8 ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ενημέρωσης για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και οι ειδικοί λένε ότι παρότι είναι εξαιρετικά συχνό (προσβάλλει σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) οι μισές ασθενείς δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτό.

Για να ρίξουμε λίγο φως σ’ αυτή τη «σιωπηρή» ορμονική διαταραχή, παραθέτουμε μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματά της. Αν έχετε κάποιο ή κάποια από αυτά, συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας και ζητήστε να τα αξιολογήσει.

 1. Ο κύκλος σας είναι ακανόνιστος. Ο απρόβλεπτος έμμηνος κύκλος και οι μεγάλες καθυστερήσεις της περιόδου (χωρίς να είστε έγκυος) αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συνδρόμου και οφείλονται ξεκάθαρα στην έλλειψη ορμονικής ισορροπίας στον οργανισμό. Έτσι, η γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο οκτώ ή λιγότερες φορές τον χρόνο ή αντί για 28 ημέρες να έχει έμμηνο κύκλο των 35 ημερών ή μεγαλύτερο. Μερικές ασθενείς παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερη ή μικρότερη αιμορραγία από την φυσιολογική.
 2. Βγάζετε τρίχες σε «λάθος» σημεία του σώματος. Στις γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο, οι ωοθήκες παράγουν υπερβολικές ποσότητες ανδρογόνων, τα οποία διεγείρουν την τριχοφυΐα – όχι όμως στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά γύρω από τις θηλές των μαστών, στον θώρακα, στους μηρούς ανάμεσα στα πόδια, στην κοιλιά, στο «μουστάκι» και κάτω από τη γνάθο. Με άλλα λόγια, οι τρίχες αναπτύσσονται σε σημεία όπου οι γυναίκες κανονικά δεν έχουν αυξημένη τριχοφυΐα.
 3. Έχετε ακμή σαν να περνάτε δεύτερη εφηβεία. Τα αυξημένα ανδρογόνα προκαλούν επίσης ακμή, καθώς διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος, ευνοούν την απόφραξη των πόρων και δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την ακμή.
 4. Υπάρχει ένας σκούρος «δακτύλιος» στον αυχένα σας. Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι οφείλεται σε κάτι που πιθανώς φοράτε, αλλά στην πραγματικότητα η αιτία είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών το οποίο συχνά δημιουργεί μία επίμονη, σκουρόχρωμη γραμμή γύρω από τον αυχένα. Ο αποχρωματισμός αυτός δεν υποχωρεί εύκολα, ενώ μπορεί επίσης να εμφανιστεί κάτω από τις μασχάλες και στο αιδοίο.
 5. Παχαίνετε αλλά δεν ξέρετε γιατί. Περίπου οι μισές γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά (κεντρική παχυσαρκία). Η αιτία μπορεί να είναι η αντοχή στην ινσουλίνη, δηλαδή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός στο να μεταβολίσει το σάκχαρο (γλυκόζη). Δυστυχώς, η αντοχή στην ινσουλίνη ανοίγει τον δρόμο και στην ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτη.
 6. Παρουσιάζετε ενοχλητικές «κρεατοελιές». Για λόγους τους οποίους ούτε οι επιστήμονες κατανοούν πλήρως, το σύνδρομο έχει την τάση να οδηγεί σε αυξημένους ακροχορδώνες (ή θηλώματα), όπως λέγονται επιστημονικά οι «κρεατοελιές», δηλαδή στην ανάπτυξη ενός είδους σπίλων (ελιές) που έχουν μίσχο και συνήθως εμφανίζονται στην περιοχή του λαιμού και στις μασχάλες. Οι ακροχορδώνες είναι καλοήθεις και συνήθως εμφανίζονται στα σημεία όπου υπάρχει τριβή του δέρματος. Επειδή, πάντως, οι «κρεατοελιές» εμφανίζονται και σε άτομα δίχως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μην ανησυχήσετε αν τις εμφανίζετε δίχως άλλα ύποπτα συμπτώματα.
 7. Αραιώνουν τα μαλλιά σας. Παρότι το σύνδρομο ευνοεί στην τριχοφυΐα στο σώμα, την εμποδίζει στο κεφάλι και έτσι πολλές ασθενείς παρουσιάζουν λέπτυνση των μαλλιών τους που συχνά εντείνεται στην μέση ηλικία.
 8. Δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος. Οι ορμονικές διαταραχές που ευθύνονται για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επηρεάζουν την ωορρηξία, η οποία είναι απαραίτητη για να μείνει μια γυναίκα έγκυος. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το σύνδρομο αποτελεί μία από τις πιο γνωστές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες και ευθύνεται για το 70% των κρουσμάτων υπογονιμότητας λόγω δυσκολιών στην ωορρηξία, σύμφωνα με το Ίδρυμα Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS Foundation) των ΗΠΑ.

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα