Αντισύλληψη και ανεπάρκεια βιταμινών | Τα SOS και τι να προσέξετε αν σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη στο μέλλον

Η εξισορρόπηση της επιλογής των αντισυλληπτικών χαπιών και τι ρόλο παίζουν οι βιταμίνες για το τώρα, το πριν και το μετά.

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν μία πλέον αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης ενώ μπορούν επίσης να βοηθήσουν και στις ακανόνιστες περιόδους, στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών PCOS, την ενδομητρίωση, την ακμή, τις κράμπες περιόδου καθώς και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με ορμονική ανισορροπία. Αυτό όμως που πρέπει κάθε γυναίκα να γνωρίζει, ιδιαίτερα αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πως η δράση των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση κάποιων θρεπτικών συστατικών από το σώμα.

Ενώ υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης, τα αντισυλληπτικά χάπια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή παγκοσμίως. Για πολλές γυναίκες, η διά του στόματος λήψη αντισυλληπτικών είναι μια δραστηριότητα ρουτίνας που πολλές φορές όμως δεν συνοδεύεται από τη σωστή έρευνα και ενημέρωση. Κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Στατιστικά, 7 στις 10 γυναίκες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης παγκοσμίως ( στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο), και, αν και τις περισσότερες φορές οι γυναίκες γνωρίζουν την αποτελεσματικότητά τους, ωστόσο δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις των θρεπτικών συστατικών ή την ανεπάρκεια που σχετίζονται με τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ειδικότερα, τα αντισυλληπτικά χάπια περιλαμβάνουν προγεστίνη και οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να εξαντλήσουν ορισμένα κομβικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών. Ελάχιστες γυναίκες θα γνώριζαν ότι αυτά τα -πολύ σημαντικά βεβαίως- χάπια μπορεί να αποστραγγίζουν συστηματικά το σώμα τους από βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία την καρδιαγγειακή υγεία τους.

Σαφέστατα, η θρεπτική κατάσταση μιας γυναίκας είναι επίσης υψίστης σημασίας τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης καθώς επηρεάζει και τη εξέλιξη αλλά και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επομένως κάθε γυναίκα που σχεδιάζει μια κύηση θα πρέπει να γνωρίζει τη θρεπτική της κατάσταση και επάρκεια βιταμινών και να μεριμνήσει καταλλήλως γι΄αυτή.

Η επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών και η αλληλεπίδρασή τους με τα θρεπτικά συστατικά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο πρέπει να δώσουμε πολλή προσοχή και να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα του γιατί  κάποια πράγματα και ειδικότερα για την υγεία, θα πρέπει να δρουν συνεργιστικά.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους από τους πιο βασικούς λόγους.

Αντισύλληψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και των επιπέδων ασβεστίου. Καθώς το επαρκές ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, η βιταμίνη D είναι επίσης το ίδιο απαραίτητη για την υγεία τους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, τα αντισυλληπτικά χάπια με οιστρογόνα φαίνεται να μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης D. Ένα άλλο εύρημα έδειξε ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D όταν σχεδιάζουν να συλλάβουν.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχές των νεφρών και του ήπατος. Αυτού του είδους η ανεπάρκεια, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαταραχών του εμβρύου, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και το άσθμα.

Συνολικά, οι γυναίκες που σχεδιάζουν να σταματήσουν τα αντισυλληπτικά χάπια και σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξουν τη διατροφή, να λαμβάνουν εξειδικευμένα συμπληρώματα και να πάρουν και άλλα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D.

Αντισύλληψη και ανεπάρκεια βιταμίνης Β

Η βιταμίνη Β, όπως η Β6, η Β9 και η Β12, παίζει άκρως σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων και των νεύρων. Επιπλέον, πολλές λειτουργίες του σώματος απαιτούν βιταμίνη Β για να λειτουργήσουν συλλογικά. Η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αναιμία και κακές γνωστικές λειτουργίες. Όπως είναι λογικό, η βιταμίνη Β είναι επίσης απαραίτητη για τη φυσιολογική υγεία και ανάπτυξη του εμβρύου. Καθώς πολλές εγκυμοσύνες συμβαίνουν απρογραμμάτιστα μετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς επηρεάζεται η θρεπτική υγεία πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά.

Αντισύλληψη και ανεπάρκεια φολικού οξέος

Το φυλλικό οξύ είναι ένας τύπος βιταμίνης Β που βοηθά στο σχηματισμό νέων κυττάρων. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ των αντισυλληπτικών χαπιών και των χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος στο αίμα. Έτσι, κρίνεται απαραίτητο οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να καταναλώνουν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος εάν λαμβάνουν τέτοια χάπια.
Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και την πρόληψη δυσλειτουργιών του νευρικού σωλήνα (NTDs). Επομένως, είναι σημαντικό να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος για να μειωθεί ο κίνδυνος αναπτυξιακών ανωμαλιών στην εγκυμοσύνη που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών.

Αντισύλληψη και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και των νεύρων του σώματος. Βοηθά επίσης στη δημιουργία γενετικού υλικού και DNA σε όλα τα κύτταρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12 είναι χαμηλή στις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Παρόμοια με το φολικό οξύ, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης NTD που προαναφέραμε. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να σχετίζονται με κακοήθη αναιμία, μια κατάσταση όπου το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12.
Καθώς τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν αρνητικά τη βιταμίνη Β12, η λήψη συμπληρωμάτων που την περιέχουν θεωρείται ευεργετική για την υγεία της γυναίκας.

Αντισύλληψη και ανεπάρκεια σιδήρου

Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε στα κύτταρα του σώματος. Η σιδηροπενική αναιμία παρατηρείται σχεδόν στο 20% των γυναικών. Ο σίδηρος κινείται στο αίμα συνδεδεμένος με μια πρωτεΐνη και η μειωμένη δέσμευση είναι υπεύθυνη για τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Τα αντισυλληπτικά χάπια βελτιώνουν την ικανότητα δέσμευσης σιδήρου και έτσι βοηθούν στη διαχείριση της
ανεπάρκειας σιδήρου.

Επιπλέον, οι γυναίκες με βαριές περιόδους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου. Καθώς τα αντισυλληπτικά χάπια βελτιώνουν τα ορμονικά επίπεδα και διαχειρίζονται την εμμηνορροϊκή ροή αίματος, βελτιώνουν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα. Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι επομένως μια εξαιρετική αντισυλληπτική επιλογή για γυναίκες με σιδηροπενική αναιμία.

Αντισύλληψη και πρωτεϊνική ανεπάρκεια

Η πρωτεΐνη S είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ. Λειτουργεί ως συμπαράγοντας στην πήξη και η ανεπάρκειά της συνδέεται με διαταραχές πήξης του αίματος. Η ανεπάρκεια της πρωτεΐνης S είναι πιο συχνή σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά έχουν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θρομβολυτικών
διαταραχών σε σύγκριση με εκείνες που δεν λαμβάνουν. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη στο μέλλον να παρακολουθούν τα επίπεδα πρωτεΐνης S για την πρόληψη διαταραχών πήξης του αίματος.

Αντισύλληψη και ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε πολλά κύτταρα του σώματος και είναι σημαντικός όχι μόνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και τη γονιμότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανεπάρκεια ψευδαργύρου παρατηρείται σχεδόν στο 31% του πληθυσμού. Πολλές είναι μελέτες που έχουν δείξει ότι ακόμη και μια μικρή δόση αντισυλληπτικών χαπιών μεταβάλλει αρνητικά τα επίπεδα ψευδαργύρου.  Επιπλέον, η ανεπάρκεια
ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάπτυξης, θνησιγένεια και πρόωρο τοκετό. Τα συμπληρώματα με ψευδάργυρο μπορεί επομένως να είναι χρήσιμα για την υποστήριξη των γυναικών που λαμβάνουν στην παρούσα φάση αντισυλληπτικά χάπια.

Αντισύλληψη και ανεπάρκεια μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και εμπλέκεται σε σχεδόν 300 χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Υποστηρίζει επίσης την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, τις λειτουργίες της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Η σοβαρή έλλειψη μαγνησίου μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην προεκλαμψία, την ελλιπή ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμη, σε περίπτωση σοβαρής ανεπάρκειας και σε αποβολή. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, μειώνει τα επίπεδα μαγνησίου και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ανεπάρκεια αυτού του θρεπτικού συστατικού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό σε γυναίκες που δεν λαμβάνουν αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή. Το ίδιο συμβαίνει με την υψηλής έντασης άσκηση, την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, τον κακό, ανεπαρκή ύπνο καθώς και το χρόνιο στρες που στραγγίζουν τα αποθέματα μαγνησίου του σώματος.Σύμφωνα με μελέτες, η επάρκεια μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Οπότε, εάν μία γυναίκα έχει σκοπό στο άμεσο μέλλον να συλλάβει αλλά στην παρούσα φάση λαμβάνει το αντισυλληπτικό χάπι, είναι σημαντικό να επιτευχθεί επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής. Εάν για οποιοδήποτε μια γυναίκα δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο μέσω των τροφών, θα πρέπει να πάρει μαγνήσιο μέσω συμπληρώματος.

Συμπερασματικά

Τα φυσιολογικά επίπεδα πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ακόμα περισσότερο, όταν μία γυναίκα λαμβάνει το αντισυλληπτικό χάπι και επιθυμεί να διατηρήσει τη γονιμότητα της στα βέλτιστα επίπεδα. Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής με όλες τις παραπάνω απαραίτητες βιταμίνες όπως το φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμπεριλαμβανομένης της Β12, βιταμίνη D, μαγνήσιο και ψευδάργυρο μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση και βελτιστοποίηση των επιπέδων τους και να προστατέψουν από πιθανές επιπλοκές και διαταραχές που σχετίζονται με την έλλειψή τους κατά τη διάρκεια λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

Η γυναικεία σειρά Fertilovit® για γυναίκες περιλαμβάνει έξι διαφορετικά προϊόντα απόλυτα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες και διατροφικές απαιτήσεις κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που λαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι, το πιο νέο από τα προϊόντα της γυναικείας σειράς, τo Resilovit® Pill , προορίζεται ακριβώς για αυτό το σκοπό, παρέχοντας προστασία όχι μόνο στο αναπαραγωγικό σύστημα αλλά και το ανοσοποιητικό και το ουροποιητικό, με τις ευεργετικές του ιδιότητες να μην περιορίζονται μόνο σε αυτά τα συστήματα αλλά να έχουν θετική επίδραση και στο δέρμα, τη διάθεση κα τα επίπεδα ενέργειας. Δεν έγινε τυχαία τόσο γρήγορα ένα από τα best sellers της εταιρείας παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι όταν λαμβάνουμε αντισυλληπτικά, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να διατηρήσουμε την ισορροπία της συνολικής μας υγείας και ειδικότερα όταν υπάρχει ο σχεδιασμός μιας εγκυμοσύνης που θα πρέπει να σκεφτόμαστε για μία ακόμα ζωή.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα