Τι αλλάζει στη διατροφή της εγκύου και θηλάζουσας μητέρας. Ποιο είναι το νέο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να γνωρίζει.

Ήδη λίγους μήνες πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, οι ειδικοί αναπαραγωγής συστήνουν αφενός μία καλύτερη διατροφή και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αφετέρου μία πιο στοχευμένη ενίσχυση του οργανισμού με βιταμίνες και συμπληρώματα σημαντικών ζωτικών συστατικών, όπως το φυλλικό οξύ και τα Ωμέγα 3 Λιπαρά οξέα. Το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπου οι θρεπτικές απαιτήσεις είναι αυξημένες και η ικανοποίησή τους καθίσταται καθοριστικής σημασίας.

Οι συστάσεις αυτές αφορούν κυρίως το φυλλικό οξύ, τις βιταμίνες Β12 και D και ειδικά τα μέταλλα μαγνήσιο, σίδηρο και ιώδιο.

Χολίνη για τη νευρική ανάπτυξη του μωρού

Εκτός όμως από αυτές τις καθιερωμένες συστάσεις, και σύμφωνα με πληθώρα νέων μελετών, οι ειδικοί τονίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της χολίνης και του ρόλου της στην προγεννητική διατροφή. Η χολίνη είναι μια ένωση που αποτελεί ένα δομικό συστατικό για τις κυτταρικές μεμβράνες (φωσφατιδυλοχολίνη), καθώς και για ένα νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο (ακετυλοχολίνη).

Λόγω αυτών των λειτουργιών, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη νευρική ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού. Ακόμη και σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά τη γέννηση, μια επαρκής πρόσληψη χολίνης και η επάρκεια σε αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως έχει θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα βρέφη από μητέρες που λαμβάνουν υψηλή πρόσληψη χολίνης έχουν βελτιωμένη ικανότητα μάθησης και απόδοσης της μνήμης σε μελέτες. Η συμπλήρωση λοιπόν της μητρικής δίαιτας με πρόσθετη χολίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των απογόνων, τη νευροανάπτυξη και τη λειτουργία του πλακούντα και προστατεύει από νευρικές και μεταβολικές προσβολές. (ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ & ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΔΩ)

 

An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is nutrients-11-01823-g001.jpgAn external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is nutrients-11-01823-g002.jpg

 

Η ανεπάρκεια χολίνης ως παράγοντας κινδύνου για προβλήματα του νευρικού σωλήνα

Τα προβλήματα του νευρικού σωλήνα είναι οι πιο συνηθισμένες δυσπλασίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Συμβαίνουν μεταξύ της τρίτης και τέταρτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, εάν ο εμβρυϊκός νευρικός σωλήνας είναι ανολοκλήρωτα κλειστός.

Για την πρόληψη των προβλημάτων του νευρικού σωλήνα, η πρόσθετη πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι εδώ και καιρό κομβικής σημασίας για την φροντίδα προκαταρκτικής αντίληψης. Ωστόσο, η χολίνη και η βηταΐνη, ένα προϊόν διάσπασης της χολίνης, φαίνεται να έχουν και αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια σημαντική μείωση του κινδύνου των προβλημάτων του νευρικού σωλήνα λόγω της υψηλής πρόσληψης χολίνης – παρά τα ήδη υπάρχοντα συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Σύμφωνα με αυτό, η κακή πρόσληψη χολίνης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για νευρικά προβλήματα στον σωλήνα.

Η ανεπάρκεια χολίνης ως παράγοντας κινδύνου και για τη μέλλουσα μητέρα

Επειδή η χολίνη είναι σημαντική και για τη μητρική διάσπαση ομοκυστεΐνης και για την ηπατική λειτουργία, μια χαμηλή πρόσληψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Αυτά με τη σειρά τους θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία, η προωριμότητα και το μειωμένο βάρος γέννησης.

Η ζήτηση χολίνης είναι σημαντικά αυξημένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, ενώ οι έγκυες γυναίκες συνίσταται να λαμβάνουν 450 mg ημερησίως και οι θηλάζουσες ακόμη και 550 mg ημερησίως. Η ανεπάρκεια των εγκύων γυναικών και των μητέρων που θηλάζουν είναι δυστυχώς πολύ συχνή, αφού το 90% δεν φτάνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Συμπερίληψη της χολίνης στις επίσημες συστάσεις για προγεννητικά συμπληρώματα

Πρόσφατα, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες διατροφής υποστήριξαν τη συμπερίληψη χολίνης σε παρασκευάσματα για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έχουν ήδη συμπεριλάβει τη χολίνη στις επίσημες συστάσεις για τα προγεννητικά συμπληρώματα. Στην Ευρώπη, το συμβούλιο της Ευρωπαϊκς Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων συστήνει για τις έγκυες γυναίκες χολίνη 480 mg/ημέρα και για τις θηλάζουσες γυναίκες, 520 mg/ημέρα.

Το συμπλήρωμα διατροφής Fertiltovit® For2 plus DHA είναι ένα νεο καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το νέο αυτό προϊόν συνδυασμού είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Εκτός από μια ολοκληρωμένη παροχή όλων των σημαντικών θρεπτικών συστατικών – συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης ποσότητας των 400 μg φυλλικού οξέος και 200 mg σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (DHA), που παρέχουν επίσης μια πολύτιμη συμβολή στην κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου και του θηλάζοντος βρέφους – περιέχει και χολίνη, συμπληρώνοντας έτσι τις διατροφικές ανάγκες της εγκύου και θηλάζουσας μητέρας.

Επιπλέον:

 • Μαλακές κάψουλες ιχθυελαίου: Οι κάψουλες ιχθυελαίου στα Fertiltovit® For2 plus DHA ως πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, προέρχονται από την κορυφαία εταιρεία premium Epax®. Έχουν την υψηλότερη και πιο συνεπή ποιότητα, ανταποκρινόμενες σε όλα τα υψηλά standars που έχουν τεθεί και προέρχονται από βιώσιμη αλιεία.
 • Οι κάψουλες βιταμινών Vcaps® Plus Purple Carrot: Η πρώτη κάψουλα clean label επόμενης γενιάς που κυκλοφoρεί παγκοσμίως. Η τελευταία γενιά απόλυτα “καθαρών καψουλών” επιτρέπει τη δημιουργία μιας μoναδικής, απόλυτα φυσικής προσέγγισης στο συμπλήρωμα διατροφής.Ειδικά χαρακτηριστικά & πλεονεκτήματα.
  • Φυσικό Χρώμα φυτικής προέλευσης από βρώσιμα τρόφιμα
  • Διαυγής και διαφανής χρωματική σήμανση
  • Χωρίς συνθετικά ή τεχνητά χρώματα
  • Απουσία αριθμών E στην ΕΕ για τα τρόφιμα χρωματισμού
  • Ιδανικό για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες
  • Διαφοροποίηση

   

  Αγοράστε το Fertiltovit® For2 plus DHA ηλεκτρονικά ΕΔΩ ή στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

 

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα