Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια λύση που μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν να κάνουν τα πρώτα βήματα στην πορεία προς τη γονεϊκότητα.
Ακολουθούν 11 κοινές ερωτήσεις σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση
Τι ακριβώς είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι η πιο συxνή μέθοδος τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Assisted Reproduction Technology), που χρησιμοποιείται για σύλληψη παρακάμπτοντας ορισμένες κοινές αιτίες υπογονιμότητας, όπως ανωμαλίες του σπέρματος στους άνδρες και ανωμαλίες της σάλπιγγας ή της ωορρηξίας στις γυναίκες.
Διαβάστε περισσότερα: Τι να αποφεύγω στη διατροφή μου όταν προετοιμάζομαι για εξωσωματική γονιμοποίηση
Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ωάρια μιας γυναίκας (ή μίας δότριας ωαρίων) λαμβάνονται χειρουργικά και στη συνέχεια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο από το σπέρμα του συντρόφου (ή ενός δότη). Το γονιμοποιημένο ωάριο ή έμβρυο, αφήνεται να αναπτυχθεί για δύο έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια μεταφέρεται πίσω στη μήτρα της γυναίκας προκειμένου να εμφυτευτεί και να ξεκινήσει η κύηση.
Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω πριν συμβουλευτώ έναν γιατρό γονιμότητας;
Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς θα ζητήσουν τη συμβουλή ενός γιατρού γονιμότητας μετά από ένα έτος ανεπιτυχών προσπαθειών για κύηση. Οι πιθανότητες ενός γόνιμου ζευγαριού να συλλάβει ένα παιδί σε κάθε δεδομένο μήνα (που ονομάζεται ποσοστό φυσικής εγκυμοσύνης) είναι περίπου 20% με το 85% περίπου των γυναικών να μένουν έγκυες μετά από ένα έτος προσπαθειών σύλληψης.
Συνιστάται στο υπόλοιπο 15% των ζευγαριών να συμβουλεύονται έναν ειδικό γονιμότητας. Ειδικότερα, οι γυναίκες άνω των τριάντα πέντε ετών ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε αξιολόγηση της θεραπείας γονιμότητας, μετά από έξι μήνες προσπάθειας σύλληψης, ενώ μπορεί να είναι ωφέλιμο για τις γυναίκες άνω των σαράντα ετών να επισκεφθούν έναν γιατρό γονιμότητας λίγο μετά την απόφασή τους να προσπαθήσουν να αποκτήσουν παιδί.
Είμαι υποψήφια για εξωσωματική γονιμοποίηση;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που υπεισέρχονται στον προσδιορισμό του κατά πόσον ένας ασθενής είναι κατάλληλος για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι κατάλληλοι υποψήφιοι συχνά περιλαμβάνουν ζευγάρια που μπορεί να παρουσιάζουν:
- Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων
- Ενδομητρίωση
- Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
- Προβλήματα με τη μήτρα ή τις σάλπιγγες
- Διαταραχές ωορρηξίας
- Σπέρμα που δεν μπορεί να διεισδύσει ή να επιβιώσει στην τραχηλική βλέννα
- Άλλα προβλήματα υγείας ή ανεξήγητα αναπαραγωγικά ζητήματα
Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς με βεβαιότητα αν η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι κατάλληλη για εκείνον είναι να υποβληθεί σε πλήρη εξέταση και διαβούλευση με ειδικό ιατρό.
Πόσο επιτυχής είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Σύμφωνα με εθνικές στατιστικές από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, ο μέσος όρος των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης αρχίζει να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 30 ετών και πέφτει ραγδαία στα μέσα της δεκαετίας των 30 και στις αρχές της δεκαετίας των 40, λόγω της χαμηλότερης ποσότητας και ποιότητας των ωαρίων.
Εκτός από την ηλικία, τα ποσοστά επιτυχίας με εξωσωματική γονιμοποίηση ποικίλλουν σε σχέση με το ύψος, το βάρος, τη διάγνωση υπογονιμότητας, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και το αναπαραγωγικό ιστορικό, όπως ο προηγούμενος αριθμός κυήσεων, αποβολών και γεννήσεων.
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς που πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης- στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς να περάσουν από πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης πριν τελικά τα καταφέρουν.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται πως το 50% των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών και κάτω έχουν ως αποτέλεσμα τη γέννηση ζωντανού μωρού (live birth). Για γυναίκες ηλικίας 42 ετών και άνω (με δικά τους ωάρια), το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να ξεπερνά το 5%.
Πόσο διαρκεί η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες περίπου. Αυτό κυρίως εξαρτάται από το πρωτόκολλο διέγερσης. Η προετοιμασία όμως για αυτή μπορεί να πάρει αρκετά περισσότερο.
Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Ναι. Ο γιατρός θα συστήσει να τηρούνται οι παρακάτω βασικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
Κάπνισμα: Συνιστάται και οι δύο σύντροφοι να σταματήσουν το κάπνισμα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την έναρξη ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης και πριν από την έναρξη της επαγωγής ωορρηξίας. Οι επιδράσεις του καπνού έχουν αποδειχθεί τοξικές και επιβλαβείς για τα ωάρια μιας γυναίκας.
Ποτό: Το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται ιδανικά έως και 6 μήνες πριν την θεραπεία, σίγουρα κατά την έναρξη της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέχρι το τεστ εγκυμοσύνης και, εάν τελικά η γυναίκα μείνει έγκυος, μέχρι τη γέννηση του παιδιού.
Φάρμακα: Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο γιατρός εάν το ζευγάρι παίρνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή γονιμότητας ή τη μεταφορά εμβρύων και άλλα μπορεί να μην είναι ασφαλές να ληφθούν πριν από την επέμβαση.
Έντονη άσκηση: Οι έντονες σωματικές δραστηριότητες απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών και μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά.
Υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία της διαδικασίας;
Η σωστή διάγνωση και εξατομίκευση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου θέτουν τις σωστές βάσεις για την έναρξη ενός κύκλου. Η υγιεινή διατροφή και γενικά ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει και διαχείριση του όποιου στρες έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως συμβάλλουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η μεσογειακή διατροφή είναι η πλέον ενδεικνυόμενη διατροφή για τη γονιμότητα όμως είναι λίγα τα ζευγάρια που την ακολουθούν σωστά. Έτσι, στην περίπτωση διατροφικών ανεπαρκειών υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής για τη γονιμότητα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επικουρικά. Μάλιστα στη σύγχρονη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπάρχει μία μόνο πολυβιταμίνη για όλα, καθώς οι ανάγκες κάθε ασθενή διαφέρουν. Τα Fertilovit καινοτομούν σε παγκόσμιο επίπεδο παρέχοντας στους υπογόνιμους ασθενείς και τους γιατρούς τους να επιλέξουν το συμπλήρωμα που ανταποκρίνεται στις δικές τους προσωπικές ανάγκες, ανάλογα με τη διάγνωση του προβλήματος τους.
Για την εξωσωματική γονιμοποίηση, το πιο δημοφιλές “ζευγάρι” είναι το IVF Combo, για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ:
IVF COMBO – ο σύμμαχος σας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Τι συμβαίνει εάν μείνω έγκυος;
Μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, η γυναίκα σύντροφος επισκέπτεται τον γιατρό γονιμότητας για επιπλέον εξετάσεις αίματος και τελικά έναν υπέρηχο περίπου στις 6 εβδομάδες κύησης για να επιβεβαιώσει ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Μόλις επιβεβαιωθεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, θα παραπεμφθεί σε μαιευτήρα για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης της.
Εάν δεν είμαι έγκυος, πότε μπορούμε να προσπαθήσουμε ξανά;
Συνήθως, ζητείται από τους ασθενείς να περιμένουν δύο πλήρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους προτού συνεχίσουν έναν άλλο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, εκτός εάν η γυναίκα προσπαθεί σε φυσικό κύκλο χωρίς τη λήψη ορμονών. Ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες πρόσθετες εξετάσεις που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τους επόμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσω δίδυμα ή τρίδυμα;
Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που τίθεται από ζευγάρια που εξετάζουν το ενδεχόμενο θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση και η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Το ζευγάρι και ο γιατρός θα αποφασίσουν τον αριθμό των εμβρύων που θα εμφυτευτούν στη μήτρα. Εάν μεταφερθεί ένα μόνο έμβρυο, τότε θα ήταν αδύνατο να υπάρξει πολύδυμη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας για την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου στο βλεννογόνο της μήτρας, πολλές γυναίκες επιθυμούν να μεταφέρουν πολλαπλά έμβρυα στη μήτρα.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι πιθανότητες να γεννήσει κάποια από τη μεταφορά πολλαπλών εμβρύων είναι μόνο λίγο υψηλότερες από ότι με τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου, αν και οι πιθανότητες να αποκτήσει δίδυμα ή τρίδυμα θα αυξηθούν σημαντικά.
Υπάρχουν παρενέργειες που σχετίζονται με την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Τα φάρμακα γονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν εναλλαγές στη διάθεση, πονοκεφάλους, εξάψεις, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα φάρμακα γονιμότητας μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:
- Ναυτία ή έμετο
- Δύσπνοια
- Μειωμένη συχνότητα ούρησης
- Αίσθημα λιποθυμίας
- Σημαντική αύξηση βάρους εντός τριών έως πέντε ημερών
- Σοβαρό πόνο στο στομάχι και φούσκωμα
Οι πιθανές παρενέργειες μετά τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ήπιο φούσκωμα
- Ήπιες κράμπες
- Ευαισθησία στο στήθος
- Δυσκοιλιότητα
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι η ιδανική λύση για ζευγάρια που έχουν δοκιμάσει συμβατικές θεραπείες υπογονιμότητας, αλλά δεν κατάφεραν να συλλάβουν. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων παραγόντων ανδρικής υπογονιμότητας.
Θέλετε να μάθετε ποιο συμπλήρωμα διατροφής Fertilovit ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες; Καλέστε μας στο 2108000507 και κλείστε το δικό σας live ψηφιακό ραντεβού με έναν επιστημονικό μας συνεργάτη. Διαφορετικά στείλτε μας email στο info@fertilovit.gr γράφοντας “live ραντεβού” στο θέμα. Θα χαρούμε πολύ να βοηθήσουμε στις προσπάθειες σας για ένα μωρό.