Αλκοόλ και υπογονιμότητα

Αλκοόλ και αντρική γονιμότητα: Σκοτώνει το αλκοόλ τα σπερματοζωάρια;

Έχουμε συνδέσει τη συζήτηση για την κατανάλωση αλκοόλ με τις γυναίκες και κυρίως με την εγκυμοσύνη. Τι ισχύει όμως για την κατανάλωση αλκοόλ πριν την κύηση; Και πώς επηρεάζει την αντρική γονιμότητα; Κάτι που είναι σίγουρο γνωστό είναι πως ακόμη και οι μέτριες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική μας υγεία, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ερωτικής διάθεσης και υπογονιμότητα και στα δύο φύλα.

Αλκοόλ και αντρική γονιμότητα: Υπάρχει σχέση μεταξύ τους;

Η κατανάλωση αλκοόλ στις κοινωνικές συνευρέσεις είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Όταν όμως το αλκοόλ καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Και καθώς μιλάμε για την αντρική γονιμότητα, αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Centers for Disease Control and Prevention, στο περίπου 35% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, βρέθηκε πως το αλκοόλ παίζει ρόλο.

Μετα-ανάλυση μελετών στην επιθεώρηση Reproductive Biomedicine Online αναφέρει πως η σταθερή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ -πέντε ή περισσότερα ποτά στους άντρες σε διάστημα δύο ωρών- έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Θέλετε κι άλλα δεδομένα: Σε άρθρο τους ειδικοί από την Κλινική Κλίβελαντ στις ΗΠΑ σημειώνουν πως κατανάλωση πάνω από 14 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Τα κακά νέα: Το αλκοόλ επηρεάζει την αντρική γονιμότητα

Με πολλούς τρόπους, αφού έχει βρεθεί πως διαφοροποιεί τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το μέγεθος, το σχήμα και την κινητικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη στην online επιθεώρηση Reproductive Biology and Endocrinology αναφέρει πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στους άντρες μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τη γονιμότητά τους:

 • Μειώνοντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που διεγείρει το σχηματισμό σπερματοζωαρίων, και αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος.
 • Συρρικνώνοντας τους όρχεις, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα ή υπογονιμότητα.
 • Επηρεάζοντας την απελευθέρωση γοναδοτροπίνης, που επηρεάζει την παραγωγή σπερματοζωαρίων
 • Προκαλώντας πρόωρη ή μειωμένη εκσπερμάτιση
 • Διαφοροποιώντας το σχήμα, το μέγεθος και την κινητικότητα των υγιών σπερματοζωαρίων

Τέλος, όταν η κατανάλωση αλκοόλ συνδυάζεται με χρήση μαριχουάνας ή οπιοειδών, επίσης επηρεάζεται η αντρική γονιμότητα.

Τα καλά νέα: Η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να αντιστραφεί

Από τη στιγμή που ενημερώνεστε για την αρνητική επίδραση του αγαπημένου σας ποτού (όταν το παρακάνετε) στη γονιμότητά σας, τα καλά νέα είναι ότι είναι στο χέρι σας να αντιστρέψετε την κατάσταση. Μελέτη δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική επιθεώρηση US National Library of Medicine  έδειξε ότι αρκούν τρεις μήνες χωρίς αλκοόλ για να αρχίσουν πάλι να παράγονται από τον οργανισμό υγιή σπερματοζωάρια.

Επηρεάζει το αλκοόλ και τη γυναικεία γονιμότητα;

Γνωρίζουμε πως η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, αποδεικνύεται όμως επιστημονικά πως μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επίτευξης κύησης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η τακτική μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, μπορεί να μειώσει τη γυναικεία γονιμότητα με πολλούς τρόπους:

 • Διακοπή της έμμηνου ρύσης (αμηνόρροια) και της ωορρηξίας, εξαιτίας αλλαγών που προκαλεί στη λειτουργία των ωοθηκών.
 • Διαφοροποιώντας τα επίπεδα των ορμονών (τεστοστερόνη, οιστραδιόλη και ωχρινοτρόπος ορμόνη).
 • Προκαλώντας υπερπρολακτιναιμία (υψηλά επίπεδα προλακτίνης, της ορμόνης που προκαλεί τη γαλακτοφορία μετά την κύηση και αποτρέπει την ωορρηξία).

Αντρική γονιμότητα: Πώς μπορείτε να την ενισχύσετε

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το έντονο άγχος, η παχυσαρκία και το κάπνισμα επηρεάζουν τη γονιμότητα – αλλά και την υγεία σας συνολικά. Και ένα ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες στοιχείο: Πρόσφατη μελέτη βρήκε πως οι άντρες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Με απλά λόγια, προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά εποχής, ψάρι, ελαιόλαδο, όσπρια και σιτηρά ολικής αλέσεως εάν θέλετε να είστε πιο υγιής και πιο γόνιμος.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

 • Βάλτε στη ζωή σας τη φυσική δραστηριότητα που ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης.
 • Περιορίστε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Διακόψτε το κάπνισμα.
 • Βρείτε τρόπους να διαχειρίζεστε το άγχος, ώστε να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης
 • Δώστε προτεραιότητα στον καλό και επαρκή για τις ανάγκες σας ύπνο.
 • Συζητήστε τις διατροφικές σας συνήθειες και ανάγκες με τον γιατρό σας και διερευνήστε εάν σας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα.
 • Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα) συζητήστε με τον γιατρό σας για την καλύτερη διαχείρησή τους.

Πότε να επισκεφθείτε ειδικό γονιμότητας

Εάν κάνετε ελεύθερα έρωτα με τη σύντροφό σας τους τελευταίους 6-12 μήνες και δεν έχετε συλλάβει είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ορισμένες παθήσεις και ορμονικές ή γενετικές καταστάσεις συμβάλουν στην υπογονιμότητα, και η έγκαιρη, εξατομικευμένη αντιμετώπιση τους είναι πολύ σημαντική στην προσπάθεια σας για ένα μωρό.

Fertilovit® Mplus – Για τη διατροφική ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Σύμφωνα με  επιστημονικές μελέτες  λαμβάνοντας το προστατευμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διατροφικό συμπλήρωμα Fertilovit® Mplus για 3 μήνες μπορείτε να βελτιώσετε τις πλέον σημαντικές παραμέτρους του σπέρματος. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τις παραμέτρους που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως απαραίτητες για την ανάλυση του σπέρματος (συγκέντρωση, κινητικότητα, μορφολογία), αλλά και για τις περιπτώσεις σπερματοζωαρίων με κυτταροπλασματικά κενοτόπια (cytoplasmic vacuoles) όπως καθορίζονται από την προηγμένη ανάλυση μορφολογίας MSOME.

Ειδικότερα, οι άνδρες με ισχυρή διαταραχή της ποιότητας του σπέρματος, όπως η ιδιοπαθής ολιγοασθενοτερατοζωωοσπερμία (OAT) έχουν μέγιστο όφελος κυρίως γιατί οι μελέτες δείχνουν ότι η διαιτητική συμπλήρωση με Fertilovit® Mplus μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των  κατηγορίας Ι MSOME σπερματοζωαρίων και να οδηγήσει σε μια μεγάλη βελτίωση στην κινητικότητα του σπέρματος, καθώς και στο συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Σχετικές ερωτήσεις:

Που μπορώ να προμηθευτώ τα Fertilovit® Mplus;

Μπορείτε ΕΔΩ

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα