Covid-19 και σπέρμα: ο ιός θα μπορούσε να βλάψει τη γονιμότητα έως και 20% των ανδρών που νόσησαν από τον ιό, ισχυρίζεται νέα μελέτη

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Covid-19 και σπέρμα – Η ανδρική υπογονιμότητα πιθανή επιπλοκή της νόσου

Μία νέα μελέτη έρχεται να θορυβήσει σχετικά με τις παράπλευρες απώλειες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. Αυτή τη φορά στην αντρική γονιμότητα.

Συγκεκριμένα:

Ο Covid-19 μπορεί να εισβάλει στον ιστό των όρχεων σε ορισμένους άνδρες που έχουν νοσήσει από τον ιό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ερευνητών του Miami Miller School of Medicine που δημοσιεύθηκε στο The World Journal of Men’s Health.

Αυτά τα ευρήματα ίσως είναι το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη του αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει ο Covid-19 στην ανδρική γονιμότητα, αλλά και της περίπτωσης ο ιός να μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ranjith Ramasamy, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής της αναπαραγωγικής ουρολογίας στο Miller School.

Ο Dr. Ramasamy και οι συνεργάτες του Miller School ανέλυσαν τους ορχικούς ιστούς έξι ανδρών που πέθαναν από Covid-19 και βρήκαν μειωμένη λειτουργία του σπέρματος σε τρία από τα δείγματα των όρχεων, καθώς και στοιχεία του ιού στον έναν από αυτούς χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική μικροσκοπία.

«Ανακαλύψαμε επίσης την παρουσία του ιού σε έναν 28χρονο άντρα που υποβλήθηκε σε βιοψία όρχεων για υπογονιμότητα, αλλά είχε προηγούμενο ιστορικό με Covid-19. O ασθενής ήταν αρνητικός στον ιό και ασυμπτωματικός, καθώς είχε αναρρώσει από τον Covid-19, αλλά βρέθηκε ότι υπήρχε ακόμη παρουσία του ιού μέσα στους όρχεις του», δήλωσε ο Δρ Ramasamy προσθέτοντας,

«Αυτή είναι η πρώτη δημοσιευμένη έρευνα που ανέφερε την περίπτωση ενός ζωντανού ασθενούς που είχε αναρρώσει από τον ιό, αλλά εξακολουθούσε να υπάρχει παρουσία του Covid-19 στον ιστό των όρχεων. Το εύρημα αυτό είναι καινοτόμο, αξιοσημείωτο και σίγουρα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Είναι λογικό οι όρχεις, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης, να αποτελούν στόχο μόλυνσης για τον ιό.

Ο τελευταίος, έχει μία «προτίμηση» στους υποδοχείς του ενζύμου μετατροπής αγγειοτενσίνης ACE2, που βρίσκονται σε πολλά από τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς, των εντέρων, των νεφρών και των όρχεων.

Ενώ αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο ιός μπορεί να υπάρχει στον ιστό των όρχεων, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το σε ποια συγκέντρωση πρέπει να υπάρχει εκεί προκειμένου να ανιχνευθεί και στο σπέρμα, αλλά και πόσο ιικό φορτίο απαιτείται στο σπέρμα για να μεταδίδεται σεξουαλικά.

Αρκετοί άλλοι ιοί είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη σπερματογένεση και τη γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της παρωτίτιδας. «Μπορεί και ο Covid-19 να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, προκαλώντας μια φλεγμονώδη διαδικασία», δήλωσε ο Justin K. Achua, φοιτητής ιατρικής στο Miller School και βασικό μέλος της μελέτης, προσθέτοντας,

«Έχει αποδειχθεί ότι o ιός της παρωτίτιδας εισέρχεται στους όρχεις,ςπροκαλώντας φλεγμονή των όρχεων και οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος σε ποσοστό περίπου 10 έως 20% των ανδρών που μολύνονται. Είμαι αρκετά σίγουρος, με βάση άλλους ιούς όπως ο HIV και η παρωτίτιδα που συμπεριφέρονται αρκετά παρόμοια στην προσβολή της παραγωγής σπέρματος, πως μακροπρόθεσμα 10 έως 20 τοις εκατό θα μπορούσε να έχει βλάβη της μόνιμης γονιμότητας», τόνισε με τη σειρά του ο Dr. Ramasamy.

Συμπερασματικά:

Οι ειδικοί καταλήγουν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εκτιμηθεί ακριβώς πώς ο ιστός των όρχεων ανταποκρίνεται στον ιό και τι μπορεί να σημαίνει για τη γονιμότητα των ανδρών αλλά και τη σεξουαλική μετάδοση. Οπωσδήποτε, ο πόνος των όρχεων μαζί με άλλα συμπτώματα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ο ιός έχει εισέλθει στους όρχεις και εάν οι άνδρες σκέφτονται τη γονιμότητα είτε αυτή τη στιγμή είτε στο μέλλον, θα πρέπει να εξετάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους με αιματολογικές εξετάσεις  συνεκτιμώμενες με την ανάλυση σπέρματος.

Προς το παρόν, η μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες όλων των ηλικιών που έχουν Covid-19 και νιώθουν πόνο στους όρχεις (αλλά και προληπτικά) θα πρέπει να κλείσουν άμεσα ραντεβού με ειδικό ουρολόγο.

Σε κάθε περίπτωση, και στο πλαίσιο της προστασίας και της γονιμότητας, οι ειδικοί συνέστησαν στους άνδρες να παγώσουν το σπέρμα τους, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί 10 έως 15 χρόνια μετά την αρχική κατάψυξη.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50″][vc_message]

Fertilovit® Black Friday Week – 25% σε όλα τα προιόντα στο FERTILOVITSHOP.GR με τον κωδικό BF25 στο checkout.

[/vc_message][vc_btn title=”FERTILOVITSHOP.GR” color=”orange” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.fertilovitshop.gr|target:_blank”][/vc_column][/vc_row]

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα