Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είστε μόνοι, καθώς η υπογονιμότητα είναι πιο συχνή από ό, τι νομίζετε. Ενώ η υπογονιμότητα δεν είναι πάντα θεραπεύσιμη, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.
Η ποιότητα του σπέρματος και ως εκ τούτου η ανδρική γονιμότητα είναι εφικτό μερικές φορές να βελτιωθεί με υγιεινή διατροφή, εξειδικευμένα συμπληρώματα καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Η ανδρική υπογονιμότητα είναι άμεσα εξαρτημένη από την ποιότητα του σπέρματος και την υγεία των σπερματοζωαρίων, ενώ μερικές φορές συνδέεται και με παράγοντες που αφορούν τη σεξουαλική λειτουργία όπως τα παρακάτω:
Σεξουαλική ορμή
H λίμπιντο ή αλλιώς σεξουαλική διάθεση περιγράφει την όρεξη του ατόμου για σεξ. Τα τρόφιμα ή συμπληρώματα που μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη λίμπιντο ονομάζονται αφροδισιακά.
Στυτική δυσλειτουργία
Επίσης γνωστή ως ανικανότητα, η στυτική δυσλειτουργία είναι όταν ένας άνδρας δεν μπορεί να αναπτύξει ή να διατηρήσει μια στύση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της εκσπερμάτισης.
Αριθμός σπερματοζωαρίων
Μια σημαντική πτυχή της ποιότητας του σπέρματος είναι ο αριθμός ή η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων σε μια δεδομένη ποσότητα σπέρματος.
Κινητικότητα σπέρματος
Μια βασική λειτουργία των υγιών σπερματοζωαρίων είναι η ικανότητά τους να κολυμπούν. Πιο συγκεκριμένα, μετά την εκσπερμάτιση, τα σπερματοζωάρια αρχίζουν να κολυμπούν “προς τα πάνω”, προς τις σάλπιγγες προκειμένου να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Το σπέρμα που κολυμπάει γρήγορα μπορεί να φτάσει στο ωάριο ακόμα και μέσα σε μισή ώρα, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν μέρες. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα έως και 48-72 ώρες.
Επίπεδα τεστοστερόνης – ορμονική ανισορροπία
Σε ορισμένους άνδρες, η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή άλλες ορμονικές διαταραχές.
Σε γενικές γραμμές, η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να αποδίδεται σε περισσότερες από μία αιτίες και εξαρτάται από τη γενετική, τη γενική υγεία, τη φυσική κατάσταση, διάφορες ασθένειες αλλά και διατροφικές μολυσματικές ουσίες.
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής καθίσταται πολύ σημαντικός.
Ας δούμε μερικούς τρόπους ενίσχυσης της γονιμότητας των ανδρών:
1. Λήψη επαρκούς ψευδαργύρου
Σύμφωνα με μελέτες, χαμηλή αποθέματα ή ανεπάρκεια ψευδαργύρου σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κακή ποιότητα σπέρματος και αυξημένο κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας. Επίσης, η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε άτομα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.
2. Τακτική άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει τη γονιμότητα. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που γυμνάζονται τακτικά έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καλύτερη ποιότητα σπέρματος, δεν συνίσταται ωστόσο η υπερβολική άσκηση, καθώς μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Διαβάστε περισσότερα- Άσκηση και ανδρική γονιμότητα
3. Λήψη επαρκούς βιταμίνης C
Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα. Το οξειδωτικό στρες παράγεται συνεχώς στο σώμα, αλλά τα επίπεδά του είναι ελεγχόμενα στους υγιείς ανθρώπους. Τα πολύ υψηλά επίπεδα του οξειδωτικού στρες έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα στους άνδρες. Έτσι, η λήψη αρκετών αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων από αυτές τις επιβλαβείς επιδράσεις. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνης C μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα, τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος.
Μάθετε για το M PLUS – Κλινικά δικιμασμένη αποτελεσματικότητα και πατενταρισμένη σύνθεση με βιταμίνη C παρατεταμένης αποδέσμευσης.
4. Ελαχιστοποίηση του άγχους
Το άγχος μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ικανοποίησή σας και να επηρεάσει τη γονιμότητα, ενώ το παρατεταμένο στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία έχει ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην τεστοστερόνη. Οι ήπιες μορφές στρες μπορούν να μειωθούν με τεχνικές χαλάρωσης, όπως μία βόλτα στη φύση, διαλογισμός και η γυμναστική.
5. Πάρτε αρκετή βιταμίνη D
Η βιταμίνη D μπορεί να επίσης να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ άντρες με έλλειψη βιταμίνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Μερικές ακόμη συμβουλές
Η λύση στο πρόβλημα θα εξαρτηθεί και από την αιτία των προβλημάτων γονιμότητας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η γονιμότητα και η λίμπιντο συνήθως συμβαδίζουν με τη γενική υγεία, οπότε οτιδήποτε βελτιώνει τη γενική υγεία είναι πιθανό να ενισχύσει τη γονιμότητα.
Καλό θα ήταν να εφαρμοστούν και τα ακόλουθα:
- Εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
- Διατήρηση φυσιολογικού βάρους.
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.
- Λήψη αρκετού φυλλικού οξέος.
- Επαρκής ύπνος.
- Κατανάλωση φαγητών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καρύδια.
- Αποφυγή κατανάλωσης πάρα πολλής σόγια. (Η σόγια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, οι οποίες σχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος).
Διαβάστε επίσης:
Συμβουλές για άνδρες που θέλουν να γίνουν σύντομα γονείς.