Έχω χαμηλή AMH. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Σχέση ΑΜΗ και πιθανότητας κύησης

Η αντιμυλλέριος ορμόνη ( ΑΜΗ ) είναι μια ορμόνη, που εκκρίνεται από τα  κοκκιώδη κύτταρα των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Καθώς μία γυναίκα μεγαλώνει, ο αριθμός των ωοθυλακίων σταδιακά μειώνεται και ταυτόχρονα μειώνονται και τα επίπεδα της  ΑΜΗ. Για το λόγο αυτό, η AMH είναι μια ισχυρή ένδειξη της ωοθηκικού αποθέματος μιας γυναίκας ( OR – ovarian reserve).

Ουσιαστικά, με την αξιολόγηση των επιπέδων της αντιμυλλέριου ορμόνης, μπορεί να εκτιμηθεί πόση δυναμική έχουν οι ωοθήκες μιας γυναίκας, όχι όμως αν η γυναίκα αυτή μπορεί να μείνει έγκυος ή όχι. Εάν τα επίπεδα της ΑΜΗ μιας γυναίκας είναι κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για την ηλικία της, τότε θεωρείται ότι έχει μία “χαμηλή ΑΜΗ “, άρα και ένα χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες μίας εγκυμοσύνης, να είναι χαμηλότερες από ό, τι αναμένεται στην ηλικία της.

Χαμηλότερες γιατί ο αριθμός των διαθέσιμων ωοθυλακίων, άρα και ωαρίων ικανών για γονιμοποίηση είναι μικρότερος οπότε η πιθανότητα να υπάρχει ένα χρωμοσωμικά καλό ωάριο λιγοστεύουν.

Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει μία γυναίκα είναι πως ακόμα και αν η ΑΜΗ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείκτη της γονιμότητας μίας γυναίκας, δεν αποτελεί τον μοναδικό προγνωστικό παράγοντα εάν η γυναίκα θα μείνει έγκυος ή όχι.

Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει χαμηλή ΑΜΗ, όπως είναι αναμενόμενο σε μία γυναίκα προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, αυτό δε σημαίνει πως δε μπορεί να έχει και κάποια καλά ποιοτικά ωάρια που θα οδηγήσουν σε μία εγκυμοσύνη, απλά τα ωάρια αυτά είναι αναλογικά πιο λίγα.

AMH, FSH και ποιότητα ωαρίων

Η μέτρηση των επιπέδων της AMH, αποτελεί μία από τις πιο ακριβείς δοκιμές για την αξιολόγηση του ωοθηκικού αποθέματος μιας γυναίκας και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας. Τα επίπεδα της ΑΜΗ, συχνά όμως εξετάζονται ταυτόχρονα με τις τιμές της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης FSH, η οποία σε αντίθεση με την AMH πρέπει να υπολογίζεται σε συγκεκριμένες μέρες, στην αρχή του κύκλου (3η με 5η ημέρα). Η FSH αποτελεί και αυτή μέτρο εκτίμησης του ωοθηκικού αποθέματος, όμως η εκτίμηση της AMH για κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζει πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, χαμηλή ΑΜΗ σε μία γυναίκα πχ 43 ετών είναι αναμενόμενη ενώ αν η γυναίκα είναι 32 και η ΑΜΗ είναι χαμηλή, τότε η γυναίκα αυτή πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα σχετικά με το μέλλον της γονιμότητας της.

Η ΑΜΗ χάνει ουσιαστικά την προγνωστική της ικανότητα για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης, σε γυναίκες άνω των 42 ετών, εφόσον φυσιολογικά αναμένεται να εμφανίζουν χαμηλή ΑΜΗ, με την FSH να παραμένει ένας πιο αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το πιο σημαντικό είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας μέχρι να κατανοήσετε πλήρως τα δεδομένα του ορμονικού σας προφίλ. Είναι πολύ σημαντικό στη φάση αυτή να συνεκτιμηθεί η συμπεριφορά των ωοθηκών και μέσα από τη σταθερότητα ενός κύκλου και μἐσα από τα υπερηχογραφικά δεδομένα ( AFC: Antral Follicular Count). H υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η σωστή διατροφή και ενυδάτωση του οργανισμού, η αποχή από ορμονικούς διαταράκτες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ καθώς και η διαχείριση του στρες δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες τελικής ανάπτυξης και ωρίμανσης των όποιων εναπομείναντων ωοθυλακίων στις ωοθήκες, προστατεύοντας επιγενετικά τα ωάρια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για κύηση, ακόμα και αν η ΑΜΗ είναι χαμηλότερη του επιθυμητού.

Η επιστημονική μας ομάδα στη διάθεση σας για όποια απορία πιθανώς έχετε (info@fertilovit.gr).

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα