Διατροφή στην εγκυμοσύνη – ποιο “μήνυμα” πρέπει σίγουρα να γνωρίζει μία γυναίκα.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι περισσότερες γυναίκες στον κόσμο δεν πληρούν τις κατευθυντήριες οδηγίες για υγιεινή διατροφή ή/ και ένα φυσιολογικό βάρος και ΔΜΣ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και για πολλές από αυτές μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή είναι πράγματι η επιθυμία και ο στόχος τους σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική φάση της ζωής τους , η έλλειψη σωστής καθοδήγησης ή και ενδεχομένως η απουσία εύκολης πρόσβασης σε σωστή πληροφορία τελικά έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι «πρέπει να τρώτε καλύτερα, όχι περισσότερο».

Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, εφόσον η γυναίκα ακολουθήσει μία διατροφή πλούσια σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά, ολόκληρα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, και ψάρια, αντί για κακής ποιότητας, μηδενικής διατροφικής αξίας επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόχειρο φαγητό.

Μια τέτοια δίαιτα ενσωματώνει τη διατροφική πυκνότητα που απαιτείται για να καλύψει μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλίκίας τις ανάγκες της και είναι λιγότερο πιθανό να συνοδεύεται από υπερβολική πρόσληψη ενέργειας από μία πρόχειρη διατροφή που αποτελείται από αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, λιπαρού κρέατος και ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών.

Οι γυναίκες που ακολουθούν μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή όπως η Μεσογειακή πριν και/ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν λιγότερες μαιευτικές επιπλοκές και δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία των παιδιών.

Η πλήρης συμπλήρωση της διατροφής (πολλαπλά μικροθρεπτικά συστατικά συν ισορροπημένη πρωτεϊνική ενέργεια) σε γυναίκες με ανεπαρκή διατροφή έχει συσχετιστεί με βελτιωμένα αποτελέσματα γεννήσεων (live birth), συμπεριλαμβανομένων μειωμένων ποσοστών χαμηλού βάρους γέννησης. Μια δίαιτα που περιορίζει σοβαρά οποιαδήποτε κατηγορία μακροθρεπτικών συστατικών θα πρέπει να αποφεύγεται, συγκεκριμένα η κετογονική δίαιτα που στερείται υδατανθράκων, η δίαιτα Paleo λόγω περιορισμού στα γαλακτοκομικά και κάθε δίαιτα που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπών,

Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα και σίγουρα ο γιατρός της για καλύτερη προσαρμογή και εξατομίκευση της διατροφής στην διάρκεια της κύησης είναι πως σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει πως αν και η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση σχετίζεται με δυσμενή περιγεννητικά συμβάντα σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ο βαθμός παχυσαρκίας πριν καν από την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο δυσμενείς περιγεννητικές εκβάσεις στις γυναίκες που είναι ήδη παχύσαρκες.

Από την άλλη όμως πλευρά, ούτε ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος ή η ανεπαρκής αύξηση βάρους κατά την κύηση κάνουν καλό. Σε γενικές γραμμές το πως ξεκινάει μία εγκυμοσύνη στο πρώτο τρίμηνο, αν όχι νωρίτερα, διατροφικά έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε πως για μία υγιή σύλληψη και υγιή έκβαση της κύησης μία σωστή διατροφή είναι άκρως απαραίτητη. Και όσο νωρίτερα ξεκινούν διορθωτικές παρεμβάσεις βελτιστοποίησης της διατροφής, τόσο το καλύτερο για τις μέλλουσες μητέρες και τα παιδιά τους.

Για τα νεογνά,  νομίζουμε δε χρειάζεται να αναφέρουμε καν πως το μητρικό γάλα είναι η υπερτροφή της φύσης, που παρέχει εξατομικευμένη διατροφή και συνδέεται με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία τόσο για τα βρέφη όσο και τις μητέρες.

Η υγιεινή διατροφή είναι αδιαμφισβήτητα ένας τρόπος για τις θηλάζουσες μητέρες να υποστηρίξουν τη βέλτιστη υγεία για τις ίδιες και τα βρέφη τους.

Εμείς εδώ στα Fertilovit® θέλουμε να βοηθήσουμε ενεργά σε αυτό ώστε κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, είναι ήδη ή θηλάζει, να μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη και τη θετική επίδραση της υγιεινής διατροφής στην αναπαραγωγή. Εκτός από το πλέον πρωτοποριακό και εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό Fertilovit® For2 plus DHA, δημιουργούμε μία νέα κατηγορία αφιερωμένη αποκλειστικά στη διατροφή της αναπαραγωγής και της μητρότητας, με σκοπό την πρόσβαση όλων σε ιατρικά τεκμηριωμένες πληροφορίες που συμβάλλουν σε μία πιο υγιή σύλληψη και εγκυμοσύνη.

Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε απορίες σας και θέματα που θα θέλατε να αναπτύξουμε.

Έως τότε να θυμάστε:

«Πρέπει να τρώτε καλύτερα, όχι περισσότερο».

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα