COVID-19: Ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι ασθενείς ( ASRM – American Society for Reproductive Medicine)

Ε: Εάν προσπαθώ να μείνω έγκυος, θα πρέπει να σταματήσω την προσπάθεια να συλλάβω λόγω της COVID 19?

Α: Εάν δεν έχετε νοσήσει από τον κορωναϊό, δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να αλλάξετε τα σχέδιά σας. Παρόλαυτά, μπορεί να υπάρχουν πρακτικοί, ψυχολογικοί και συναισθηματικοί λόγοι για να τροποποιήσετε τα πλάνα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει δυσκολότερη/ μικρότερη πρόσβαση στο γιατρό σας ή σε προγεννητικούς ελέγχους. Για μεγαλύτερη προσοχή μπορεί να σκέφτεστε να αναβάλλετε την εγκυμοσύνη σας. Αυτή είναι μια καθαρά προσωπική σας απόφαση και καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας για καλύτερη καθοδήγηση.

Ε: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε θεραπεία γονιμότητας. Είναι εντάξει να τη συνεχίσουμε μέσα στην πανδημία?

Α: Από τις 17 Μαρτίου 2020 η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) δημοσίευσε κλινικές συστάσεις. Αυτές οι συστάσεις επανεξετάστηκαν στις 31 Μαρτίου από την ειδική ομάδα της ASRM για την COVID-19, η οποία δεν έκανε κάποια αλλαγή. Η συγκεκριμένη ομάδα επανεξετάζει τουλάχιστον κάθε δυο εβδομάδες τις συγκεκριμένες συστάσεις οι οποίες δηλώνουν τα παρακάτω:

  1. Μην ξεκινήσετε νέους κύκλους θεραπείας- συμπεριλαμβανομένης της (διέγερσης &) πρόκλησης ωοθυλαξιορρηξίας, της σπερματέγχυσης, της εξωσωματικής γονιμοποίησης (τόσο για ωοληψία όσο και εμβρυομεταφορά), και της μη-επείγουσας κατάψυξης ωαρίων ή εμβρύων.
  2. Σκεφτείτε πολύ σοβαρά την ακύρωση όλων των εμβρυομεταφορών (φρέσκων ή κατεψυγμένων εμβρύων).
  3. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τις ασθενείς που είναι στον κύκλο τους ή χρήζουν άμεσης ανάγκης για ωοθηκική διέγερση ή κρυοσυντήρηση (ωαρίων ή εμβρύων) όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις σημαντικών χειρουργείων ή έναρξης θεραπείας που μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα.
  4. Αναβάλλετε χειρουργεία ή μη-επείγουσες διαγνωστικές διαδικασίες.
  5. Δώστε προτεραιότητα στην τηλε-ιατρική και περιορίστε την προσωπική επαφή.

Ε: Αν κολλήσω COVID 19 τώρα, μπορεί να επηρεάσει αυτό αργότερα τη γονιμότητά μου?

Α: Ακόμα γίνονται μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχουν όμως έως τώρα έρευνες που να υποδεικνύουν πως ο ιός έχει κάποια επίπτωση στην γονιμότητα. Αν και ο φόβος του κορωναϊού έχει οδηγήσει κάποιες ασθενείς στο να θέλουν να καταψύξουν τα ωάρια τους, δεν υπάρχει έως τώρα κάποια γνωστή ιατρική ένδειξη πως η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά.

Ε: Τι θα γίνει εάν το τεστ βγει θετικό στην COVID 19?

Α: Αν είστε ήδη φορείς του ιού η SART (Society of Assisted Reproductive Technologies) προτείνει να αποφύγετε την σύλληψη την συγκεκριμένη στιγμή και να περιμένετε έως ότου έχετε αναρρώσει πλήρως

Ε: Τι θα συμβεί εάν είμαι ήδη έγκυος και το τεστ βγει θετικό στον COVID 19?

Α: Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO), οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο συνδεδεμένο με την  COVID 19 – μονό το 1% των εγκύων που είχαν προσβληθεί από τον ιό βίωσαν σοβαρότερα συμπτώματα και χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση. Παρόλαυτα το Αμερικανικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) υπογραμμίζει πως μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την επίπτωση της COVID 19 σε εγκύους και βρέφη. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν ο ιός μπορεί να περάσει τον πλακούντα. Επειδή οι έγκυες γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από παρόμοιες λοιμώξεις του αναπνευστικού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για την COVID 19.

Ε: Αν το τεστ βγει θετικό μπορεί ο ιός να μεταφερθεί και στο μωρό μου?

Α: Μια σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 9 εγκύους μολυσμένες με COVID 19 στην Wuhan της Κίνας. Όλες οι γυναίκες ανάρρωσαν από τον ιό καθώς και οι 9 είχαν κανονικές γέννες χωρίς κάποια ένδειξη πως μετέφεραν τον ιό στο μωρό. Ο ιός δεν βρέθηκε στα δείγματα του ομφάλιου αίματος, του αμνιακού υγρού ή στα λαρυγγικά επιχρίσματα των μωρών όπως και στο μητρικό γάλα. Παρόλαυτά μόλυνση από COVID 19 βρέθηκε πρόσφατα σε ένα νεογέννητο μωρό, έτσι η κάθετη μετάδοση (δηλαδή η μετάδοση του ιού από την μητέρα στο μωρό την περίοδο πριν και μετά της γέννας) δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα.

Ε: Πως μπορώ να αντέξω αυτήν την κατάσταση? Το να μην γνωρίζω πότε θα τελειώσει όλο αυτό επιδεινώνει το άγχος μου.

Α: Τα προβλήματα γονιμότητας είναι ήδη αρκετά δύσκολα από μόνα τους και πολλές φορές παρατηρείται στα ζευγάρια αύξηση των επιπέδων του άγχους και της κατάθλιψης. Η προσθήκη του COVID 19 σε όλα αυτά επιδεινώνει σίγουρα την ήδη συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση. Πάνω σε αυτό το θέμα διαβάστε και το άρθρο για το πως να επιβιώσετε στην πανδημία, για παραπάνω στήριξη.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα