Εγκυμοσύνη: Μια πολυβιταμίνη την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο αυτισμού

Η λήψη μίας πολυβιταμίνης την ημέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προστατεύει τα παιδιά από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη έρευνα.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερες από 273.000 μητέρες και τα παιδιά τους, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2007 στη Σουηδία και είχαν ηλικία 4 έως 15 ετών όταν τα αξιολόγησαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σουηδία που την πραγματοποίησαν λένε ότι βρήκαν «αντίστροφη συσχέτιση» ανάμεσα στις πολυβιταμίνες και την εκδήλωση αυτισμού, αν και παραδέχονται ότι δεν μπορούν να αποδείξουν «σχέση αιτίας-αποτελέσματος».

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, σχολίασε ένας ειδικός που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal), οι εθελόντριες της μελέτης τους είχαν αναφέρει κατά την πρώτη επίσκεψή τους στον μαιευτήρα όλα τα διατροφικά συμπληρώματα που έπαιρναν (πολυβιταμίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ κ.λπ.), ενώ παρείχαν πληροφορίες για όλους τους παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία την δική τους και των αγέννητων μωρών τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από τις εγκύους που έπαιρναν πολυβιταμίνες, το 0,26% απέκτησαν παιδί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού με νοητική αναπηρία, ενώ σε όσες δεν έπαιρναν πολυβιταμίνες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,48%.

Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες λάμβαναν επίσης συμπληρώματα σιδήρου ή φυλλικού οξέος ή και των δύο, όπως είθισται να συνιστάται σε όλες τις εγκύους.

«Η χρήση πολυβιταμινών, με ή χωρίς πρόσθετο σίδηρο ή/και φυλλικό οξύ, συσχετίσθηκε με μειωμένη πιθανότητα αυτισμού με νοητική αναπηρία στα παιδιά, σε σύγκριση με τη μη λήψη τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Elizabeth DeVilbiss, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Drexel, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η μείωση των πιθανοτήτων αυτισμού δεν είναι αμελητέα, δεδομένου ότι υπερβαίνει το 30%, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως επειδή ήδη συνιστάται στις εγκύους να παίρνουν ορισμένες βιταμίνες για να αποτρέψουν ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, «είναι πιθανό οι πολυβιταμίνες να παρέχουν πρόσθετο όφελος».

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού συμπεριλαμβάνουν παθήσεις που επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία, τα ενδιαφέροντα και τη συμπεριφορά. Υπολογίζεται ότι 1 στους 68 ανθρώπους πάσχει από κάποια τέτοιου είδους διαταραχή, με τα αγόρια και τους άνδρες ασθενείς να είναι τριπλάσιοι έως πενταπλάσιοι σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αυτισμός είναι σε ποσοστό τουλάχιστον 50% γενετικά καθορισμένος και ότι πιθανότατα αρχίζει κατά την ενδομήτριο ζωή. Εκτιμούν όμως  ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή της μητέρας, επίσης μπορεί να συμμετέχουν στην ανάπτυξή του, κατά την δρα DeVilbiss. Ωστόσο, «θα ήταν πρόωρο να γίνουν επίσημες συστάσεις για λήψη πολυβιταμινών ειδικά για την προστασία από τον αυτισμό» διότι τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα «δεν είναι συνεπή», είπε.

Τα νέα ευρήματα «ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών οι οποίες είχαν συσχετίσει τη λήψη πολυβιταμινών με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαταραχής του φάσματος του αυτισμού με νοητική αναπηρία», σχολίασε ο δρ Thomas Frazier, ιατρικός διευθυντής στον αμερικανικό οργανισμό για τους πάσχοντες από αυτισμό Autism Speaks.

Και συνέχισε: «Ίσως λοιπόν οι έγκυοι πρέπει να συζητήσουν το θέμα της λήψης μιας πολυβιταμίνης με τον μαιευτήρα τους» και «όσες γυναίκες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι, ίσως πρέπει να αρχίσουν από τώρα να λαμβάνουν μια πολυβιταμίνη».

Μαζί του συμφώνησε η δρ Ruth Milanaik, διευθύντρια του Τμήματος Νεογνικής Νευροαναπτυξιακής Παρακολούθησης στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων Cohen, της Νέας Υόρκης, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Οι έγκυοι πρέπει να παίρνουν πολυβιταμίνες… και να συνεχίζουν τη λήψη τους μετά την εγκυμοσύνη, εν όσω θηλάζουν τα μωρά τους», τόνισε.

ΠΗΓΕΣ

https://consumer.healthday.com/cognitive-health-information-26/autism-news-51/prenatal-multivitamins-linked-to-lower-autism-risk-727237.html

http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4273

 

0
    0
    Το καλάθι μου
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα