιμότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι μερικές απλές τροποποιήσεις, όπως η μετάβαση σε ένα φιλικότερο προς τη γονιμότητα φάρμακο, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες απόκτησης δεύτερου μωρού.

Μέτρηση βάρους

Η αύξηση ή απώλεια του βάρους από την περίοδο της προηγούμενης εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα. Ένας υγιής δείκτης μάζας σώματος μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μιας ακόμη σύλληψης.

Επίσκεψη στον γιατρό

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητηθεί η ιατρική βοήθεια για τη δευτεροπαθή υπογονιμότητα; Η ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην απάντηση του ερωτήματος αυτού: Αν η γυναίκα είναι κάτω των 35, είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειαστεί έξι μήνες έως ένα χρόνο για να συλλάβει. Εάν, μετά από ένα έτος δεν έχει ακόμη συλλάβει ίσως τότε χρειαζόταν να μιλήσει με τον γιατρό της ή/και να πάρει μια άποψη από έναν ειδικό γονιμότητας.

Εάν είναι άνω των 35, οι ειδικοί συστήνουν να απευθυνθεί σε ειδικό γονιμότητας μετά από έξι μήνες τακτικής προσπάθειας για σύλληψη χωρίς τη χρήση μέτρων αντισύλληψης, ενώ είναι πιθανό μερικές να θελήσουν να πάνε και μετά από τρεις μήνες.

Διαβάστε περισσότερα:

Σύλληψη και εγκυμοσύνη μετά τα 35.

Ποιο συμπλήρωμα είναι κατάλληλο για εσένα εάν προσπαθείς να συλλάβεις και είσαι πάνω από 35 ετών.

Εάν είναι πάνω από 40, είναι καλό να γίνει μια αξιολόγηση γονιμότητας από το γιατρό της πριν προχωρήσει σε προσπάθεια σύλληψης δεύτερου παιδιού. Το ίδιο ισχύει και αν ο σύντροφός της είναι άνω των 40.

Φυσικά, εάν υπάρχει ιστορικό προβλημάτων γονιμότητας ή οποιωνδήποτε παραγόντων που μπορεί να εμποδίσουν τη γονιμότητα, είναι λογικό να αναζητηθεί βοήθεια εξ αρχής.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της δευτεροπαθούς υπογονιμότητας που θα τεθεί σε ισχύ μετά την επίσκεψη στον γιατρό είναι το ίδιο που θα χρειαζόταν και για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της δευτεροπαθούς υπογονιμότητας

Η κατανόηση του προβλήματος

Είναι πολύ σύνηθες και λογικό κατά την αντιμετώπιση μιας δευτεροπαθούς υπογονιμότητας, μια γυναίκα να αισθανθεί σοκαρισμένη ή να βρίσκεται σε άρνηση. Ενδεχομένως θεωρούσε ότι έχοντας ήδη κάνει ένα παιδί, η απόκτηση ενός ακόμη θα ήταν εύκολη. Οι φίλοι ή ακόμη και ο γιατρός της μπορεί επίσης να υποβαθμίζουν τα τρέχοντα προβλήματα υπογονιμότητας λέγοντάς της να μην το παίρνει τόσο κατάκαρδα, δεδομένου ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα πριν.

Αλλά η δευτεροπαθής υπογονιμότητα είναι πολύ πιο συνηθισμένη από όσο πιστεύεται. Έτσι, η συνειδητοποίηση και αναγνώριση του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει και στην πιο άμεση και κατά μέτωπο αντιμετώπισή του.

Αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων

Τα συναισθήματα απογοήτευσης και λύπης είναι απολύτως λογικά κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας και το ζευγάρι δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές αν όντως έτσι νιώθει. Οι γονείς που αντιμετωπίζουν τη δευτεροπαθή υπογονιμότητα αισθάνονται συχνά ότι δεν έχουν το «δικαίωμα» να νιώσουν αναστατωμένοι επειδή πρέπει να είναι ευγνώμονες για το παιδί που έχουν ήδη.

Αλλά αν θέλουν περισσότερα παιδιά και έχουν πρόβλημα στην απόκτησή τους, έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται θλίψη ή θυμό. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται όταν αντιμετωπίζουν τη δευτερογενή υπογονιμότητα είναι οι ενοχές.

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί

Η μετατόπιση της εστίασης των γονέων από το παιδί που έχουν ήδη στο παιδί που λαχταρούν να αποκτήσουν στο μέλλον, είναι πιθανό να τους προκαλέσει αναστάτωση. Μπορεί ακόμη και να αισθανθούν ένοχοι για την αδυναμία τους να του χαρίσουν ένα αδερφάκι ή για τη γενικότερη θλίψη που μπορεί να επικρατεί στη ζωή τους.

Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι η διατήρηση μιας όσο το δυνατόν φυσιολογικής ζωής και η αφιέρωση ποιοτικού χρόνου για να περάσουν με το παιδί. Λίγος χρόνος για συζήτηση πριν τον βραδινό ύπνο ή μια απογευματινή βόλτα στο πάρκο μπορούν να βοηθήσουν πολύ.

Σύνδεση του ζευγαριού

Έχει σημασία η γυναίκα να θυμάται ότι δεν είναι μόνη σε όλο αυτό ούτε η μόνη που αντιμετωπίζει τη δευτεροπαθή υπογονιμότητα. Είναι καλό να μιλήσει με τον σύντροφό της για το πώς τα προβλήματα υπογονιμότητας έχουν επηρεάσει τον κάθε έναν ή ακόμη και να προγραμματίσουν μια βραδιά-ραντεβού που δεν θα περιλαμβάνει το μωρό. Η σύνδεση του ζευγαριού και η μείωση του άγχους άλλωστε θα μπορούσε να βελτιώσει τη γονιμότητά του, αυξάνοντας και τις πιθανότητες της δεύτερης εγκυμοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα:

Στρες και ο ρόλος της υποχρεωτικής επαφής.

Η αύξηση των πιθανοτήτων 

Η διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην καθημερινή ζωή, και ίσως η επιλογή ενός κατάλληλου συμπληρώματος πολλές φορές να κρίνεται απαραίτητη. Τα προϊόντα Fertilovit® αποτελούν απόλυτα εξειδικευμένες φόρμουλες πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών, μετά από αυστηρές επιστημονικές μελέτες και προσφέρουν διαιτητική υποστήριξη για άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους και να θωρακίσουν την υγεία τους σε μοριακό επίπεδο.

Ιατρική βοήθεια

Τέλος, σε περίπτωση επίσκεψης σε έναν ειδικό γονιμότητας, υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης – συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης του κύκλου, της σπερματέγχυσης και, εάν κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και της εξωσωματικής γονιμοποίησης .

 

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα