Ενδομητρίωση: Καθυστέρηση έως και 10 χρόνια μέχρι τη σωστή διάγνωση

Πολλές γυναίκες υποφέρουν χρόνια δίχως λόγο εξαιτίας της ενδομητρίωσης, επειδή καθυστερεί σημαντικά να διαγνωστεί η πάθησή τους.

Αυτό ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της Βρετανίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE), που εξέδωσε σήμερα τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες προς γιατρούς και ασθενείς για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής, η οποία προσβάλλει μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Σύμφωνα με το NICE, τόσο οι οικογενειακοί γιατροί όσο και οι εξειδικευμένοι συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος, η εξάντληση και η υπογονιμότητα οφείλονται σε ενδομητρίωση, με συνέπεια να περνούν οι γυναίκες από 4 έως και 10 χρόνια υποφέροντας, δίχως να γνωρίζουν τι τους συμβαίνει.

Μάλιστα πολλές φορές χρειάζονται έως και 10 επισκέψεις στον γιατρό πριν γίνει η σωστή διάγνωση.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καθυστερημένης διάγνωσης, το οποίο μοιραία δυσχεραίνει τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, το NICE συνιστά στους γιατρούς να παραπέμπουν κατ’ αρχήν τις γυναίκες με ύποπτα συμπτώματα για απεικονιστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία).

Ακόμα, όμως, κι αν η κλινική εξέταση (ψηλάφηση της κοιλιάς, εξέταση της πυέλου) και οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν έχουν παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης, αλλά να παραπέμψει τη γυναίκα για περαιτέρω έλεγχο με άλλες μεθόδους (π.χ. διερευνητική λαπαροσκόπηση).

Σύμφωνα με το NICE, υπόνοιες για ενδομητρίωση πρέπει να εγείρονται σε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες (ακόμα και στις ηλικίες κάτω των 17 ετών) που απευθύνονται στον γιατρό με 1 ή περισσότερα από τα εξής συμπτώματα:

 • Χρόνιο πυελικό πόνο
 • Πόνο σχετιζόμενο με την έμμηνο ρήση (δυσμηνόρροια), ο οποίος επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής
 • Έντονο πόνο στη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή ακολουθούν τον έμμηνο κύκλο, ιδίως επώδυνες κενώσεις του εντέρου
 • Ουρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή ακολουθούν τον έμμηνο κύκλο, ιδίως αίμα στα ούρα ή πόνος κατά την ούρηση
 • Υπογονιμότητα που συνοδεύεται από 1 ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Η ενδομητρίωση είναι η ασθένεια κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά επιστρώνει μόνο το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (το ενδομήτριο), αναπτύσσεται και έξω από αυτήν, παρουσιάζοντας αυξομείωση του μεγέθους του ανάλογα με τις διακυμάνσεις των οιστρογόνων κατά τον έμμηνο κύκλο.

Η ανάπτυξή του σε χώρο όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, δηλαδή μέσα στην πύελο ή την κοιλιά, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, σοβαρή αιμορραγία, βλάβες σε άλλα όργανα (συμπεριλαμβανομένων των εντέρων και της ουροδόχου κύστεως) και υπογονιμότητα.

Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα φάρμακα, ορμονική θεραπεία, εγχείρηση, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος του τρόπου ζωής (κυρίως όσον αφορά τη διατροφή και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας) και η λήψη ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως το Fertilovit F Endo, που είναι το μόνο συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση.

Αυτό το ξέρατε;

Οι αμερικανίδες ηθοποιοί Σούζαν Σάραντον και Γούπι Γκόλντμπεργκ είναι δύο από τις πιο γνωστές πάσχουσες από ενδομητρίωση, οι οποίες έχουν μιλήσει δημοσίως για το πως επηρέασε τη ζωή τους.

 

ΠΗΓΕΣ: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4856162/Women-waiting-10-years-docs-spot-endometriosis.html

http://www.pulsetoday.co.uk/clinical/more-clinical-areas/womens-health/normal-ultrasound-not-cause-to-rule-out-endometriosis-says-first-ever-nice-guideline/20035228.article

https://www.nice.org.uk/guidance/NG73

 

0
  0
  Το καλάθι μου
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα