Άνδρες: Συμβουλές για υγιές σπέρμα

Για τους άνδρες, οι όρχεις αποτελούν ένα «εργοστάσιο» παραγωγής σπερματοζωαρίων. Και εσείς αυτό που θέλετε είναι να παράγουν ένα καλό προϊόν, ένα υγιές σπέρμα, επομένως πρέπει να κάνετε τις σωστές επιλογές για να είναι οι «εργάτες» σας ευτυχισμένοι και υγιείς.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με τη γονιμότητα και το υγιές σπέρμα δεν εξαρτώνται από εσάς. Για παράδειγμα, υπέρχουν περιπτώσεις που η ανδρική υπογονιμότητα είναι ιδιοπαθής ή γενετικά καθορισμένη. Θα εκπλαγείτε, όμως, μαθαίνοντας πόσα πολλά είναι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία και την ζωτικότητα του σπέρματός σας. Γιατί πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως στην πραγματικότητα, οι επιλογές στον τρόπο ζωής σας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο σπέρμα σας.

Να λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες επιλογές για ένα υγιές σπέρμα.

Σβήστε το τσιγάρο. Είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μην καπνίζετε: το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό και την κινητότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ μπορεί ακόμα και να βλάψει το DNA στον πυρήνα τους, με συνέπεια όχι μόνο να αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας σε εσάς αλλά και τον κίνδυνο να αποβάλλει η σύντροφό σας, επειδή το έμβρυο που θα έχει δημιουργηθεί θα έχει γενετικά προβλήματα. Ευτυχώς, οι βλάβες αυτές είναι σε σημαντικό βαθμό αναστρέψιμες, αν κόψετε το κάπνισμα.

Βελτιώστε τη διατροφή σας. Να αποφεύγετε τα πρόχειρα φαγητά που είναι γεμάτα ζάχαρη, λίπη και συντηρητικά. Να προτιμάτε τα φρέσκα, μη επεξεργασμένα και ολόκληρα προϊόντα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα,
επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες (ιδίως σε βιταμίνες C και Ε) που ασκούν θετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής όπως τα Fertilovit MT και M Plus θα δημιουργήσουν ακόμα πιο ιδανικές σπερματογένεσης και θα τονώσουν τον ανδρισμό σας.

Προσέξτε τη δομή του σώματός σας. Για ένα υγιές σπέρμα, να συνδυάζετε την υγιεινή διατροφή με ασκήσεις που γυμνάζουν τους μυς. Η ικανότητα του σώματος να παράγει σπερματοζωάρια εξαρτάται από την ικανότητα του οργανισμού να παράγει τον σωστό συνδυασμό ορμονών και ο περίσσειος λιπώδης ιστός χαλάει αυτή την λεπτή ισορροπία. Φροντίστε λοιπόν να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, για να αποφύγετε αυτόν τον σκόπελο.

Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ στο ελάχιστο. Ένα-δύο ποτά την εβδομάδα ή σε εξαιρετικές περιστάσεις δεν βλάπτουν την υγεία του σπέρματος, αλλά η κατάχρηση αλκοόλ ή η εξάρτηση από αυτό μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις ορμόνες σας που πλήττουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων (χώρια οι άλλες συνέπειες στην υγεία). Φροντίστε, λοιπόν, για ένα υγιές σπέρμα να μην το παρακάνετε με το αλκοόλ, ιδιαίτερα εάν προσπαθείτε και για μωρό.

Μην παίρνετε συμπληρώματα τεστοστερόνης, και σε καμία περίπτωση χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Ολοένα περισσότεροι άνδρες χρησιμοποιούν συμπληρώματα τεστοστερόνης, δυστυχώς χωρίς ιατρική συνταγή. Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά, μην ακολουθήσετε το παράδειγμά τους. Η λήψη συμπληρωμάτων τεστοστερόνης διαταράσσει τη φυσική παραγωγή της ορμόνης στο σώμα, με συνέπεια να μπλοκάρεται η παραγωγή σπερματοζωαρίων. Θυμηθείτε ότι η τεστοστερόνη δοκιμάζεται ως αντισυλληπτικό για άνδρες.

Μείνετε μακριά από το τζακούζι. Και από τη σάουνα και γενικότερα από κάθε τι που παράγει μεγάλη θερμότητα στην οποία εκτίθενται οι όρχεις (ακόμα και από το να γράφετε με το λάπτοπ ακουμπισμένο στα πόδια σας). Οι όρχεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στη θερμότητα, γι’ αυτό κρέμονται έξω από το σώμα του άνδρα (η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 36,5-37 βαθμούς Κελσίου αλλά για τους όρχεις είναι πολύ υψηλή, οπότε η φύση προνόησε να βρίσκονται έξω από το σώμα όπου επικρατούν καλύτερες θερμοκρασίες). Αν, λοιπόν, εσείς τους εκθέτετε σε μεγάλη θερμότητα, μπορεί να καταλήξετε με
προβλήματα υπογονιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε πως μπορεί να έχετε διαταραχή στη γονιμότητα σας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας που γνωρίζει καλά το ιατρικό σας ιστορικό και θα σας καθοδηγήσει σωστά για το τι πρέπει να κάνετε.

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα