Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS ζουν με το φόβο πως δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν παιδιά.

Όμως, η αλήθεια είναι πως με την κατάλληλη διαχείριση, ίσως και βοήθεια, οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο κατορθώνουν να μείνουν έγκυοι. Και ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Να ποιοι είναι:

* Απώλεια βάρους για να ξαναρχίσει η ωορρηξία. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS είναι παχύσαρκες. Αυτό οφείλεται στο ότι το σύνδρομο επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται την ινσουλίνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό βάρος τους.

Ωστόσο η διαταραχή της ωορρηξίας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται να συλλάβουν οι γυναίκες με τοΣύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS .

Μάλιστα όσες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρή ανωοθυλαξιορρηξία, κατά την οποία περνούν μήνες μεταξύ των περιόδων.

Μελέτες  έχουν δείξει ότι η απώλεια κάποιων κιλών μπορεί να βελτιώσει την ωορρηξία. Πόσα πρέπει να χάσετε; Η απώλεια του 5-10% του αρχικού σωματικού βάρους σας πιθανώς είναι αρκετή για να ομαλοποιήσετε τον έμμηνο κύκλο σας.

Επιπλέον, η απώλεια αυτού του βάρους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας των θεραπειών γονιμότητας που ενδεχομένως θα χρειασθείτε.

Βέβαια, το να λέει κανείς ότι θα αδυνατίσει είναι πιο εύκολο απ’ το να το κάνει. Επειδή πάσχετε απόΣύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS , καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Εκείνος πιθανώς θα ελέγξει τα επίπεδα της ινσουλίνης σας και, αν δει ότι έχετε αυξημένη αντίσταση, μπορεί να σας χορηγήσει μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη είναι το πιο παλιό αντιδιαβητικό φάρμακο και μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση του οργανισμού σας στην ινσουλίνη. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος όταν αρχίσετε δίαιτα, καθώς και να μείνετε έγκυος. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό πρέπει να γίνει με ιατρική παρακολούθηση.

* Προσοχή στη διατροφή. Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα περιττών κιλών, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας. Ο οργανισμός σας είναι επιρρεπής στην αύξηση του βάρους και στην αντίσταση στην ινσουλίνη, επομένως πρέπει να τον φροντίζετε.

Εξειδικευμένη διατροφή για όλες τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS δεν υπάρχει, καθώς τα δεδομένα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ακολουθήσετε μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε ζάχαρη. Να αποφεύγετε επίσης τα πρόχειρα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Φροντίστε να κάνετε τα εξής:

 1. Να τρώτε πλούσιο σε θερμίδες πρωινό, μέτριο μεσημεριανό και φτωχό σε θερμίδες βραδινό.
 2. Να τρώτε πολλές πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών, όσπρια, αρακά) και σαλάτες από ωμά ή βρασμένα λαχανικά.
 3. Να προτιμάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα με τη φλούδα κ.λπ.).
 4. Αν θέλετε κάτι γλυκό ή πλούσιο σε υδατάνθρακες, να το συνδυάζετε με υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς) ή πρωτεΐνες. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύεστε από τις απότομες διακυμάνσεις της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας.
 5. Να παίρνετε διατροφικά συμπληρώματα, που υποστηρίζουν διατροφικά τις γυναίκες που έχουν πολυκυστική μορφολογία ωοθηκών, όπως ακριβώς κάνει η μοναδική σύνθεση του Fertilovit F PCOS. Τα συμπληρώματα αυτά πρέπει να περιέχουν συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου και υποστηρίζουν τη φυσιολογική δράση της ινσουλίνης. Τέτοια συστατικά είναι οι ινοσιτόλες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ, το χρώμιο, η βιταμίνη D κά.

Διαβάστε περισσότερα: Η αξία του πρωινού γεύματος στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

* Άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ωορρηξία των γυναικών μεΣύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS . Μία από αυτές, π.χ., έδειξε ότι 30 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα την ημέρα, σε συνδυασμό με μια προσεγμένη διατροφή, μπορεί να βελτιώσουν κατά 50% την τακτικότητα του έμμηνου κύκλου.

* Μετφορμίνη. Όπως προαναφέρθηκε, η μετφορμίνη είναι το παλαιότερο αντιδιαβητικό φάρμακο. Χορηγείται στα άτομα με διαβήτη για να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ακόμα κι αν εσείς δεν έχετε διαγνωστεί με παθολογική αντίσταση στην ινσουλίνη, η μετφορμίνη ίσως μπορεί να σας βοηθήσει. Να σημειωθεί όμως ότι προς το παρόν το φάρμακο δεν είναι εγκεκριμένο για να βοηθά τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες σε γυναίκες με το σύνδρομο, η μετφορμίνη μπορεί:

* Να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

* Να προσδώσει μία κανονικότητα στον έμμηνο κύκλο

* Να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων της γονιμότητας

* Να μειώσει τα ποσοστά αποβολής, στις ασθενείς με επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Συζητήστε, λοιπόν, με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε λίγη μετφορμίνη. Αν και είναι απίθανο από μόνη της να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος, τα πιθανά οφέλη της ενδέχεται να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. Σε ορισμένες μάλιστα μελέτες η μετφορμίνη φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με Ν-Ακέτυλο-L- Κυστείνη, που βρίσκεται μέσα στο Fertilovit PCOS

Ιατρικές παρεμβάσεις

Αν τα προαναφερθέντα μέτρα δεν αποδώσουν, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ενδεχόμενο άλλων θεραπειών.

Μία επιλογή είναι η κλομιφαίνη, ένα φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Η κλομιφαίνη μπορεί να σας χορηγηθεί για να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος με φυσικό τρόπο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 70-80% των γυναικών που παίρνουν κλομιφαίνη έχουν ωορρηξία από τον πρώτο κύκλο (μήνα) θεραπείας. Ωστόσο οι πιθανότητες εγκυμοσύνης έπειτα από αρκετούς κύκλους θεραπείας είναι περίπου 35%.

Εάν η γυναίκα δεν μείνει έγκυος μέσα σε 6 μήνες, θα πρέπει να κάνει περαιτέρω θεραπεία.

Στις περαιτέρω θεραπείες συμπεριλαμβάνονται η ενδομήτρια σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει ποια είναι η κατάλληλη για εσάς θεραπευτική αγωγή.

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα