Ελιές, λιπαρά ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες κύησης σε όσους προσπαθούν για ένα μωρό, sύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας ενδιαφέρουσας μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, που εξέτασε τη δίαιτα 244 γυναικών (ηλικίας 22-41 ετών) προτού υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας. Οι γυναίκες ερωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωσαν ορισμένα τρόφιμα τους έξι μήνες που προηγήθηκαν της προσπάθειας τους. Τα αποτελέσματα βαθμολογήθηκαν σε κλίμακα 0-55 με τις υψηλότερες βαθμολογίες να συνδέονται με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ομαδοποίησαν τις γυναίκες σε τρεις ομάδες σύμφωνα με τις βαθμολογίες τους: Η πρώτη ομάδα ήταν εκείνων που σημείωσαν 18-30, η δεύτερη 31-35, και η τρίτη 36-47. Η ομάδα με τις υψηλότερες βαθμολογίες (86 γυναίκες) είχε πολύ υψηλότερα ποσοστά όχι μόνο εγκυμοσύνης αλλά και γεννήσεων σε σύγκριση με τη χαμηλότερη ομάδα βαθμολόγησης.

Διαπιστώθηκε δε ότι σε γυναίκες κάτω των 35 ετών η μεσογειακή διατροφή ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική και κάθε αύξηση 5 μονάδων στη βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με την αύξηση κατά 2,7% της εγκυμοσύνης και του αριθμού γεννήσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και τα μεγαλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μεσογειακή διατροφή εξακολουθεί να είναι σημαντική και για τις γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικά ηλικίας όπως επίσης και για τους άνδρες.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ότι καλύτερο για τη γενική υγεία ενός οργανισμού και θα πρέπει να είναι και το κύριο μοντέλο διατροφής σε όσους προσπαθούν για ένα μωρό. Βασίζεται σε άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και υγιή φυτικά έλαια. Αυτές οι τροφές σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ζάχαρης στο ελάχιστο και την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, μπορούν να τονώσουν και την αναπαραγωγική λειτουργία, δημιουργώντας τις καλύτερες βάσεις για τη νέα ζωή.