Σχεδόν καμία ασθένεια στη γυναικολογία δεν αφήνει τους ασθενείς τόσο απογοητευμένους από τη συμβατική ιατρική όπως η ενδομητρίωση. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους ή πιο ολιστικές μεθόδους για να βελτιώσουν την υγεία τους με αυτή τη χρόνια πάθηση. Αυτό τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στη διατροφή και τη στοχευμένη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής .
Σύμφωνα με μελέτες, 9 στις 10 γυναίκες με ενδομητρίωση υποφέρουν από μία ή περισσότερες τροφικές δυσανεξίες. Αν αποκλειστούν από τη διατροφή τα σχετικά τρόφιμα, το ήδη υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα έχει λιγότερα αρνητικά ερεθίσματα και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Η λεγόμενη αντιφλεγμονώδης δίαιτα βοηθά επίσης το υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό σύστημα να “ηρεμήσει λίγο”. Η στοχευμένη συμπλήρωση ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να φέρει περαιτέρω υποστήριξη.
Ποια συμπληρώματα διατροφής είναι χρήσιμα;
Σε γενικές γραμμές, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι υποστηρίξει τη γυναίκα που πάσχει από ενδομητρίωση σε μοριακό επίπεδο, αλλά ποτέ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες προς μια πιο υγιεινή και αντιφλεγμονώδη διατροφή.
Κατά την επιλογή των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μία σοβαρή ασθένεια όπως η ενδομητρίωση, καλό είναι να δίνετε προσοχή στην ποιότητα. Η χώρα κατασκευής μπορεί να είναι μια ένδειξη καλής ποιότητας. Εντός της ΕΕ, τα πρότυπα ποιότητας είναι συνήθως αρκετά αυστηρά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα σε άλλα μέρη του κόσμου. Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής των δραστικών συστατικών, η συσκευασία είναι μια καλή ένδειξη: για αυτό και πρέπει να αξιολογείται ποιος τύπος κάψουλας χρησιμοποιείται ανά περίσταση. Το ζήτημα της δοσολογικής μορφής είναι επίσης ένα ζήτημα. Γενικά, μπορεί να ειπωθεί ότι οι κάψουλες μπορούν συνήθως να παρασκευαστούν με πολύ λιγότερα πρόσθετα τροφίμων από τα συμπιεσμένα δισκία. Επομένως, οι κάψουλες είναι πραγματικά πάντα προτιμότερες. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Εάν οι κάψουλες είναι πολύ μεγάλες για να καταποθούν, μπορεί ανάλογα το σκεύασμα και την ανθεκτικότητα των επιμέρους συστατικών να ανοιχθούν και να καταναλωθούν μαζί με κάποιο ρόφημα.
Ενδομητρίωση, πόνος και δραστικά συστατικά
Επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι πάνω από όλα είναι η φλεγμονή αυτή που σχετίζεται με την ενδομητρίωση και μαζί με το πολύ αυξημένο οξειδωτικό στρες οδηγούν στον συχνά πολύ έντονο πόνο που χαρακτηρίζει την ασθένεια. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς συνήθως επωφελούνται από όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα καλά για αυτό το σκοπό. Περιέχουν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών. Γνωστά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C & E φαίνεται να έχουν επίσης ευεργετική δράση. Πρέπει στο σημείο αυτό να αναφερθεί επίσης το μαγνήσιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν είναι αγχωμένοι, καταναλώνουν περισσότερο μαγνήσιο και όπως είναι γνωστό η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Ο πόνος που σχετίζεται με την ενδομητρίωση είναι προφανώς ένας σημαντικός παράγοντας άγχους, που οδηγεί πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση να έχουν αυξημένη ανάγκη για μαγνήσιο. Έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στα εσωτερικά όργανα, και έτσι να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.
Όταν ο στόχος είναι η μείωση της φλεγμονής
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα μακράς αλυσίδας απαραίτητα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδανικά για ήπια και φυσική μείωση της φλεγμονής σε μοριακό επίπεδο. Αναπτύσσουν τα θετικά τους αποτελέσματα πάνω απ’ όλα επειδή χρησιμεύουν στον οργανισμό ως πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή ρυθμιστικών ενώσεων που μειώνουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα. Άλλα φυσικά φυτοχημικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο από τις ντομάτες ή το γνωστό μπαχαρικό κουρκουμάς, έχουν επίσης μελετηθεί καλά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.
Ενάντια στην εξέλιξη της ενδομητρίωσης
Στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, το αυξημένο οξειδωτικό στρες όχι μόνο φαίνεται να εντείνει τον ίδιο τον πόνο, αλλά πλέον θεωρείται ότι προάγει επίσης την εξέλιξη της ενδομητρίωσης σαν μοριακός επιταχυντής. Όμως, σύμφωνα με έρευνα φαίνεται ότι ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη ενδομητρίωσης σε πολλές περιπτώσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Dr Porpora με το αντιοξειδωτικό N-ακετυλο-κυστεΐνη (NAC).
Όταν η “κυριαρχία” των οιστρογόνων είναι το πρόβλημα
Όταν στην ενδομητρίωση αναφερόμαστε σε “κυριαρχία” των οιστρογόνων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πάντα υπερπαραγωγή οιστρογόνων, αλλά πως υπάρχουν πάρα πολλά οιστρογόνα σε σύγκριση με την προγεστερόνη. Επομένως, η βιταμίνη Β6, για παράδειγμα, μπορεί να είναι χρήσιμη για πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή προγεστερόνης και έτσι εξουδετερώνει την περίσσεια οιστρογόνων.
Βιταμίνη D
Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συσχετιστεί με πιο έντονα συμπτώματα ενδομητρίωσης. Το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι πραγματικά σαφές. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς περίεργο, δεδομένου ότι σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτονται νέοι τομείς στους οποίους η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Άλλωστε, ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D στην αναπαραγωγή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος.
Σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Κατανάλωσης II στη Γερμανία, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού δεν έχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, συνιστάται να ελέγχετε τα επίπεδα της βιταμίνης D κατά διαστήματα (ειδικά στο τέλος του χειμώνα) και να λαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D εάν είναι απαραίτητο.
Εάν έχετε ενδομητρίωση και προσπαθείτε για ένα μωρό.
Όπως κάθε άλλη γυναίκα που θέλει να κάνει παιδιά, και η γυναίκα που πάσχει από ενδομητρίωση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσει τη διατροφή της με φυλλικό οξύ. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 400 μg την ημέρα. Μεγάλες επιστημονικές μελέτες έχουν βρει ότι το φυλλικό οξύ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών δυσπλασιών. Αυτές προκύπτουν στην αρχή της εγκυμοσύνης, οπότε είναι σημαντικό το φυλλικό οξύ να είναι σε απόθεμα από τη στιγμή που θέλετε να κάνετε παιδιά.
Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι εάν χρησιμοποιείτε το αντισυλληπτικό χάπι, συνήθως έχετε ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα φυλλικού οξέος, επειδή το χάπι πραγματικά “κλέβει” το φυλλικό οξύ από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, θα ήταν ιδανικό εάν ξεκινούσατε να παίρνετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος τουλάχιστον 2 με 3 μήνες πριν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη.
Τέλος, μια άλλη σημαντική πτυχή της ενδομητρίωσης είναι η ποιότητα των ωαρίων, εξαιτίας τη συνεχούς φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Ως εκ τούτου, συνιστάται η αντιοξειδωτική υποστήριξη για την προστασία των ευαίσθητων ωαρίων όσο πιο σύντομα γίνεται όταν αποφασίσετε να τεκνοποιήσετε.
Όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω βρίσκονται, μεταξύ άλλων σημαντικών για τη γονιμότητα συστατικών, στο FERTILOVIT® F ENDO
- Εάν έχετε διαγνωσθεί με ενδομητρίωση και πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποιο σχετικό χειρουργείο, συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο διατροφικής υποστήριξης σας με FERTILOVIT® F ENDO, 1 μήνα πριν και τουλάχιστον 3 μήνες πριν το χειρουργείο.
- Σε περίπτωση λήψης χαπιών ή ορμονοθεραπείας, συζητήστε με το γιατρό σας τη συγχορήγηση του FERTILOVIT® F ENDO για όσο διαρκεί η θεραπεία σας.
- Εάν προσπαθείτε για μωρό ή πρόκειται να υποβληθείτε εξαιτίας της ενδομητρίωσης σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ενισχύστε τη γονιμότητα σας σε μοριακό επίπεδο με FERTILOVIT® F ENDO 3 μήνες πριν την έναρξη της προσπάθειας σας, ταυτόχρονα με μία αντιφλεγμονώδη διατροφή.
Επωφεληθείτε με την μέγιστη έκπτωση στην τρίμηνη αγωγή με την αγορά σας ΕΔΩ